ماده مخدر گل یکی دیگر از مواد مخدرهایی است که درصد زیادی از جوانان به این ماده اعتیاد دارند. ماری جوانا از برگ های خشک شده ی گیاه شاه دانه به دست می آید که دارای بوی تند و بدنه زبر و خشن می باشد. مصرف این ماده تاثیرات منفی بسیاری بر جسم و روان افراد می گذارد که از عوارض مصرف گل می توان به ابتلا به افسردگی یا سرطان اشاره کرد. اثر مصرف ماری جوانا در صورت مصرف به صورت کشیدنی 2 الی 4 ساعت و در صورت مصرف خوراکی 5 الی 12 ساعت می باشد. از دیگر نام های گل می توان به ماری جوانا، بنگ، گرس، علف، سیگاری، جوئینت و حشیش اشاره کرد.
مصرف گل چه عوارضی دارد؟
مصرف کوتاه مدت و بلند مدت ماری جوانا باعث بروز عوارض خطرناک و جبران ناپذیر جسمی و روانی می شود. از عوارض مصرف کوتاه مدت گل می توان به خشكی دهان، قرمزی چشم، یاوه گویی، توهم زایی، از بین رفتن تمرکز فکری، افزایش مشکلات قلبی و اختلال در صحبت کردن و برقراری ارتباط با دیگران اشاره کرد. با توجه به اینکه ماری جوانا بر مغز تاثیر می گذارد باعث ایجاد وابستگی و اعتیاد می شود. از دیگر عوارض مصرف طولانی مدت گل می توان به تزلزل شخصیتی، اختلال در میل جنسی، ناباروری، کاهش فعالیت سیستم دفاعی بدن و ابتلا به سرطان اشاره کرد.
تاثیر گل بر مغز و بدن
گل یا ماری جوانا امروزه به دلیل سهولت در دسترسی و ارزان قیمت بودن به یک مادهی مخدر رایج به خصوص در بین جوانان تبدیل شده است. گل یک مادهی مخدر به شدت اعتیاد آور است، و با وجود اینکه در بسیاری از کشور ها مصرف آن آزاد اعلائم شده است ولی با این حال مصرف آن میتواند آثار جبران ناپذیری بر روی مغز و بدن داشته باشد. مصرف گل میتواند سلامت جسم و روان را تحت تاثیر قرار دهد، ماری جوانا بر رشد مغز تأثیر می گذارد. مغز افراد در حال رشد، به خصوص مغز نوزادان، کودکان و نوجوانان نسبت به این ماده حساسیت بیشتری دارد. عملکرد این ماده به این صورت است که ماری جوانا و تتراهیدروکانابینول ، با سیستم اندوکانابینوئید موجود درمغز ارتباط برقرار میکند و بر انتقال دهندههای عصبی مختلف تأثیر می گذارد. ترکیب اصلی روانگردان موجود در گل، دلتا-۹-تتراهیدروکانابینولTHC)) است که به گیرندههای کانابینوئیدی متصل میشود، این مواد برمناطقی از مغز که مرتبط با حافظه، هماهنگی، لذت، تفکر و درک زمان است تاثیر میگذارد. لازم به ذکر است که مطالعات انجام شده نشان میدهد که مصرف ماری جوانا در دوران بارداری میتواند خسارت های جبران ناپذیری به جنین وارد کند. استفاده از ماری جوانا قبل از 18 سالگی ممکن است بر نحوه ایجاد ارتباط مغز برای عملکردهایی مانند، حافظه و یادگیری تأثیر بگذارد. اثرات ماری جوانا بر، حافظه و یادگیری ممکن است برای مدت طولانی باقی بماند یا حتی دائمی باشد،اما تحقیقات بیشتری برای درک کامل عوارض این ماده نیاز است. جوانانی که از ماری جوانا استفاده می کنند ممکن است در مدرسه به عملکرد خوبی نداشته باشند و ممکن است در حافظهی بلند مدت شان اختلال ایجاد شود.
