یکی از مراحل رشد انسان ها از نظر فروید مرحله روانی ـ جنسی است که در این مرحله دهان ، لب و زبان نوزادان تا 18 ماهگی شهوت زا ست و از مکیدن و گاز گرفتن لذت می برد.فروید معتقد است که اگر افراد در این دوره به اندازه کافی از نظر دهانی ارضا نشوند یا به شدت وابسته ی این لذت ها شوند توانایی رشد و صعود به مرحله بعد را ندارند و باعث گرایش شدید به سیگار ، رابطه جنسی دهانی ، نوشیدن و خوردن و… در آینده می شود. ریشه اعتیاد در اختلالات روانی ست که به دلیل وابستگی افراد به مواد مخدر زندگیشان تحت تاثیر مواد قرار می گیرد و برای درمان آن ابتدا باید از نظر ذهنی پاک شوند.از دلایل اعتیاد می توان به سابقه خانوادگی ، افسردگی ، اختلالات مختلف«اختلال اضطرابی / اختلال شخصیت مرزی / اختلال دو قطبی / اختلال شخصیت مرزی / اختلال شخصیت ضداجتماعی » مواجهه با آزار جسمی یا هیجانی ، ضعف كنترل و نظارت در خانواده ها ، مشکلات مداوم والدین با فرزندان ، تعارض پدر و مادر با همدیگر، دوستی با افراد معتاد اشاره کرد. روش های زیادی برای ترک اعتیاد و سم زدایی وجود دارد اما متخصصین ترک اعتیاد برای بهبود انواع اختلالات از روش روانکاوی اعتیاد استفاده می کنند .
در رها مشاور بخوانید : سم زدایی با متادون چگونه است؟
انواع روش روانکاوی اعتیاد
روش هایی که برای روانکاوی اعتیاد به کار می رود، متنوع بوده و متخصص بسته به شرایط فرد معتاد، روشی را انتخاب می کند که به خوبی اثربخش باشد.
- هیپنوتیزم تراپی
فروید در روش هیپنوتیزم تراپی افراد را در حالت نیمه هوشیار قرار می داد و تکانه های اصلی و موثر در گرایش به مواد مخدر را مورد کاوش قرار می داد. در حال حاضر نیز از این روش برای ترک اعتیاد به سیگار، الکل و انواع مواد مخدر دیگر استفاده می شود. افرادی که دارای تلقین پذیری بیشتری هستند ، می توانند بهره بیشتری از این روش ببرند و با القای درمانگر به مرور تمایل خود را به مصرف مواد از دست بدهند.اما نکته مهم این است که امروزه استفاده از روش هیپنوتیزم به عنوان یک روش اصلی برای درمان اعتیاد مورد استفاده قرار نمی گیرد و روش های دیگری مانند رویکرد شناختی رفتاری در اولویت هستند و از روش هیپنوتیزم تراپی به عنوان یک گزینه مکمل در فرایند ترک اعتیاد استفاده می گردد.
- رفتار درمانی
روانکاوان در این روش تلاش می کنند تا همانند یک دوست با بیماران صحبت کنند تا دلیل به دام افتادن اعتیاد آنها را شناسایی و درمان کنند.بیماران در جلسات مشاوره گروهی مهارت های میانفردی و راهبردهای مقابلهای را با همتایانشان تمرین میکنند. همچنین بیماران در جلسات آموزش پیشگیری از عود اعتیاد یاد میگیرند که چگونه محرکهای سوءمصرف مواد مخدر را شناسایی کنند و نشانههای هشدار اولیه برگشت احتمالی به اعتیاد را تشخیص دهند. بیماران با تکیه بر مهارتهایی که در رفتاردرمانی شناختی یاد گرفتهاند، روش کاربردی مفیدی را برای جایگزین کردن افکار مخرب با باورهای مثبت و خودتاییدگر مییابند. رفتاردرمانی شناختی امید به رهایی از چرخه رفتارهای مخرب را در معتادان در حال ترک یا بیماران مبتلا به عارضههای روانی تزریق میکند که احساس میکنند کنترلی بر زندگیشان ندارند.با کمک رفتاردرمانی اعتیاد به ماریجوانا ، الکل ، کوکائین ، آمفتامین ، تریاک قابل ترک هستند.
نشانه های اعتیاد و سوء مصرف
بسیاری از افراد به صورت تفریحی مواد کشیدن را شروع می کنند و بعد از گذشت زمان طولانی مدت نمی دانند که آیا واقعا وابسته مواد شده اند یا خیر. شاید برای شماهم سوال پیش آمده است که خودتان یا اطرافیانتان اعتیاد به مواد مخدر پیدا کرده اید و نیاز به روانکاوی اعتیاد دارید ؟ با بروز نشانه های زیر به کلینیک های ترک اعتیاد مراجعه کنید.
احساس اجبار برای مصرف مواد / تمایل شدید به مصرف مواد به صورتی که سایر افکار مسدود می شوند / اجبار برای افزایش میزان مصرف مواد / مصرف بیشتر از آنچه قصد آن را داشته اید / هزینه کردن برای مواد به هر قیمتی / عدم انجام مسئولیت ها و تعدهای شخصی، خانوادگی و اجتماعی / ادامه مصرف علی رغم مشکلات جسمی و روانشناختی / انجام رفتارهایی از قبیل سرقت برای تهیه مواد / انجام رفتارهای پرخطر در هنگام مصرف مواد / صرف زمان زیاد برای تهیه و مصرف مواد / ناکام ماندن تلاش های مکرر برای ترک مواد / تجربه علائم ترک در زمان تلاش برای توقف مصرف
از نشانه های حاد تر می توان به موارد زیر اشاره کرد :
مشکلات در محل تحصیل یا کار / غیبت مکرر از محل تحصیل یا کار / بی علاقه شدن یا افت ناگهانی در تحصیل یا کار / بی توجهی به سلامت جسمی و ظاهر / تلاش های اغراق آمیز برای فاصله گیری از اعضاء خانواده مخفی کاری / مشکلات مالی
*قرمزی چشم ،احساس سرخوشی ، خشکی دهان ، کند شدن زمان واکنش ، مشکل در تمرکز، افراط در غذا خوردن ، اضطراب از نشانه های ظاهری افراد در صورت مصرف ماریجوانا ست.
* توهم ، کاهش وزن ، بی خوابی ، افسردگی ، سرعت در صحبت کردن ، حالت تهوع ، افزایش انرژی ، احساس نشاط ، سردرگمی ، پارانویا و تغییر دمای بدن از نشانه های ظاهری افراد در صورت مصرف کوکائین است.
سخن آخر
روانکاوی اعتیاد به بیماران کمک می کند تا شناخت کافی نسبت به خودشان کسب کنند و دلیل اعتیاد و اتفاقت گذشته را بررسی می کند تا با دادن مشاوره ی مفید افراد از دام اعتیاد خارج شوند.