ترک زولپیدم

دکتر زهرا زهره وندی
دکتر زهرا زهره وندی

دارای دکترای تخصصی روانشناسی هستند و با سالها تجربه به صورت تخصصی در مرکز رها مشاور به مشاوره و درمان اعتیاد طبق آخرین متدهای روز می‌پردازند.

زولپیدم یکی از انواع داروهای آرامبخش و ضد تشنج است که در مدت زمانی کوتاه اثر بخشی آن مشخص می‌شود. هر چند این دارو می‌تواند مشکلات خواب را بهبود یابد اما عوارضی به همراه دارد. این دارو تاثیرگذاری بالایی دارد که می تواند موجب اعتیاد و وابستگی شود. در ادامه راه های مناسبی برای ترک زولپیدم گفته شده است.

زولپیدم چیست؟

زولپیدم یکی از قوی ترین قرص های آرامبخش است که عملکرد آن در مغز به صورت یک مهارگر بسیار قوی بازجذب دوپامین است. این دارو با افزایش GABA  باعث بهبود خواب می شود. GABA یک ماده‌ی شیمیایی در بدن شما است که با کاهش زمان به خواب رفتن و افزایش زمان خواب شبانه می‌تواند کیفیت خواب شبانه را بهبود بخشد.

تاثیر زولپیدم در بدن

سرعت عمل زولپیدم بسیار بالاست و مدت کوتاهی در بدن باقی می ‌ماند. اثرگذاری آن در 30 دقیقه شروع می شود و بعد از یک ساعت به اوج خود می رسد. بعد از گذشت 3 ساعت، نیمی از دوز این دارو از بدن دفع می شود. پزشکان برای جلوگیری از مسمویت ناشی از مصرف زولپیدم در افراد مسن و افراد مبتلا به ناراحتی کبد، دوز کمتری تجویز می کنند.

تداخلات دارویی زولپیدم

تداخل دارویی ممکن است عملکرد داروها را تغییر دهد و خطر ابتلا به عوارض جانبی جدی را افزایش دهد. دارو های بسیاری هستند که با زولپیدم تداخل دارند و موجب بروز عوارض جبران ناپذیری می شود. مشروبات الکلی، داروهای ضد اضطراب مانند دیازپام و لورازپام باعث تشدید عوارض جانبی داروی زولپیدم مانند تنفس آهسته ، خواب آلودگی شدید و سرگیجه شوند. داروهایی که با زولپیدم تداخل دارند عبارتند از:

  • کلرپرومازین
  • سایمتیدین
  • فلوکونازول
  • ایمی‌ پرامین
  • ایتراکونازول
  • کتوکونازول
  • ریفامپیسین
  • ریتوناویر
  • آلپرازولام

عوارض زولپیدم

این دارو بدون نسخه پزشک عرضه نمی شود و دز مصرفی این دارو حتما باید زیر نظر پزشک مصرف شود زیرا تاثیرگذاری زولپیدم بسیار بالاست و مصرف بیش از حد آن موجب وابستگی افراد به این دارو می شود. یکی از عوارض زولپیدم از دست دادن آگاهی فرد در زمان اثرگذاری این دارو است. از دیگر عوارض مصرف بیش از حد این دارو می توان به بی اثر شدن این دارو بر خواب اشاره کرد. عدم کنترل حرکت چشم، لکنت زبان و اختلالات توجه از دیگر عوارض مصرف زولپیدم است.

اعتیاد به زولپیدم

زولپیدم یکی از داروهای سرکوب کننده سیستم عصبی مرکزی است که در صورت مصرف دوز بالاتر از مقدار تجویز شده یا مصرف این دارو با الکل، مسکن‌های مخدر یا شل کننده‌های عضلانی مصرف شود؛ عوارض آن شدت می یابد و منجر به اعتیاد می شود. در ابتدای مصرف این دارو تحمل بدن افزایش می یابد و افراد مجبور به مصرف بیشتر این دارو می شوند. همچنین با مصرف مداوم آن و اعتیاد پیدا کردن به این دارو، ترک آن بسیار سخت می شود. زولپیدم علاوه بر وابستگی جسمی باعث ایجاد وابستگی روانی میشود و قطع غیراصولی آن میتواند باعث برهم ریختگی تفکر فرد و صدمه به سیستم عصبی بیمار شود به همین جهت ترک زولپیدم باید تحت نظر مشاورین و متخصصین در کلینیک ترک اعتیاد انجام شود. همچنین مصرف کنترل نشده زولپیدم میتواند باعث اوردوز و مرگ شود.

