ترک آلپرازولام

Picture of دکتر زهرا زهره وندی
دکتر زهرا زهره وندی

دارای دکترای تخصصی روانشناسی هستند و با سالها تجربه به صورت تخصصی در مرکز رها مشاور به مشاوره و درمان اعتیاد طبق آخرین متدهای روز می‌پردازند.

آلپرازولام یکی دیگر از داروهای آرامبخش است که در صورت مصرف بیش از حد و بدون توجه به دوز های توجیز شده؛ افراد به این دارو وابستگی پیدا خواهند کرد که در ادامه راه های ترک آلپرازولام را توضیح داده ایم. معمولا این دارو را بر اساس تاثیرگذاری بر سیستم عصبی مرکزی برای درمان اضطراب و اختلالات وحشت زدگی استفاده می کنند.

آلپرازولام چیست؟

آلپرازولام یکی از قوی ترین داروهای ضد افسردگی است که به علت اثرات فارماکولوژیک ویژه کاربردهای گوناگونی دارد. داروی آلپرازولام از خانواده بنزودیاپین ها از قبیل دیازپام، کلونازپام و لورازپام است. این دارو معمولا برای درمان اضطراب تجویز می شود اما برای کنترل بی ‌قراری، حملات هراس، بی‌ خوابی، اسپاسم عضلات، ترک الکل، بیماری صرع، سندرم قبل از قاعدگی و برخی دیگر از اختلالات روانی نیز تجویز می شود.

عوارض آلپرازولام

داروی آلپرازولام مشابه تمام دارو ها عوارضی به همراه دارد. آلپرازولام علاوه بر مغز بر دیگر اعضای بدن تاثیر می گذارد و مصرف دوز بالای این قرص با تاثیر گذاری بر تخمدان ها موجب کاهش تعداد فولیکول‌ های بالغ تخمدان و در نتیجه باعث کاهش توانایی باروری می شود. همچنین مصرف این دارو در دوران بارداری یا شیردهیباعث بروز عوارض جبران ناپذیری بر جنین می گذارد. دیگر عوارض شایع مصرف داروی آلپرازولام عبارتند از:

  • خواب‌آلودگی و گیجی
  • تغییر خلق
  • افکار خودکشی
  • لکنت زبان یا اختلال گفتاری
  • عدم تعادل یا سرگیجه
  • مشکلات حافظه
  • کاهش میل جنسی
  • ریزش مو یا تپش قلب

در صورت داشتن مشکلات شدید ریوی و تنفسی، بیماری های کبدی و کلیوی، سابقه اعتیاد باعث بروز عوارض بسیار شدیدی می شود.

تداخلات دارویی آلپرازولام

مصرف همزمان داروی آلپرازولام با سایر داروها می تواند باعث تشدید عوارض یا خنثی کردن اثر یکدیگر شوند. نمونه‌ ای از داروهایی که باعث تداخل دارویی آلپرازولام می‌ شوند؛ عبارتند از:

  • مرگ ناگهانی در خواب با مصرف همزمان آلپرازولام با داروهای خواب ‌آور
  • آنتی بیوتیک‌ها: فلوکونازول، ایتراکونازول، کتاکونازول، اریترومایسین
  • داروهای ضد‌افسردگی : فلوکستین، فلووکسامین، سرترالین، اسکتامین
  • ملاتونین، پروپرانول، آسپرین، سایمیتیدن، دیلتیازم و ایزونیازید
  • داروهای شل ‌کننده عضلات : کاریسوپرودول، سیکلوبنزاپرین
  • مسکن ها: ژلوفن، استامینوفن، پروپوکسی فن و ایبوپروفن
  • داروهای ضد قارچ آزول: ایتراکونازول، کتوکونازول
  • داروهای صرع و ضد ‌تشنج
  • قرص‌های ضد‌بارداری

زاناکس چیست؟

اعتیاد به آلپرازولام

این دارو از گروه بنزودیازپین هاست و با توجه به اینکه بنزودیازپین یک مهار کننده سیستم عصبی مرکزی است؛ مصرف مداوم این دارو موجب افزایش تحمل بدن می شود و برای اثرگذاری درمان؛ افراد نیاز به دوز های بالاتری دارند. مصرف دوز بالا تر از این دارو در مدت طولانی موجب اعتیاد می شود. همچنین به مدت 5 روز و حداکثر تا یک هفته بعد از دوز مصرفی آلپرازولام، احتمال مثبت بودن آزمایش غربالگری ادرار برای اعتیاد مثبت خواهد بود. مصرف خودسرانه و بیش از حد داروی آلپرازولام موجب مرگ می شود. آلپرازولام سرعت حرکت ناقل های شیمیایی در مغز که نامتعادل هستند را کاهش می دهد و با افزایش مواد شیمیایی طبیعی گابا در مغز باعث افزایش حس آرامش می شود. به همین دلیل افراد با مصرف آن به آن اعتیاد پیدا می کنند. 

