حشیش (hemp) از گلهای گیاه بالغ و بدون گرده افشانی گیاه شاهدانه گرفته میشود. سرخوشی موقت، افزایش اشتها، تهوع و اختلال در حافظه از علائم و عوارض اعتیاد به حشیش است. این ماده کاربردهای مختلف دارویی و تفریحی نیز دارد. برای این منظور، از برگهای خشک شده، دانه و سایر قسمت های گیاه استفاده می شود. مصرف این گیاه می تواند اثر لذت بخشی در افراد ایجاد کند و دردهای مزمن را تسکین دهد. افرادی که از حشیش استفاده میکنند، ممکن است یک سرخوشی دلپذیر و احساس آرامش را تجربه کنند. سایر تأثیرات شایع ممکن است شامل، خنده و افزایش اشتها باشد.
hemp بر روند انتقال دهندههای عصبی نواحی مغزی تأثیر میگذارند. همین تأثیرات در حافظه، تفکر، تمرکز، حرکت، هماهنگی، درک حس و زمان لذت نقش دارند. هر چه این ماده بیشتر به بدن وارد شود، در عملکرد سیستم عصبی اختلال بیشتری ایجاد شده و فرد رفته رفته به حشیش وابسته شده و معتاد میشود.
ماده مخدر حشیش چیست؟
حشیش یا به طور خلاصه حاش، از ساقه و برگ گیاه بالغ شاهدانه به دست میآید. دارای رنگ قهوه ای مایل به سبز و تقریبا شبیه به حنا است. در واقع شاهدانه در حالتی که گیاه است به عنوان ماری جوانا و در حالتی که صمغی است به حشیش معروف است. سیگاری، پنیر، منگ و بنگ نامهای دیگر حشیش است.
گیاهان شاهدانه را در آب یخ زده غوطه ور میکنند. سپس برای از بین بردن تریخوم ها، آن ها را غربال کرده و در نهایت خشک می کنند. حشیش میتواند منجر به اعتیاد شود. زیرا بر سیستم پاداش دهی مغز تأثیر می گذارد. احتمال اعتیاد در افراد جوان به طور قابل توجهی بیشتر است.
hemp مصارف پزشکی نیز دارد. به عنوان مثال، برای کاهش حالت تهوع در افرادی که تحت شیمی درمانی هستند، کاربرد دارد. در hemp یک ماده فعال به نام THC وجود دارد که باعث می شود شما بعد از مصرف، احساس نشاط داشته باشید.
حشیش می تواند نرم و انعطاف پذیر یا سفت و شکننده باشد. رنگش ممکن است قرمز، سیاه، قهوه ای، سبز، زرد یا بلوند باشد. از آن ممکن است در پخت و پز نیز استفاده شود. به این صورت که از دانه های آن، روغن، کره یا خامه تهیه میکنند و در طبخ غذاها استفاده می کنند. مواد مؤثر موجود در حشیش و روغنش، قوی تر از ماری جوانا است.
علائم مصرف ماده مخدر حشیش چگونه است؟
مصرف حشیش علائم بسیاری دارد؛ از جمله تحریکپذیری، تغییرات خلق و خو، بیخوابی، ولع مصرف مجدد، بی قراری، کاهش اشتها و غیره. اثرات کوتاه مدت و بلند مدت مصرف آن ممکن است در افراد مختلف، متفاوت باشد. از دیگر علائم میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- افزایش اشتها و تشنگی
- علائم افسردگی افزایش یا کاهش می یابد، بسته به میزان مصرف
- علائم اضطراب افزایش یا کاهش می یابد، بسته به میزان مصرف
- اختلال در فکر کردن
- مشکلات حافظه
- ترشح دوپامین از سلول های عصبی که باعث افزایش احساس نیاز و سرخوشی می شود.
- پارانویا و توهم موقتی
حشیش فقط برای استفاده بزرگسالان بی خطر نیست؛ کودکان و نوجوانان نیز مستعد ابتلا به عوارض احتمالی آن هستند. مصرف این مخدر در دوران بارداری، سبب ایجاد مشکلات حافظه و تمرکز کودک در بزرگسالی می شود. مادران شیردهی که از hemp استفاده می کنند نیز ممکن است کودک خود را از دست بدهند. به همین جهت زنان باید از مصرف حشیش در دوران بارداری و شیردهی خودداری کنند.
عوارض اعتیاد به حشیش چیست؟
اعتیاد به حشیش، خطر سرفه مزمن و برونشیت را افزایش میدهد. همچنین، خطر بروز اسکیزوفرنی را در افراد آسیبپذیر افزایش میدهد. این بیماری خود سبب اضطراب و افسردگی شده و سبب تغییر نگرش فرد بر شخصیت افراد میشود که به “سندرم تحریک انگیزش” معروف است.
این مخدر میتواند در هر سنی منجر به کاهش حافظه، مشکلات تمرکز و اختلال در مهارت حل مسئله شود. تحقیقات نشان میدهد مصرف در افراد زیر 25 سال، آسیب بیشتری به حافظه و توانایی یادگیری وارد می آورد.
