اکسی کدون، یک مسکن قوی است که باعث ایجاد وابستگی و اعتیاد می شود. اعتیاد به اکسی کدون می تواند سریع و خطرناک باشد. مصرف اکسی کدون بر روی گیرنده های مغز تاثیر میگذارد و استفاده طولانی مدت آن باعث ایجاد وابستگی سیستم عصبی مصرف کننده می شود. مصرف مداوم این ماده، ترک کردن را برای افراد سخت می کند به طوری که افراد برای ترک اکسی کدون باید به مراکز ترک اعتیاد مراجعه کنند.
اکسی کدون چیست؟
اکسی کدون، یک مشتق فنانترن و یک ضد درد مخدر است که معمولا برای تسکین درد های متوسط تا شدید توسط پزشک تجویز می شود. این دارو به صورت صنعتی است و به دلیل اینکه از تریاک استخراج می شود و سبب ایجاد حالت سرخوشی می شود؛ افراد در مصرف آن باید احتیاط کنند و طبق دستور پزشک آن را مصرف کنند.
عملکرد اکسی کدون
عملکرد اکسی کدون مشابه هروئین و دیگر مخدرها مانند مرفین است که با مهار انتقال صعودی سیگنال های درد موجب تغییر ادراک و پاسخ به درد می شود. این ماده از طریق دستگاه گوارشی جذب می شود و نیمه عمر دفع آن از خون 2 تا 4 ساعت است. داروی اکسی کدون یک دارو مخدر است که با تاثیر بر روی مغز، احساسات را کنترل می کند و دردهای خفیف و شدید را تسکین می دهد.
عوارض اکسی کدون
مصرف این ماده با تاثیرگذاری بر تمام قسمت های مختلف بدن باعث بروز عوارض شدیدی بر سیستم اعصاب مرکزی، سیستم گوارشی و تنفسی می شود. مصرف این دارو با خواب آلودگی، سردرد، سرگیجه، خارش پوست، حالت تهوع و تب همراه است. از عوارض نسبتا شایع این مواد می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- قلبی عروقی: افزایش فشارخون، کاهش اشباع اکسیژن، نارسایی قلبی، گشادی عروق
- سیستم اعصاب مرکزی: افسردگی، پرش عضلات، اضطراب، درد عصبی، اختلال شخصیت
- پوستی: کنده شدن پوست، افزایش تعریق، راش پوستی، حساسیت پوست به نور، کهیر
- غدد درون ریز و متابولیسم: کاهش کلر خون، کاهش سدیم خون، کاهش وزن، افزایش قندخون، نقرس
- گوارشی: اسهال، خشکی دهان، رفلاکس، اختلال در بلع، التهاب لثه، التهاب زبان
- ادراری تناسلی: سوزش ادرار، احتباس ادرار، عفونت مجاری ادراری
- عصبی، عضلانی و اسکلتی: سستی، درد مفاصل، کمردرد، التهاب مفاصل، اسپاسم حنجره، درد استخوان
- تنفسی: سرفه شدید، تنگی نفس، خون دماغ، علائم شبه آنفلونزا، اسپاسم حنجره، بیماری ریوی
تداخلات دارویی اکسی کدون
مصرف این دارو حتما باید زیر نظر پزشک مصرف شود زیرا اکسی کدون با دارو هایی همچون آبامتاپیر، آزلاستین، مهارکنندههای مونو آمین اکسیداز، اوپیوئیدها تداخل دارد و مصرف همزمان اکسی کدون با این دارو ها باعث تشدید اثرات تضعیف کننده، ایجاد تاخیر در تخلیه معده، تشدید اثرات کاهنده فشارخون، کاهش آستانه تشنج و تشدید اثرات سروتونرژیک می شود. مصرف اکسی کدون با دیورتیک ها، داروهای معده و روده، پگویزومانت، سینکالید باعث کاهش اثر این دارو ها توسط اکسی کدون می شود. همچنین مصرف همزمان اکسی کدون با سیلتوکسیمب، گیاه علف چای، توسیلیزومب باعث کاهش اثر اکسی کدون می شود.
