علت بازگشت به اعتیاد

دکتر زهرا زهره وندی
دکتر زهرا زهره وندی

دارای دکترای تخصصی روانشناسی هستند و با سالها تجربه به صورت تخصصی در مرکز رها مشاور به مشاوره و درمان اعتیاد طبق آخرین متدهای روز می‌پردازند.

ترک اعتیاد به صورت غیر اصولی یکی از اصلی ترین علت بازگشت به اعتیاد است. مواد مخدر با تحریک کردن سلول های مغزی باعث افزایش ترشح هورمون های مختلف در مغز می شود. یکی از این هورمون ها که به هورمون مسکن معروف است؛ دوپامین است. مواد مخدر با ترشح دوپامین درد را در بدن کاهش می دهد و با تاثیر گذاری بر مغز باعث لذت بردن افراد از رفتار و چیز های کوچیک می شود و موجب ایجاد وابستگی روانی می شود. در صورت ترک کردن غیر اصولی، وابستگی افراد از نظر روانی کاهش نمی یابد و موجب بازگشت دوباره به اعتیاد می شوند.

تاثیر مواد مخدر بر مغز

مواد مخدر بعد از مصرف باعث بروز اختلالاتی در عملکرد عادی مغز که دریافت اطلاعات از سلول‌های عصبی و پردازش آنها است؛ ایجاد می‌ کند. سلول‌های گیرنده مغز به علت شباهت زیاد ساختار شیمیایی مواد مخدر به نورون‌ های فرستنده مغز اجازه می ‌دهند این مواد شیمیایی غیر‌طبیعی وارد سلول عصبی شوند و آن را تحریک کنند.

تاثیر کوکائین بر مغز: مصرف کوکائین به هر شکلی ، وارد خون می شود و با رسیدن به مغز و ترشح بیش از حد دوپامین، سرخوشی را بعد از مصرف افزایش می دهد. این ماده بخش اصلی حافظه را تحت تأثیر قرار می‌دهد و سلول‌ های بخشی از مغز که در تصمیم‌ گیری مؤثر هستند را تغییر می دهد. برای ترک کوکائین کلیک کنید. 

تاثیر ماری جوانا بر مغز: ماری جوانا همانند دیگر مواد مخدر ها با تاثیر گذاری بر مغز باعث افزایش ترشح دوپامین می شود. مصرف مداوم این ماده موجب افزایش خطر ابتلا به اسکیزوفرنی می شود.

تاثیر الکل بر مغز: الکل با کنترل کردن انتقال‌ دهنده‌های عصبی و متوقف کردن پیام‌ رسان‌ های محرک، قدرت تفکر را از انسان می ‌گیرد و سرعت تنفس و ضربان قلب را نیز کاهش می‌ دهد.

تاثیر اکستازی بر مغز: قرص اکس بین جوانان رواج پیدا کرده است و با افزایش دوپامین، نوراپی ‌نفرین و سروتونین در مغز باعث سرخوشی می شود. مصرف مقدار کمی اکستازی باعث آسیب های زیادی بر مغز می شود و اختلالاتی در یادگیری و حافظه ایجاد می کند. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره ترک اکستازی کلیک کنید.

علت وابستگی جسمانی به مواد

سلول هایی که گیرنده ی اختصاصی اپیوئیدها دارند؛ با مصرف اولین دوز مصرفی تمایل افراد را به مصرف بیشتر تحریک می کند. تغییرات سازشی در انسان باعث شروع وابستگی می شود. مصرف روزانه مواد مخدر موجب افزایش تحمل بدن می شود. بالا رفتن تحمل بدن به این معناست که بعد از گذشت زمان، دوز اولیه دیگر تاثیری نمی گذارد و بدن برای تجربه کردن سرخوشی باید دوز بیشتری مصرف کند. وابستگی جسمانی زمانی آشکار می شود که مواد مخدر به بدن نرسد.

علت وابستگی روانی به مواد

وابستگی روانی با میل شدید به مصرف و تجربه کردن سرخوشی و دیگر علائمی است که مواد مخدر بر مغز می گذارد. وابستگی روانی باعث می شود که افراد هر لحظه به دنبال مواد مخدر باشند و برای به دست آوردن آن دست به کارهای نامعقول بزنند. بعد از ترک یا قطع مصرف مواد مخدر ، وابستگی روانی به شکل اضطراب یا افسردگی رخ می دهد.

علائم عاطفی بازگشت به اعتیاد

در بازگشت عاطفی، احساسات افراد تحریک می شود و میل مصرف افزایش می یابد. نشانه‌ های بازگشت عاطفی عبارتند از:

  1. اضطراب
  2. عدم تحمل
  3. عصبانیت
  4. نوسانات خلقی
  5. کناره‌ گیری و انزوا

علائم روانی بازگشت به اعتیاد

لغزش روانی به صورت یک جنگ در ذهن است که بخشی از مغز تمایل به مصرف دارد و بخشی دیگر برای مصرف نکردن تلاش می کند. علائم لغزش روانی عبارتند از:

  1. فکر کردن در مورد افراد، مکان‌ها و چیزهایی که با آنها مصرف می‌کردید.
  2. وقت گذراندن با دوستانی که قبلا با آنها مصرف می‌کردید.

علائم فیزیکی بازگشت به اعتیاد

هنگامی که افراد از نظر روانی و عاطفی لغزش کرده باشند؛ احتمال لغزش فیزیکی افزایش می یابد. اگر نشانه‌های هشدار دهنده‌ی اولیه‌ی عود را تشخیص دهید و علائم ترک حاد را درک کنید، قبل از اینکه دیر شود، می‌توانید خودتان را دریابید.

ترک اعتیاد

ترک اعتیاد

سم زدایی: سم زدایی یکی از مهم ترین مراحل ترک اصولی اعتیاد است. در روش سم زدایی فوق سریع فرد چند روز بستری می شود سپس سم زدایی فوق سریع که به سرعت سم موجود در بدن را خارج می کند؛ صورت می گیرد.

روان درمانی: این روش یکی از بهترین راه هایی است که سبب کاهش وابستگی روانی می شود. در این روش متخصصین یا روانشناسان تلاش می کنند که علت اصلی اعتیاد را در افراد ریشه یابی کنند و حمایت های روحی لازم را نسبت به معتادان داشته باشند. از جمله راه های روان درمانی می توان به مشاوره خانوادگی، مشاوره فردی یا گروهی اشاره کرد.

درمان سرپایی: تمایل افراد به مصرف مواد بعد از سم زدایی کاهش می یابد و افراد توانایی درمان و ترک سرپایی را پیدا می کنند. در این روش افراد فقط برای گذراندن دوره های روان درمانی فردی یا گروهی به کلینیک مراجعه می کنند.

کلام آخر

مواد مخدر تاثیرات غیرقابل جبرانی بر روی مغز فرد مصرف کننده میگذارد که افراد برای دستیابی به مواد خانواده خود را فدا می کنند. ترک مواد مخدر به تنهایی در خانه موجب لغزش و بازگشت دوباره به سمت اعتیاد می شود. ترک انواع مواد مخدر ها به علت ایجاد وابستگی باید به صورت اصولی انجام شود. 

  1. علت بازگشت به اعتیاد چیست؟
  2. علت وابستگی جسمانی به مواد چیست؟
  3. علائم عاطفی بازگشت به اعتیاد چیست؟
  4. ترک اعتیاد به صورت سم زدایی چگونه است؟

نظرات درمان شدگان رهامشاور

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ده − نه =

برای دریافت مشاوره کلیک کنید!!!
تلفن گویا : 02191099132