تریاک یکی دیگر از مواد مخدرهایی است که تاثیر بسزایی در تمام اعضای بدن می گذارد. در گذشته از این ماده برای تسکین درد ها استفاده می شد اما امروزه با توجه به تحقیقات، گفته شده است که این ماده روی مغز تاثیر می گذارد و با جریان پیدا کردن در خون تاثیرات مخربی بر معده، کبد و قلب می گذارد. برای ترک تریاک باید از روشهایی اصولی و متناسب با دوز مصرف و محرکهای روانی استفاده کرد که ما در مقاله ای جداگانه به طور مفصل به آن پرداخته ایم. در ادامه این مطلب با عوارض تریاک بر معده به طور کامل آشنا خواهید شد.
عوارض تریاک بر معده
گیرنده های مواد افیونی از طریق خون در تمام بدن پخش می شوند و با تاثیر گذاری روی اندام های مختلف موجب بروز انواع بیماری ها و اختلالات می شوند. مصرف مداوم تریاک باعث بروز عوارض زیادی در معده می شود. این عوارض شامل زخم معده، انسداد دهانه خروجی معده و خونریزی معده می شود که می توانند سبب بروز اختلالاتی در هضم غذا و ترشح هورمون های معده شود.
ارتباط افسردگی با تریاک
همانطور که گفته شده؛ معده یکی از مهم ترین منبع های ترشح هورمون است. سروتونین یکی از رایج ترین هورمون هایی است که معده مسئول ترشح آن است. اکثر مکانیسم داروهای ضد افسردگی ترشح این هورمون است زیرا این هورمون به هورمون شادی معروف است و موجب بهبودی خلق و خو می شود. مصرف تریاک با تاثیر گذاری روی معده موجب سرکوب سروتونین و در آخر منجر به بروز افسردگی می شود.
تریاک چیست؟
تریاک یکی دیگر از مواد مخدرهایی است که از گیاهان طبیعی به دست می آید. این ماده عصاره خشک شده دانه خشخاش است که حاوی مقدار زیادی آلکالوئیدهای مختلف مانند: مرفین، کدئین و تبائین، نارسئین، پاپاورین و نوسکاپین است.
عوارض مصرف تریاک
مصرف تریاک علاوه بر عوارض جسمانی، با کاهش جریان خون در نواحی خاصی از مغز باعث تضعیف فعالیت های این قسمت و سبب بروز اختلالات ذهنی زیر می شود:
- کما
- نوسانات خلقی
- رفتارهای بی ثبات
- ابتلا به اختلال دو قطبی
- انجام رفتارهای پرخطر
- کاهش علایق و انگیزهها
- ایست تنفسی و مرگ به دنبال مصرف زیاد
- کاهش میل جنسی و اختلال نعوظ در مردان
- اوردوز تریاک
در صورت مصرف مداوم تریاک، از نظر روانی افراد به این ماده وابسته می شوند و در صورت نرسیدن مواد مخدر به سلول های مغز، احساس درد تمام بدن را فرا می گیرد زیرا آلکالوئیدهای فعال موجود در تریاک به گیرنده های مواد افیونی در مغز می چسبند و با فعال کردن گیرنده های همراه پروتین جی واقع در مغز و نخاع که در تعدیل درد نقش دارند، اثرات ضد درد خود را ایجاد می کنند. از عوارض جسمانی مصرف تریاک می توان به آسیبهای ریوی، کبدی و کلیوی، کاهش فعالیت رودهها و یبوست مزمن اشاره کرد.
عوارض مواد مخدر بر بدن
تاثیر مواد مخدر بر قلب: مصرف مواد مخدر باعث می شود بدن درصد کم تری پروتئین جذب و دریافت کند که این عامل موجب افزایش رسوب چربی، افزایش فشارخون و تحلیل ماهیچه ها می شود.
تاثیر مواد مخدر بر پوست و مو: مصرف مداوم هرگونه مواد مخدر باعث کاهش ویتامین های بدن می شود. در صورت کمبود ویتامین های بدن، سلامتی پوست و مو به خطر می افتد. برای جلوگیری از این آسیب می توانید مصرف مواد مغذی و ویتامین های مختلف را شروع کنید.