اعتیاد به اکسی کدون
همانطور که گفته شد؛ این دارو باعث سرخوشی در افراد می شود به همین دلیل افراد تمایل بیشتری به مصرف آن پیدا می کنند. در صورت مصرف خودسرانه این دارو، وابستگی ایجاد می شود و افراد به آن اعتیاد پیدا می کنند. این دارو مشابه مواد مخدر باعث افزایش تحمل دارویی بدن می شود. تحمل دارویی به معنای این است که مصرف مداوم این قرص باعث می شود که افراد برای رسیدن به سرخوشی اولیه، دوز بیشتری از دارو را مصرف کنند که به تدریج این روند سبب بروز اعتیاد و وابستگی می شود. با توجه به این که داروی اکسی کدون حاوی مقدار زیادی مورفین و هروئین است موجب به وجود آمدن اعتیاد جسمانی در افراد می شود.
روش های ترک اکسی کدون
ترک اکسی کدون به صورت اصولی یکی از مهم ترین نکاتی است که افراد باید به آن توجه داشته باشند زیرا ترک غیر اصولی یکی از علت بازگشت اعتیاد محسوب می شود. مراجعه به متخصص ترک اعتیاد از اولین راه های اقدام به ترک است که در این مراکز، بعد از گذراندن دوران مشاوره بهترین روش ترک اکسی کدون تشخیص داده می شود. روش های ترک اکسی کدون در مراکز ترک اعتیاد عبارتند از:
سم زدایی: این روش اولین روشی است که پزشکان در کلینیک های ترک اعتیاد از آن برای کاهش وابسنگی جسمانی استفاده می کنند. در این روش با توجه به سن، سلامت جسمانی و میزان مصرف داروی اکسی کدون سم زدایی انجام می شود. سم زدایی به سه روش (سم زدایی فوق سریع، سریع، تدریجی) انجام می شود. سم زدایی به این صورت است که افراد در حالت نیمه هوشیار قرار می گیرند و از طریق تزریق سرم باعث دفع مواد مخدر از بدن می شود.
روش بستری: در این روش افراد به مدت یک ماه شبانه روز در کلینیک ها بستری می شوند و با گذراندن روند سم زدایی و مشاوره های مختلف در مسیر بهبودی قرار میگیرند.
روش سرپایی: در روش سرپایی افراد فقط برای گذراندن دوره سم زدایی و مشاوره ها به کلینیک مراجعه می کنند. در روش سرپایی افراد مسئولیت بیشتری را به عهده دارند زیرا باید همراه رسیدگی به امور زندگی ، اعتیاد را ترک کنند.
روان درمانی: روان درمانی یکی از مهم ترین بخش های ترک اعیتاد است زیرا سبب کاهش وابستگی روانی افراد به این دارو می شود. این روش بعد از سم زدایی آغاز می شود و با روش های مختلفی همچون رفتاردرمانی شناختی،مشاوره فردی، مشاوره گروهی و مشاوره خانوادگی همراه است.
کلام آخر
درمان اکسی کدون در کلینیک های ترک اعتیاد با بهترین کادر روانپزشکی و روانشناس ترک اعتیاد همراه است که باعث ترک اصولی اعتیاد می شود. ترک اعتیاد اگر با حمایت روانشناس همراه باشد باعث افزایش اثر و سرعت روند بهبودی می شود زیرا افراد معتاد کمبود اعتماد به نفس دارند و حمایت باعث افزایش آن می شود. ترک اعتیاد به صورت اصولی در کلینیک ها با مزایای زیادی همراه است و توصیه می شود برای ترک اعتیاد حتما به کلینیک ترک اعتیاد مراجعه کنید.
- اکسی کدون چیست؟
- عملکرد اکسی کدون چگونه است؟
- عوارض اکسی کدون چیست؟
- روش های ترک اکسی کدون چیست؟
- اثر اکسی کدون چند ساعت ماندگار است؟