ترک آلپرازولام

ترک آلپرازولام به صورت غیر اصولی سبب بروز اضطراب شدید، حالت تهوع و استفراغ، میگرن، نوسانات خلقی، افسردگی و از دست دادن حافظه می شود. افزایش مقاومت بدن و تلاش برای ترک از نشانه های اعتیاد هستند.

سم زدایی آلپرازولام

سم زدایی از اولین روش های ترک آلپرازولام است که حتما باید تحت نظر پزشک انجام شود. به طور معمول، فرایند ترک شامل کاهش تدریجی دوز دارو و در نهایت ایجاد تغییر در مصرف کننده دائمی به یک مصرف کننده مقطعی است. نهایتا قطع تدریجی قرص آلپرازولام به کاهش علائم ناشی از ترک کمک می کند.

ترک آلپرازولام به روش بستری

ترک این دارو به روش بستری بعد از اتمام سم زدایی شروع می شود. با توجه به اینکه اعتیاد یک اختلال ذهنی محسوب می شود و افراد برای ترک اعتیاد باید از محیط های مملو از محرک‌ های برگشت به اعتیاد برای مدتی دور باشند. افراد به صورت شبانه روزی در کلینیک بستری می شوند و روانشناسان و پزشکان برای ترک و بهبودی به آنها کمک می کنند. در این روش روانشناسان با برگذاری جلسات مشاوره فردی و گروهی به افراد مهارت های لازم برای غلبه بر وابستگی جسمی و روانی به آلپرازولام را آموزش می دهند. 

ترک آلپرازولام به روش سرپایی

معمولا روش ترک اعتیاد به صورت سرپایی بعد از سم زدایی و بستری انجام می شود. در این روش افراد فقط برای مشاوره فردی و گروهی، درمان اختلال‌ های همزمان مانند اضطراب یا افسردگی و مشاوره تغذیه برای درمان اختلال‌های تغذیه ‌ای به کلینیک مراجعه می کنند.

کلام آخر

آلپرازولام یکی از قویترین بنزودیازپین‌ های موجود است که با تاثیرگذاری در مغز برای درمان افسردگی یا افزایش سرخوشی با متادون و بوپرونورفین مصرف می شود. زمان شروع اثر این دارو بین ۳۰ دقیقه تا یک و نیم ساعت است. مصرف آلپرازولام با وابستگی روانی و جسمی همراه است و برای جلوگیری از عوارض ترک آن؛ افراد حتما باید تحت نظر پزشک و روانشناس باشند. 

  1. آلپرازولام چیست؟
  2. کاربرد آلپرازولام چیست؟
  3. عوارض آلپرازولام چیست ؟
  4. آیا آلپرازولام اعتیاد آور است؟
  5. عوارض ترک آلپرازولام در خانه چیست؟

نظرات درمان شدگان رهامشاور
2 دیدگاه
  • داوود سالاروندیان, 29 خرداد 1402 @ 4:47 ب.ظ پاسخ

    سلام.با عرض خسته نباشید خدمت شما عزیزان.من روزی ده عدد آلپرازولام یک همراه با ۳۰ سی سی مادون مصرف میکنم.با هر بدبختی شده دذ.ارو را تهیه میکنم.خسته شده ام خسته مجرد هستم پدرم مسافر کش و مستاجر هستیم. کارد به استخوانم رسیده دیگر نمیخواهم نفس بکشم. بیکارم و خسته از تمام دنیا.چه و کنم چه کنم خدای من

    • تحریریه رها مشاور, 27 تیر 1402 @ 4:32 ب.ظ پاسخ

      سلام دوست گرامی
      ترک قرص آلپرازولام باید به آهستگی و تحت نظر پزشک صورت گیرد.قرص را هر 10 روز یک عدد کم کنید و به یک و دو عدد برسانید و یعد متادون را همانطور هر 10 روز یک سی سی البته تا جایی که توانستید. بعد حتما با پزشک اعتیاد برای درست جلو رفتن تماس بگیرید.ترک قرص و متادون باید به آهستگی صورت گیرد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سه × یک =

برای دریافت مشاوره کلیک کنید!!!
تماس با مشاوران : 09353030968