عوارض کوتاه مدت مصرف گل
به طور کلی عوارض کوتاه مدت مصرف گل از فردی به فرد دیگر متفاوت است،ولی بعضی ازعوارض کوتاه مدت رایج آن شامل :
- ایجاد سرخوشی کاذب و احساس آرامش
- ایجاد توهم
- افزایش فشار خون
- ایجاد خشکی در دهان و قرمزی در چشم ها
- اختلال در تمرکز
- اختلال در هماهنگی عصب و عضله
- ایجاد حالت اضطراب و اضطرار
عوارض مصرف گل در طولانی مدت
ماریجوانا معمولا اثرات خود را دیرتر از سایر مواد نشان می دهد اما در بلند مدت علاوه بر ایجاد اعتیاد تاثیرات بسیار مخربی برای فرد به همراه دارد. از عوارض مصرف طولانی مدت این ماده می توان به افزایش خطر ابتلاء به بیماری های روانی مانند اسکیزوفرنی و اختلال دوقطبی و حملات پانیک، آسیب های حلق و بینی، افزایش خطر ابتلاء به بیماری های جسمانی مانند سرطان و ناراحتی های تنفسی و عفونت های ریوی اشاره کرد. مصرف مداوم این ماده با افزایش تحمل بدن باعث ایجاد زمینه گرایش به مواد مخدر های دیگر مثل شیشه و کوکائین می شود که باعث بروز روان پریشی، افسردگی و خودکشی می شود.
اثر گل بر مغز: دود ناشی از ماده مخدر گل ابتدا وارد مغز می شود و با چسبیدن به سلول های مغز باعث ازبین رفتن آنها می شود. در نتیجه بروز اختلالات شناختی مانند اختلال در حافظه کوتاه مدت، نقص توجه ، ضعف در توانایی حل مسئله، اختلال در کارکردهای اجرایی، کندی سرعت روانی حرکتی ، ضعف در بیان کلامی و استدلال ریاضی رخ می دهد.
تاثیرات گل بر ریه: دود ناشی از کشیدن ماری جوانا باعث افزایش شدید خطر ابتلا به سرطان ریه می شود زیرا افراد برای تاثیرپذیری بیشتر گل باید عمیق تر از سیگار این ماده را بکشند.
عوارض گل بر هوش و حافظه: ماده مخدر گل با تاثیرگذاری بر نورون های هیپوکامپ در مغز که به حافظه و هوش مرتبط هستند موجب سیر نزولی در قدرت حافظه کوتاه مدت می شود. نقص هماهنگی، مشکلات یادگیری و اختلالات خواب پی آمد سوء مصرف گل در درازمدت و اثر آن بر مغز است.
دیگر عوارض مصرف گل: اختلال در قضاوت، افزایش ضربان قلب، تحریک پذیری، تجمع خون در رگ های چشم، توهم شدید.
میزان شدت عوارض مصرف گل
شدت عوارض جسمانی و روانی ماری جوانا به عوامل مختلفی بستگی دارد. این عوامل عبارت هستند از: وضعیت جسمانی فرد مصرف کننده، سابقه مصرف قبلی فرد، نحوه مصرف گل ، میزان نیرومندی نوع این ماده مخدر و نوع مواد مخدری که با ماری جوانا ترکیب می شود. شدت عوارض گل در افراد مختلف متفاوت است که آسیب های جسمانی و روانی آن پس از ترک به تدریج کاهش پیدا می کند.
در رها مشاور بخوانید: ترمیم مغز بعد از ترک گل
عوارض کشیدن گل تا چند روز در بدن میماند؟
عوارض مصرف گل و ماندگاری آن در بدن در افراد مختلف متفاوت است، و به عوامل زیر بستگی دارد :
- دوز HTC مصرف شده
- هر چند وقت یکبار شخص آن را مصرف میکند
- زمان تست دارو نسبت به آخرین باری که مصرف شده
- میزان آزادسازی THC یا سایر کانابینوئیدها موجود در بافت
- سطح هیدراتاسیون
- متابولیسم بدن
- جنسیت
عوارض مصرف گل در مردان
این محصول گل ماده ای است که تاثیر بسیار منفی بر باروری مردان دارد. مصرف این محصول می تواند منجر به کاهش قدرت و تعداد اسپرم، ساختار و تحرک متناوب اسپرم، تغییرات متنوع و کاهش عمر اسپرم و کاهش میل جنسی و عملکرد جنسی در مردان شود. بسته به شدت مصرف، اثرات میتواند کوتاهمدت یا بلندمدت باشد و مردانی که بیش از یک بار در هفته گل مصرف میکنند، ممکن است حتی ماهها پس از قطع مصرف، تعداد اسپرمها کاهش یابد.
