از اعتیاد به عنوان یکی از پیچیدهترین بیماریها یاد میشود. با رواج یافتن مصرف مواد مخدر، افراد زیادی بر آن شدهاند که برای ترک اعتیاد از روش سم زدایی استفاده کنند. ترک اعتیاد از روش سم زدایی به دو شیوه انجام می شود: سمزدایی سریع و سمزدایی فوق سریع. هزینه ترک اعتیاد به روش سم زدایی بسته به شیوه انتخابی شما متغیر است.
اگر فرد به طور جدی تصمیم خود را گرفته باشد که ترک اعتیاد کند، باید روش های درستی را در پیش گیرد تا درمان آن با موفقیت همراه شود. اما در مقابل افرادی نیز هستند که هنوز تصمیم جدی به ترک اعتیاد نگرفتهاند. در این مواقع، هر گونه درمانی بر روی آنها بی نتیجه خواهد بود. در برخی موارد، ممکن است به دلیل خاص بودن و پیچیدگیهای روانی، نتوان به راحتی درمان های اعتیاد را انجام داد. به عبارتی شاید اصلا درمان بدون دارو، ممکن نبوده و باید حتما از دارو های مخصوص به آن استفاده کرد. متاسفانه امروزه آمار مرتبط با شیوع مصرف مواد مخدر بسیار بیشتر از قبل شده است و تعداد افراد زیادی هر روزه در دام آن گرفتار می شوند.
ترک اعتیاد به صورت سم زدایی به چه معنا است؟
ترک اعتیاد به روش سم زدایی به این معنا است که باید به بدن زمانی را اختصاص دهید تا مواد مخدر سمی که استفاده شده است، از بدن خارج شود. ترک اعتیاد به روش سم زدایی زمانی موفقیتآمیز است که برای خروج مواد مخدر از بدن، پزشک مسکنهایی را نیز تجویز کند.
آیا می دانستید که ترک اعتیاد به روش سم زدایی، بدون نظارت پزشک میتواند منجر به مرگ شود؟ پس به راحتی از این موضوع نگذرید و به صورت خودسرانه سم زدایی را شروع نکنید.
به شدت توصیه می شود که مراحل سم زدایی زیر نظر پزشک و در مراکز سم زدایی انجام شود. پزشک به فرد مبتلا کمک می کند که دوران سم زدایی را راحتتر پشت سر بگذارد. همچنین ممکن است بدن یکباره علائم غیر قابل پیشبینی را از خود بروز دهد. از مزایای حضور پزشک این است که در صورت ایجاد مشکل در طول درمان، پزشک به سرعت مداخله میکند تا از بروز مشکلات بعدی جلوگیری کند. کاری که فرد به هیچ عنوان به تنهایی قادر به انجام نخواهد بود.
ترک اعتیاد به روش سم زدایی چقدر طول میکشد؟
معمولاً به طور قطع نمیتوان گفت که مدت دوره ترک اعتیاد به صورت سم زدایی چقدر است. چرا که سم زدایی به عللهای مختلفی مانند نوع مخدر مصرف شده، دوز آن، مدت زمانی که فرد به آن آلوده شده است و … بستگی دارد. مثلاً سم زدایی متادون می تواند دو هفته تا حدود یک ماه به طول بینجامد. بدیهی است که هر چقدر دوز و مدت آلودگی فرد به مواد مخدر کمتر باشد، طول مدت سمزدایی نیز کمتر میشود. در کل، میتوان گفت درمان به روش سم زدایی، بین چند روز تا چند هفته (البته به جز بنزودیازپین) به طول می انجامد.
یکی از دلایلی که افراد مبتلا برای ترک اعتیاد به روشهای سم زدایی روی آوردهاند، این است که مدت زمان خماری آنها به شدت کاهش می یابد. همانطور که می دانید فرد معتاد در زمان خماری درد بسیاری را تحمل میکند. سم زدایی انواع مختلفی دارد. این روش در قدیم بسیار دردناک بود. از این رو سم زداییهای دیگری مانند سم زدایی فوق سریع ابداع شد. به طور کلی دو روش سم زدایی وجود دارد که در ادامه شرح داده شده است.
