ترک اعتیاد در بارداری

دکتر زهرا زهره وندی
دکتر زهرا زهره وندی

دارای دکترای تخصصی روانشناسی هستند و با سالها تجربه به صورت تخصصی در مرکز رها مشاور به مشاوره و درمان اعتیاد طبق آخرین متدهای روز می‌پردازند.

همانطور که تحقیقات نشان داده است در دوران بارداری جنین از خون مادر تغذیه می کند. در صورت داشتن اعتیاد مادر به هرگونه مواد مخدر و مصرف مواد مخدر در بارداری ؛ مواد افیونی وارد خون مادر می شود و سپس به جنین می رسد. این عمل باعث بروز عوارض و مشکلاتی از جمله اندازه کوچیک سر و وزن کم و زردی می شود. علاوه بر مشکلات ظاهری جنین، اعتیاد مادران به علت استفاده کردن از سرنگ های مشترک باعث انتقال هپاتیت سی و اچ آی وی، زیکا و ایدز به جنین می شود. با ترک اعتیاد در بارداری از بروز این مشکلات می توانید جلوگیری کنید.

علت اعتیاد

ژنتیک

عامل ژنتیک موثرترین علت معتاد شدن و معتاد ماندن است. ژنتیک 50 درصد احتمال اعتیاد را افزایش می دهد.افرادی که والدین معتاد دارند، 10 برابر افراد دیگر در معرض ابتلا به بیماری اعتیاد هستند. با وجود تاثیرگذاری ژنتیک در اعتیاد، 50 درصد معتاد نشدن به داشتن مهارت مقابله ای بستگی دارد. افرادی که به اعتیاد گرفتار شده اند می توانند به تقویت این مهارت از معتاد ماندن جلوگیری کنند.

محیط

طبق گزارش های مختلف، افرادی که در محله های فقیر زندگی میکنند احتمال تداوم اعتیاد داشتنشان بیشتر است زیرا افراد برای ارضای روحی و داشتن امید برای گذراندن زندگی به امکانات لذتبخش نیاز دارند. افرادی که در محیط هایی زندگی می کنند که دسترسی به مواد آسان تر است؛ احتمال بیشتری برای معتاد شدنشان است.

افسردگی

گاهی وقت ها افراد به دلایل مختلف که رایج ترین آن فقر و شکست عاطفی ست افسرده می شوند. در این مواقع به دلیل کمبود اعتماد به نفس، نداشتن مهارت کافی برای مقابله با دوران سخت افراد به انجام فعالیت های خطرناک روی می آورند. بین فعالیت های خطرناک، اعتیاد باعث آسیب های شدید به جامعه نیز می شود.

ترک اعتیاد

اقدامات پزشکی کلینیکی: برای ترک اعتیاد در بارداری ابتدا آزمایشات مختلفی مانند نوار قلب برای شناسایی میزان مسمومیت قلبی توسط مواد های مخدر، گرفتن آزمایش خون برای شناسایی و کنترل بیماری های عفونی مانند ایدز که مستقیما روی جنین تاثیر می گذارد و همچنین سونوگرافی برای بررسی‌ شرایط جنین و به خصوص از نظر محدودیت رشد گرفته می شود.

اقدامات روان ‌درمانی: در مرحله بعدی ترک اعتیاد، اقدامات روان درمانی آغاز می شود. این مرحله با کمک روانشناسان صورت می گیرد و به مادر معتاد کمک می کنند تا از لغزش(مصرف دوباره مواد بعد از ترک) جلوگیری کنند.

ترک اعتیاد

انواع مواد مخدر

  • تریاک

تریاک از مشتقات گیاه خشخاش تهیه می شود و عوارضی مانند افسردگی، مشکلات باروری و بی قراری دارد. به علت اینکه مصرف این مواد وابستگی جسمانی و روانی را به همراه دارد؛ ترک این مواد باید در کلینیک های ترک اعتیاد و تحت نظر پزشکان انجام می شود. برای کاهش درد خماری می توانید دود اسفند را استشمام کنید.

  • هروئین

هروئین یکی از مشتقات نیمه مصنوعی مرفین است که تاثیر زیادی روی سلول های مغز می گذارد و با خاصیت اعتیاد زایی و وابستگی شدیدتری نسبت به مرفین می باشد. مصرف این ماده با وارد کردن حجم بالایی از سموم باعث بالارفتن فشار و چربی خون می شود. هروئین یکی از مواد مخدر هایی ست که به سختی قابل ترک است. ترک این ماده علائمی مانند: میل شدید به مصرف بیشتر، پرخاشگری، حالت تهوع و بی اشتهایی می شود. با توجه به جنین، ترک اعتیاد هروئین در زنان بسیار سخت تر است و حتما باید زیر نظر پزشک انجام شود زیرا علائم ترک اعتیاد مانند بی اشتهایی آسیب جدی ای به جنین می زند.

  • متادون

متادون شبه مخدری صنعتی با قدرت اعتیادآوری بالا می ‌باشد و عملکرد آن همچون مرفین، تأثیر مستقیم بر روی گیرنده‌های اوپیوئیدی مغز می‌ باشد. ترک اعتیاد با دز پایین متادون فقط تحت نظر پزشک امکان پذیر است زیرا مصرف دز زیاد آن باعث اعتیاد به این ماده می شود. با توجه به باردار بودن مادر معتاد ترک اعتیاد با متادون گزینه مناسبی نیست!

  • بوپرنورفین

این ماده مانند متادون شبه مخدری بسیار اعتیاد آور است اما بسیاری از کلینیک ها برای ترک اعتیاد از آن استفاده می کنند. با اینکه ترک اعتیاد با بوپرنورفین خطرناک است اما در صورت اقدام کردن ابتدا توجه داشته باشید که این ماده با بسیاری از دارو ها تداخل دارد و عوارضی مانند: یرقان، تهوع، توهم و گیجی را به همراه دارد. همچنین مصرف ب2 در زمان بارداری نیز بسیار خطرناک است و عوارض جبران ناپذیری بر سلامت مادر و جنین خواهد داشت.

کلام آخر

ترک اعتیاد در بارداری باید با توجه به تمام جنبه های مادر و جنین انجام شود. هرگونه آسیب رسیدن به جنین می تواند به جسم یا روح مادر نیز آسیب بزند. افرادی که در دوران بارداری اقدام به ترک مواد نکنند بعد از بارداری با مشکلات جدی تری مانند تاثیر مواد مخدر بر شیر مادر ، احتمال معتاد شدن فرزند روبه رو خواهند شد. بهترین روش ترک اعتیاد مراجعه به کلینیک های معتبری ست که علاوه بر معتبر بودن، دارای متخصصان و روانشناسان مجربی ست که شما را در مسیر بهبودی قرار می دهند.

  1. علت معتاد شدن چیست ؟
  2. تاثیر ژنتیک در اعتیاد چقدر است؟
  3. تاثیر محیط در معتاد شدن چگونه است ؟
  4. تاثیر افسردگی در اعتیاد چگونه است؟
  5. اقدامات پزشکی کلینیکی برای ترک اعتیاد به چه صورت است ؟

نظرات درمان شدگان رهامشاور

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نوزده − 2 =

برای دریافت مشاوره کلیک کنید!!!
تلفن گویا : 02191099132