با وجود این که داروی متیل فنیدات(ریتالین) برای درمان بیماری های مختلف تجویز می شود اما مصرف بی رویه و بدون توجه به دوز آن باعث اعتیاد می شود. اعتیاد به ریتالین با عوارض خطرناکی همچون حملات قلبی، اوردوز، مسمومیت شدید، خفگی و روان پریشی همراه است. معمولا افرادی که به این دارو اعتیاد پیدا می کنند؛ عوارض بسیار بدی را تجربه می کنند و به دنبال ترک ریتالین هستند.
ریتالین چیست؟
ریتالین یکی دیگر از داروهای درمان اختلالات ذهنی است. قرص ریتالین از خانواده آمفتامین هاست که خواصی مشابه قرص اکس (اکستازی) دارد. استفاده طولانی مدت از آمفتامین ها می تواند بر نحوه تولید دوپامین در مغز تاثیر بگذارد و با ترشح بیش از حد دوپامین باعث افزایش سرخوشی شود.
عوارض ریتالین
عوارض جانبی داروی ریتالین می توانند سیستم های مختلف بدن را تحت تاثیر قرار دهد. در ادامه عوارض ریتالین بر اعضای مختلف بدن را شرح داده ایم.
عوارض ریتالین بر مغز: ریتالین از بازجذب دوپامین و نوراپی نفرین توسط سلول های عصبی مغز پیشگیری کرده و عملکرد این انتقال دهنده های عصبی را افزایش می دهد و با گذشت زمان افراد برای رسیدن به حالت سرخوشی دوز بالایی از ریتالین را مصرف می کنند و تحمل بدن آنها افزایش می یابد. تاثیر ریتالین بر مغز با سردرد، بدخلقی، سرگیجه، توهم، تشنج، هذیان، لرزش یا انقباض شدید، بی خوابی و تحریک پذیری همراه است. در صورت داشتن سابقه اختلال روان پریشی یا اضطراب؛ مصرف ریتالین ممکن است علائم آنها را تشدید کند.
عوارض ریتالین بر سیستم گردش خون: مصرف بیش از حد ریتالین می تواند بر سیستم گردش خون تاثیر بگذارد و باعث کبود شدن پوست، احساس سرما و درد در دست و پاها، افزایش درجه حرارت بدن، فشار خون و ضربان قلب شود. مصرف طولانی مدت این دارو بدون توجه به دوز آن با عوارض خطرناکی مانند نارسایی قلبی، حمله قلبی، سکته مغزی، کما، تشنج و مرگ همراه است.
عوارض ریتالین بر دستگاه گوارش: ریتالین باعث افزایش اشتها در افراد می شود اما بعضی از افراد کاهش شدید غیر عمدی وزن را تجربه می کنند. معده درد ، استفراغ، درد شکم و اسهال از عوارض مصرف بیش از حد ریتالین است. با گذشت زمان، سو مصرف ریتالین می تواند منجر به سوء تغذیه و مشکلات بهداشتی مرتبط شود.
عوارض ریتالین در سیستم تناسلی: عوارض مصرف این دارو بر مردان ممکن با نعوظ دردناک و طولانی مدت همراه باشد. این وضعیت معمولا به دلیل استفاده طولانی مدت یا مصرف دوز بالای ریتالین رخ می دهد. برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه تاثیر مواد مخدر بر رابطه جنسی کلیک کنید.
کاربرد ریتالین
معمولا ریتالین را برای درمان اختلال بیش فعالی، کمبود توجه در بزرگسالان و کودکان، درمان افسردگی، خواب آلودگی در طول روز، سندرم خستگی مزمن تجویز می کنند و برای عدم تمرکز نیز مورد استفاده قرار می گیرد. با توجه به اینکه این دارو بر مغز تاثیر می گذارد؛ حتما باید تحت نظر پزشک مصرف شود زیرا مصرف بیش از حد آن وابستگی ایجاد می کند و نهایتا منجر به اعتیاد می شود.
اعتیاد به ریتالین
بسیاری از افراد بدون تجویز پزشک شروع به استفاده از این دارو میکنند یا بدون مشورت پزشک دوز مصرفی را افزایش می دهند. این افراد از عواقب و عوارض ریتالین اطلاعاتی ندارند و در صورت بروز علائم سوء مصرف متوجه آنها نمی شوند. نشانه های اعتیاد به ریتالین عبارتند از:
- اضطراب و افسردگی
- تحریک پذیری
- بی خوابی
- کاهش اشتها، سوء تغذیه و کاهش وزن
- افزاش ضربان قلب و تپش قلب، فشار خون
- ایجاد وابستگی جسمی و روانی
ترک ریتالین
با توجه به اینکه ریتالین بر عملکرد سیستم های مغزی تاثیر می گذارد و موجب وابستگی روانی می شود؛ ترک آن حتما باید به صورت اصولی انجام شود تا عوارض کمتری به همراه داشته باشد. با مراجعه به کلینیک های ترک اعتیاد؛ گذراندن مراحل مختلف تحت نظر پزشکان، مشاورین، روانشناسان و روانپزشکان به صورت شبانه روزی انجام می شود. مراحل ترک ریتالین عبارتند از:
ترک ریتالین به صورت سم زدایی
در روش سم زدایی، تمام وابستگی فیزیولوژی و علائم اعتیاد بر ریتالین با استفاده از داروهای نگهدارنده کاهش می یابد. درمان بصورت سم زدایی تدریجی با 7 روز بستری و درصورت وجود علائم، با نظر پزشک ممکن زمان بستری افزایش پیدا کند.
ترک ریتالین به صورت سرپایی و بستری
در روش ترک اعتیاد به صورت بستری؛ افراد شبانه روز در مراکز درمانی بستری می شوند. روند بهبودی در این روش 30 روز است که افراد با کمک پزشکان و مشاوران این دوران را طی می کند. در روش درمان سرپایی که خود دو نوع است بستری جزئی و بستری سرپایی حاد. در بستری جزئی در هفته 20 ساعت و در بستری سرپایی حاد در هفته 9 ساعت بیماران تحت مراقب قرار میگیرند. مدت زمان درمان به شرایط جسمانی بیمار، مدت و دوز مصرف بستگی دارد و مدت زمان بستری با توجه به این موارد بعد از مشاوره اولیه مشخص می شود تا بیماران در کمال آرامش و بدون بروز علائم ترک همچون اضطراب، افسردگی و خستگی، نوسانات خلقی و… به درمان خود بپردازند.
ترک ریتالین به صورت روان درمانی
با توجه به اینکه ریتالین بر مغز تاثیر می گذارد؛ متخصصان بر این باورند که اعتیاد به ریتالین بیشتر جنبه روانی و روانشناختی دارد. ترک ریتالین به صورت روان درمانی در کلینیک های ترک اعتیاد از همان ابتدا با مشارکت روانشناسان و روانپزشکان شروع می شود. مشارکت اجتماعی، خانواده درمانی و درمان های روانشناختی رفتاری از برنامه های روان درمانی است.
کلام آخر
ترک غیر اصولی ریتالین با عوارضی همچون افسردگی، اضطراب، پارانویا، خستگی و بی خوابی همراه است. میل شدید هنگام ترک ریتالین به دلیل تاثیر دارو بر انتقال دهنده عصبی دوپامین در مغز بروز می کند. برای جلوگیری از عوارض خطرناک ترک ناگهانی این دارو؛ به صورت اصولی در کلینیک های ترک اعتیاد اقدام کنید.
- ریتالین چیست؟
- کاربرد ریتالین چیست؟
- نشانه های اعتیاد به ریتالین چیست؟