تأثیرات حشیش بر بدن، به عوامل مختلفی بستگی دارد، از جمله
- نحوه استفاده (کشیدن، خوردن، بوییدن و …).
- تعداد دفعات استفاده.
- سن.
اگر از hemp استفاده کنید، دچار حالات زیر خواهید شد:
- احتمال ابتلا به برونشیت به ویژه اگر با سیگار کشیدن همراه شود.
- سوزاندن دهان یا گلو به طور تصادفی هنگام سیگار کشیدن
- استفراغ و حالت تهوع
- افزایش ضربان قلب
- قرمز شدن چشم که ناشی از افزایش جریان خون است.
- تشدید شرایط موجود ریه ، مانند آسم ، هنگامی که فرد آن را با سیگار می کشد
- اثر بالقوه در رشد تومور
- اختلال در رشد جنین در دوران بارداری
- ناهنجاری در رشد مغز نوجوانان
عوارض ناشی از مصرف کوتاه مدت حشیش
استفاده از حشیش ممکن است باعث خشکی دهان شود. دیگر حالاتی که از مصرف کوتاه مدت آن ناشی می شود به صورت زیر است:
- اختلال در یادگیری.
- اختلال در حافظه.
- مشکل در تفکر و حل مسئله.
- عدم توانایی صحیح در درک صدا و زمان.
- از دست دادن هماهنگی حرکتی.
- افزایش ضربان قلب و اضطراب است.
اگر حشیش با مخدرهای دیگر مثل الکل مصرف شود، عوارض مذکور شدیدتر می شود.
عوارض مصرف حشیش در طولانی مدت
- از دست دادن حافظه
- مسائل مربوط به تمرکز و حافظه ناشی از قرار گرفتن جنین در رحم
- تحریک ریه
- سرطان ریه (اگرچه این موضوع هنوز به لحاظ تحقیقاتی ثابت نشده است).
- ایجاد سندرم هایپرمیز که باعث حالت تهوع و استفراغ میشود.
- سرطان بیضه
راه درمان اعتیاد به حشیش چیست؟
تهوع، بیقراری، بیخوابی، بیاشتهایی، اسهال، اضطراب و افسردگی از علائم ترک حشیش است. درمان شامل چند مرحله است:
بستری بیمار در مراکز خدمات درمانی یا کمپ
بستری شدن برای بیمارانی که در محیط های آلوده زندگی می کنند و خودشان نمی توانند به تنهایی جلوی مصرف خود را بگیرند، بسیار مناسب است. دوری و عدم دسترسی به مواد مخدر، اولین قدم و مهمترین مرحله برای ترک و درمان است. در این مراکز، برنامه های مشخصی به بیمار تجویز می شود تا بر اساس آن عمل کند. در کمپ ها گروههایی تشکیل میشود. مشارکت در این گروه ها میتوانند به فرد کمک کنند تا یک سیستم حمایتی مثبت ایجاد کند و فرصت مشارکت طولانی مدت در یک برنامه درمانی را داشته باشد. همچنین سایر خدمات مورد نیاز، مانند توانبخشی حرفهای، کاردرمانی و خدمات مدیریت پرونده که در کمپ ها و مراکز درمانی وجود دارد، برای بیمار بسیار اثر بخش است.
سم زدایی
در مرحله سم زدایی معمولاً از داروهایی استفاده می شود تا علائم آزار دهنده ناشی از ترک را کم تر کند. یکی از علائم ترک، بیخوابی است. درمان بی خوابی بعد از ترک اعتیاد بسیار مهم است، زیرا عدم خواب کافی و راحت، برای بیمار آزار دهنده میشود. به همین دلیل، بنابر تشخیص پزشک، میتوانید از ترازودون استفاده کنید. پزشکان همچنین داروی زولپیدم و گاباپنتین را نیز جهت کنترل خواب تجویز می کنند. بوسپیرون نیز برای درمان اضطراب ناشی از عدم مصرف حشیش کاربرد دارد.
هم چنین دستهای از دارو های ضد افسردگی به جهتهای مختلفی مانند جلوگیری از خودکشی و آسیب رساندن فرد به خود، پیشگیری از آسیب رساندن به دیگران و مواردی اینچنینی کاربرد دارد.
بیمار در زمان ترک، اغلب علائم جسمی خفیف مانند سردرد، حالت تهوع، عصبی بودن و همچنین علائم روانشناختی مانند تحریک پذیری، اضطراب، افسردگی و میل شدید به مصرف حشیش را دارند.
مشاوره و روان درمانی
مشاوره برای کمک به فرد در شناسایی مسائل شخصی که باعث اعتیاد او شده است، بسیار کاربردی است. روان درمان گر، همچنین به شما برای مقابله با استرسهای ناشی از ترک کمک میکند. او به شما می آموزد که چگونه از بازگشت مجدد پیشگیری کنید و عقاید غیر منطقی در مورد مصرف را کنار بگذارید. تقویت بدن بعد از ترک اعتیاد نیز بسیار مؤثر است.