ترک زولپیدم

ترک زولپیدم

همانطور که گفته شد؛ در صورت مصرف مداوم و دوز بالای زولپیدم افراد به آن وابسته می شوند و ترک زولپیدم بسیار سخت می شود. از روش های ترک زولپیدم به صورت اصولی در کلینیک ها می توان به مراحل زیر اشاره کرد:

سم زدایی: قطع ناگهانی مصرف زولپیدم باعث بروز اضطراب، تعریق و احساس گرگرفتگی، شدت گرفتن بی‌ خوابی و تشنج می شود. مراجعه به کلینیک های ترک اعتیاد و ترک کردن این ماده تحت نظر پزشک از بروز این عوارض هنگام ترک زولپیدم جلوگیری می کند. سم زدایی اولین مرحله ترک زولپیدم است که به صورت سرپایی یا بستری انجام می شود. برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه سم زدایی فوق سریع کلیک کنید. 

درمان بستری: در این روش افراد به صورت 24 ساعته در کلینیک ترک اعتیاد بستری می شوند و مشاوران، روانشناسان و پزشکام مجرب برای درمان و حمایت از بیماران به صورت 24 ساعته به آنها خدمات رسانی می کنند. بیماران در این روش علاوه بر این که در محیطی سالم و حمایتی قرار می‌گیرند، از ساختاری بهره‌ مند می‌شوند که به آنان کمک می‌کند تا رفتارها و الگوهای خواب سالم را در خود ایجاد کنند.

درمان سرپایی: افراد پس از سم‌ زدایی موفق و یا اتمام درمان بستری می‌توانند درمان سرپایی را شروع کنند. در این روش افراد مسئولیت بیشتری دارند زیرا در کنار گذراندن روند زندگیشان باید به ترک این قرص بپردازند. در این روش افراد فقط برای گذراندن دوره های مشاوره فردی و گروهی به کلینیک مراجعه می کنند. مزایای درمان سرپایی مانند درمان بستری است و هیچ تفاوتی با یکدیگر ندارند.

روان درمانی ترک زولپیدم: با توجه به اینکه زولپیدم وابستگی روانی ایجاد می کنند؛ افراد برای عدم مصرف دوباره این دارو باید از نظر روانی نیز ترک کنند. در کلینیک های ترک اعتیاد، معمولا پزشکان از برنامه هایی همچون گروه درمانی و خانواده درمانی استفاده می کنند تا بهبودی افراد تداوم پیدا کند.

کلام آخر

ترک اعتیاد به هر ماده‌ای ممکن است ماه‌ها طول بکشد و این فرآیند ممکن است خسته کننده باشد و باعث افزایش وسوسه افراد برای مصرف دوباره این دارو شود. زولپیدم با ایجاد وابستگی عاطفی و روانی باعث سخت تر شدن دوران ترک زولپیدم می شود. برای جلوگیری از بروز این وضعیت بهره‌مندی از درمان‌های شناختی رفتاری نزد مشاور روانشناس و استفاده از برنامه‌ی تغذیه‌ای مناسب می‌تواند کمک شایانی کند.

  1. زولپیدم چیست؟
  2. تاثیر زولپیدم در بدن چقدر است؟
  3. زولپیدم با چه داروهایی تداخل دارد؟
  4. روش های ترک زولپیدم چیست؟
  5. مصرف کنترل نشده زولپیدم باعث چه عوارضی می شود؟

نظرات درمان شدگان رهامشاور

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

برای دریافت مشاوره کلیک کنید!!!
تلفن گویا : 02191099132