سمزدایی سریع (ROD)
دراین روش، داروهایی برای سرعت بخشیدن به پیشرفت فرایند سم زدایی به بیمار داده می شود. به دلیل آنکه بیمار دیگر مواد مخدر مصرف نمی کند، باید دارو های دیگری که به تحمل بیمار در قطع مصرف مواد کمک می کند، تجویز شود.
سمزدایی فوق سریع (UROD) چگونه است؟
ترک اعتیاد به روش سم زدایی فوق سریع این گونه است که بیمار را ابتدا بیهوش می کنند. زمانیکه داروی بیهوشی به طور کامل اثر کرد، پزشک متخصص باید داروهای مسدود کننده مواد مخدر را به فرد مبتلا تزریق کند. بلافاصله پس از تزریق این دارو، بدن مجبور می شود که پروسه سم زدایی را آغاز کند. زمانیکه بیمار به هوش می آید، انتظار این است که بیشترِ علائم ناراحت کننده را رد کرده باشد.
ترک اعتیاد با روش سم زدایی فوق سریع چقدر طول می کشد؟
فرآیند سم زدایی فوق سریع، فقط ۶ تا ۸ ساعت انجام طول میکشد. بله به همین سرعت! اما به نظر شما معقول است که فرد پس از گذشت چندین سال که در دام اعتیاد گرفتار شده است، تنها با چند ساعت سم زدایی، به طور کامل بهبود یابد؟ آیا بدن فرد مبتلا توانایی تحمل این حجم از داروهای مخدر را دارد؟
بنابراین، نمیتوان گفت که ترک اعتیاد به روش سم زدایی فوق سریع، بدون هیچ گونه عوارضی است. مهمتر از همه آنکه شواهد کافی نیز مبنی بر موفقیت کارایی این روش موجود نیست.
دلیل انتخاب سم زدایی فوق سریع چیست؟
این روش را معمولاً افرادی انتخاب می کنند که بخواهند یک شبه به طور کامل پاک شوند. همچنین افرادی که میخواهند سختی ترک اعتیاد را در مدت چند ساعت طی کنند. از طرف دیگر، بیمارانی که تمایل ندارند خماری طولانی مدتی داشته باشند، به این روش روی می آورند. آن ها فقط میخواهند چند ساعت به خواب روند و بعد از بیدار شدن، به راحتی با دنیای اعتیاد خداحافظی کرده باشند.
عوارض ترک اعتیاد به روش سم زدایی
اگر تصمیم دارید اعتیاد خود را به شیوه سم زدایی و به صورت یکباره انجام دهید، بهتر از قبل از آن با عوارض و خطرات جدی آن آشنا شوید. ترک اعتیاد به روش سم زدایی می تواند خطر مرگ را به همرا داشته باشد. به ویژه برای افرادی که الکل، باربیتورات یا بنزودیازپین مصرف میکنند. این روش ممکن است مانند هر روش دیگری عوارضی زیر را به دنبال داشته باشد:
- تجربه ترک اعتیاد عذاب آور بدون آنکه حتی ضرورتی برای انجام آن وجود داشته باشد.
- زیاد شدن خطر عود و مصرف دوباره مواد مخدر، محرک و یا الکل.
- زیاد شدن خطر آور دوز بر اثر مصرف دوباره، چرا که مقاومت بدن نسبت به دارو کمتر میشود.
- مرگ (معمولا به دلیل صرع و تشنج کنترل ناپذیر)
- و…
هزینه ترک اعتیاد به روش سم زدایی
هزینه سم زدایی یکی از موضوعاتی است که برای افراد قبل از اقدام به ترک اعتیاد به روش سم زدایی اهمیت دارد. اما بهتر است بدانید که نمیتوان هزینه مشخصی را برای آن در نظر گرفت. چرا که سم زدایی تنها با یک روش انجام نمیشود. سم زدایی دارای روشهای مختلفی است که هر یک از آنها دارو ها و تجهیزات مختص به خود را دارد. علاوه بر آن، شرایط فیزیکی افراد و نوع مواد مصرفی آنها یکسان نیست. ممکن است بدن هر یک از افراد مبتلا نشانههای متفاوتی را به داروها نشان دهد. از دیگر کارهایی که در کنار این روش باید انجام داد، تقویت بدن بعد از ترک اعتیاد است. نقش ورزش بر ترک اعتیاد و درمان بی خوابی بعد از ترک را نیز نباید نادیده گرفت.