ترک قرص خواب

Picture of دکتر زهرا زهره وندی
دکتر زهرا زهره وندی

دارای دکترای تخصصی روانشناسی هستند و با سالها تجربه به صورت تخصصی در مرکز رها مشاور به مشاوره و درمان اعتیاد طبق آخرین متدهای روز می‌پردازند.

علت زیادی وجود دارد که باعث می شود افراد در طول شب با اختلالات خواب رو به رو شوند. در این مواقع افراد به سراغ قرص های خواب آوری می روند که به علت ایجاد کردن حالت آرامش در فرد، در صورتی که بیش از اندازه دوز تجویزی مصرف شود باعث اعتیاد می شود. این قرص ها بر ذهن تاثیر می گذارد و وابستگی شدیدی ایجاد می کند که برای ترک قرص خواب ، افراد باید به کلینیک های معتبر مراجعه کنند. 

قرص خواب چیست؟

قرص های خواب با تاثیرگذاری بر مغز باعث رفع اختلالات خواب می شوند. این قرص ها با تضعیف کردن فعالیت سیست عصبی مرکزی سطح هوشیاری مغز را پایین آورده، فعالیت سیستم سمپاتیک را کم می‌کنند و در نهایت منجر به احساس خواب آلودگی می‌ شوند. برخی از دارو های خواب با ملاتونین هایی که در آزمایشگاه ها تولید می کنند، ترکیب می شوند. ملاتونین هورمونی است که به صورت طبیعی در بدن یافت می ‌شود. کار اصلی ملاتونین در بدن، تنظیم چرخه ‌های خواب و بیداری است. تاریکی سبب می‌ شود ملاتونین افزایش یابد و بدن برای خواب آماده شود. برخی از افرادی که مشکل خوابیدن دارند، دارای سطوح پایین ملاتونین هستند و با اضافه کردن ملاتونین های آزمایشگاهی مشکلات خواب آنها رفع می شود.

انواع قرص خواب

بیشتر قرص های خواب در دسته‌ ی مسکن‌ خواب‌ آور قرار می‌ گیرند. قرص های خواب با تاثیر گذاری بر مغز باعث بهبود به خواب رفتن و افزایش تداوم در خواب می شوند. قرص های خواب زیادی وجود دارد که تاثیرات مختلفی بر بدن می گذارند. در ادامه برخی از قرص های خواب را معرفی کرده ایم.

  • قرص‌ های ضد افسردگی

برخی از داروهای ضد افسردگی در صورتی که در دز پایین تر مصرف شوند؛ بر اختلالات خواب تاثیر می گذارند و به بی خوابی و اضطراب کمک می کنند. انواع قرص های ضد افسردگی موثر در اختلالات خواب عبارت اند از : فلوکستین، سرترالین، پاروکستین، بوپروپیون، سیتالوپرام

  • باربیتورات ‌ها

معمولا این نوع دارو ها برای درمان تشنج و بیهوش تجویز می شوند اما به علت آرامش بخش بودن برای درمان اختلالات خواب استفاده می شوند. باربیتورات‌ ها با سرکوب کردن سیستم عصبی مرکزی باعث خواب آلودگی می شوند که شامل فنوباربیتال، آموباربیتال و تالبوتال هستند.

  • قرص ملاتونین

همانطور که گفته شد؛ ملاتونین هورمون خواب است که در صورت کاهش آن در بدن، افراد دچاری اختلالات خواب می شوند. این دارو در آزمایشگاه ها تولید می شود که از عوارض کمتری برخور دار است. قرص ملاتونین ، یک مکمل غذایی است که نسبتا امن است.

  • آنتی هیستامین ‌ها

معمولا آنتی هیستامین ‌ها برای درمان آلرژی و حساسیت کاربرد دارند و در کنار آن جزو داروهای خواب آور و آرامبخش هم هستند. این قرص‌ها شامل مواردی همچون دیفن هیدرامین، دیمن هیدرینات و دوکسیلامین می ‌شوند.

  • بنزودیازپین‌ ها

درمان اضطراب یکی از اصلی ترین کاربرد های بنزودیازپین ‌هاست. برخی از دارو های این دسته به اختلال راه رفتن در خواب، اختلال وحشت شبانه و درمان بی خوابی کمک می کنند. در حالی که ممکن است این داروها در کوتاه‌ مدت مفید باشند اما تمام دارو های این دسته باعث ایجاد وابستگی، اعتیاد، مشکل در حافظه و توجه می شوند که معمولا برای مصرف طولانی مدت توصیه نمی شوند. از پر کاربرد ترین بنزودیازپین ها می توان به دیازپام، اکسازپام، لورازپام، کلونازپام، زاناکس، والیوم، آتیوان و لیبریوم اشاره کرد.