عوارض مصرف گل در خانم ها
ماری جوانا نه تنها برای سلامت جسمانی تاثیر میگذارد، بلکه می تواند بر سیستم تناسلی شما نیز تأثیر جدی بگذارد. زنان باید از مصرف ماری جوانا وهر ماده دیگری در دوران بارداری یا شیردهی خودداری کنند، زیرا مطالعات نشان داده است که می تواند باعث سرگیجه، گیجی و ضعف بینایی شود. ناگفته نماند، زنان جوانی که از ماری جوانا استفاده می کنند، پنج برابر بیشتر از زنانی که این ماده را مصرف نمی کنند، این عوارض جانبی را تجربه می کنند.
ترک گل
برخلاف سایر مواد مخدر، ماده شیمیایی فعال موجود در ماری جوانا (THC) در سلولهای چربی ذخیره میشود که این خود موجب میشود پاکسازی کامل بدن نسبت به داروهای محلول در آب بیشتر طول بکشد. بدین معنا که حتی با گذشت 2 ماه هم عوارض این ماده در بدن باقی میماند به طوری که مصرف کنندگان آن تا مدتها عوارض جانبی مانند تحریک پذیری، بدخلقی، افسردگی، اضطراب، عدم تمرکز، علائم سرماخوردگی، سردرد، مشکلات خواب، درد شکم، کاهش اشتها و کاهش وزن را تجربه میکنند. البته لازم به ذکر است که این علائم تا 2 هفته بعد از مصرف کاهش مییابند ولی به طور کلی یک بازهی 30 روزه برای پاک سازی بدن نیاز است. ترک گل به طور غیر اصولی می تواند عوارضی شدید و غیر قابل جبران برای فرد مصرف کننده داشته باشد به همین جهت اولین قدم برای ترک تمام مواد مخدرها، مراجعه به کلینیک ترک اعتیاد است که پزشکان و روانشناسان این مراکز با پیروی از روش های تخصصی به فرد آلوده کمک می کنند تا از نظر روانی و جسمانی این مواد مخدر را ترک کنند. در ادامه به بررسی مراحل ترک گل می پردازیم:
- اولین مرحله ترک اعتیاد، سم زدایی سریع گل است. در این مرحله که توسط پزشکان انجام می شود؛ افراد در حالت بیهوشی قرار می گیرند و با تزریق سرم باعث کاهش تمایل به این ماده مخدر می شوند. سم زدایی فرآیند پاکسازی بدن از مواد مخدر و پرهیز از مصرف آن ماده می باشد که میزان سختی فرایند سم زدایی گل به میزان مصرف گل بستگی دارد.
- بعد از گذراندن دوره سم زدایی، افراد می توانند روش سرپایی یا بستری را انتخاب کنند که در این مرحله افراد با گذراندن مشاوره فردی و گروهی در مسیر بهبودی قرار میگیرند.
- مراجعه به روانشناس حین دوره ترک و بعد از ترک اعتیاد الزامی است زیرا پس از ترک این ماده مخدر علائمی همچون پرخاشگری، خشم، اضطراب، بی قراری و افسردگی دارد که برای جلوگیری از بازگشت به اعتیاد باید روان درمانی انجام شود. در دوره های روان درمانی با گفتگو کردن روانشناسان به ریشه اصلی گرایش فرد به اعتیاد را پیدا می کنند.
کلام آخر
در این مقاله به بررسی کامل عوارض مصرف گل پرداخیتم. در صورت داشتن هرگونه سوال در بخش نظرات با ما در میان بگذارید تا همکاران ما در مرکز رها مشاور در اسرع وقت پاسخگوی کامل سوالات شما عزیزان باشند. همچنین در صورت نیاز به مشاوره ترک اعتیاد از طریق شماره تماس های موجود با مرکز تخصصی مشاوره رها مشاور ارتباط برقرار کنید. امیدواریم این مطلب برای شما عزیزان سودمند واقع شده باشد.
- ماری جوانا چیست؟
- اثر ماندگاری مصرف ماری جوانا چقدر است؟
- عوارض مصرف کوتاه مدت گل چیست؟
- عوارض مصرف بلند مدت گل چیست؟
- آیا ترک گل به مراجعه به روانشناس نیاز دارد؟