تاثیر مواد مخدر بر لوزالمعده : مصرف مواد مخدر باعث مسدود شدن مسیر ورود آنزیم ها به روده می شود که این مساله موجب اختلال در هضم مواد غذایی و بیماری دیابت می شود.
تاثیر مواد مخدر بر سیستم عصبی مرکزی: مواد مخدر سلول های غیر قابل ترمیم مغزی را از بین می برد و در اثر مصرف این مواد، مرکز کنترل اشتها پیام های مغشوشی را به منظور ایجاد احساس سیری ، گرسنگی و تشنگی ارسال می کند.
شیره تریاک چیست؟
شیره تریاک یکی از مشتقات تریاک است که با مخلوط کردن سوخته تریاک و تریاک بعد از جوشاندن در آب داغ و حرارت دادن به دست می آید. بعد از گذراندن این ترکیب از صافی و گرفتن تفاله آن تا سفت شدن روی حرارت می ماند. مصرف این ماده با افزایش فشار خون، تپش قلب، سرگیجه و بسیاری موارد دیگر همراه است. این ماده همانند تریاک عوارضی به همراه دارد. عوارض و نشانه های مصرف شیره تریاک عبارتند از:
- سیاه شدن رنگ پوست صورت
- حالت تهوع
- سردردهای مزمن و شدید
- مشکلات گوارشی
- تب و لرز
- کاهش وزن یا افزایش وزن شدید
- افسردگی، بی قراری و اضطراب
- گوشه گیری و بیخوابی
- توهم نوسانات خلقی
- بیماریهای مختلف دهان و دندان
- سیستم تنفسی ضعیف
- مشکلات باروری
روش های ترک اعتیاد
روش سقوط آزاد
این روش به منظور قطع ناگهانی مصرف مواد مخدر است. در این روش به جنبه های روانی و مشکلات شخصیتی که باعث بیماری اعتیاد شده اند توجهی نمی شود و فقط به ترک جسمانی مواد آن هم با روشی غیر علمی و اصولی پرداخته می شود. در صورت ترک کردن مواد به صورت اجباری، افراد باز هم به سمت این مواد باز می گردند.
دارودرمانی
یکی از روش های ترک اعتیاد استفاده از داروهای جایگزین با دز کمتر برای ماده مخدر مورد مصرف در فرد معتاد است. از معروفترین داروها می توان به ترک تریاک با متادون و بوپرنورفین یا همان ب ۲ اشاره کرد. این روش ترک حتما باید زیر نظر پزشک صورت بگیرد زیرا در صورت مصرف بیش از حد این داروها، به آنها اعتیاد پیدا خواهید کرد.
کاهش مصرف و ترک تدریجی
کاهش مصرف مواد مخدر به صورت تدریجی موجب بهترین روش است. در این حین که افراد در حال کاهش وابستگی جسمانی خود هستند؛ روانشناسان به آنها کمک می کنند تا از نظر روانی نیز وابستگی خود را کاهش دهند. از دیگر روش های ترک می توان به ترک تریاک در خانه اشاره کرد.
کلام آخر
برای جلوگیری از تاثیر گذاری تریاک بر معده و سایر اعضای بدن باید حتما از مصرف این ماده اجتناب کنید. مراجعه به کلینیک های ترک اعتیاد با وجود روانشناسان مجرب می تواند به ترک اعتیاد کمک کنند. در دوره درمان ریشه یابی و درمان مشکلات روانی که باعث ایجاد بیماری اعتیاد در فرد شده اند، به همراه جلسات مشاوره فردی و گروهی تحت نظر روانشناس و پزشک متخصص می تواند به درمان قطعی و اصولی این بیماری بیانجامد و خطرات و مشکلاتی را که فرد با آنها درگیر است را به شدت کاهش دهد. با وجود اینکه این روش طولانی و زمانبر است ولی افراد به صورت اصولی ترک می کنند.
- عوارض تریاک بر معده چیست؟
- ارتباط تریاک با افسردگی چیست؟
- تریاک چیست؟
- عوارض مصرف تریاک چیست؟