عوارض قرص خواب

اکثر داروها با عوارضی همراه هستند که میزان و شدت آنها به دارو و دوز مصرفی بستگی دارد. قرص های خواب با تاثیر گذاری بر مغز می توانند عوارض جبران ناپذیری بر جای بگذارند. برخی از این عوارض عبارتند از:

اعتیاد: در صورت مصرف بیش از دوز تجویز شده، این دارو ها می توانند وابستگی و اعتیاد ایجاد کنند. در بعضی از موارد با تداوم مصرف قرص خواب، تحمل بدن افزایش یافته و افراد برای درمان اختلال خواب نیاز به دوز بیشتری دارند. پس از مدتی در فرد میل غیرقابل کنترلی ایجاد شود و تنها در صورت مصرف به آرامش برسد. ترک قرص خواب به صورت ناگهانی باعث عوارض شدید تری نظیر فراموشی و اختلالات روانی به همراه دارد.

ترک قرص خواب : یکی دیگر بزرگترین مشکلات مصرف دارو های خواب آور، مرحله قطع مصرف آنهاست. قطع ناگهانی آن زمانی خطر ناک تر می شود که این دارو ها در مدت زمان طولانی مصرف شده باشند. برای قطع مصرف این دارو ها، افراد حتما باید به پزشک مراجعه کنند زیرا قطع کردن این دارو ها باعث بدر تر شدن مشکلات خواب می شود.

ترک قرص خواب

ترک قرص خواب

در صورتی که قرص ها به صورت اصولی و طبق تجویز پزشک مصرف شوند؛ مشکلی به وجود نمی آید اما بیشتر قرص های خواب که به صورت غیر اصولی مصرف شوند باعث وابستگی و اعتیاد می شوند به طوری که افراد بدون مصرف آنها نمی توانند به خواب بروند. در ادامه بهترین راه های ترک قرص خواب را توضیح خواهیم داد.

سم زدایی

اولین مرحله برای ترک بیشتر دارو ها و مواد مخدر، سم زدایی اصولی است. سم زدایی به سه روش سم زدایی فوق سریع ، سریع و تدریجی برای درمان وابستگی فیزیکی به این دارو انجام می شود. سم زدایی دوره‌ ای است که پزشکان با روش های گفته شده سعی می کنند مواد اعتیاد آور را از بدن دفع بکنند میل به مصرف دوباره را کاهش دهند. این فرآیند از لحاظ جسمی و روانی دشوار و خسته کننده است زیرا با عوارضی مانند استفراغ، لرز، اسهال، سردرد شدید، دل درد و آشفتگی همراه است.

روش بستری

در کلینیک های ترک اعتیاد بعد از گذراندن دوره سم زدایی، دوره بستری شروع می شوند. در دوره بستری افراد به صورت شبانه روز در کلینیک ترک اعتیاد می مانند و با گذراندن جلسات مشاوره فردی و گروهی درمان می یابند.

مراجعه به روانپزشک

اولین قدم و اصولی ترین روش ترک اعتیاد، مراجعه به روانپزشک است. روانپزشکان از طریق گفتگو به ریشه اصلی اعتیاد افراد پی می برند و نسبت به نحوه تاثیرگذاری دارو بر کارکرد مغز و تاثیراتی که ترک دارو بر سلامت روان بیمار دارد آگاهی بیشتری دارد. این روش برای ترک اعتیاد جسمانی و روانی کاربرد دارد.

مراجعه به روانشناس

با توجه به اینکه دارو های خواب آور بر مغز اثر می گذارند و ترک آنها با بد خلقی همراه است.  افراد برای اقدام به ترک باید از نظر فشار روانی رهایی یابند. در این مرحله استفاده از یک روان درمانگر برای تقویت روحیه و مصمم نگاه داشتن شما برای عمل به برنامه های ترک اعتیاد لازم است. روانشناسان با ارائه تکنیک های مختلف در جلسات فردی به افراد انگیزه می دهند.

در رها مشاور بخوانید: روانکاوی اعتیاد

کلام آخر

با توجه به اینکه قرص های خواب اعتیاد آور هستند؛ در مصرف آنها باید احتیاط کرد و با توجه به نسخه پزشک آنها را مصرف کرد. زمانی که افراد به این دارو ها اعتیاد پیدا می کنند، خوابیدن بدون این قرص ها برای آنها سخت می شود و به دنبال راهی برای رها شدن از این وابستگی هستند. ترک قرص خواب زمانی که به صورت اصولی انجام شود با عوارض جسمانی و روانی کمی همراه است.

  1. قرص خواب چیست؟
  2. ملاتونین چیست؟
  3. آیا برای ترک قرص خواب می توان به روانشناسان مراجعه کرد؟
  4. سم زدایی قرص خواب چیست؟
  5. روش های سم زدایی برای ترک قرص خواب چیست؟
  6. روش بستری برای ترک قرص خواب به چه شکل است؟

نظرات درمان شدگان رهامشاور

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

19 + شانزده =

برای دریافت مشاوره کلیک کنید!!!
تماس با مشاوران : 09353030968