ترک اعتیاد در سنین بالا چالش های خاصّ خود را دارد. زیرا با بالا رفتن سن، شرایط جسمانی افراد دچار تغییراتی میشود. بنابراین، عوارض ترک در سن بالا میتواند بیشتر باشد. چند نمونه از عوارض ترک اعتیاد در سن بالا عبارتند از: بروز مشکلات شناختی، سوء تغذیه و بدن درد شدید. پروسۀ درمان اعتیاد در سن بالا همانند پروسۀ درمان در جوانان است. دلیل این امر، تضعیف نیروی بدنی افراد مسن و نیاز به مراقبت بیشتر است. یکی از دلایلی که افراد در سن بالا دچار اعتیاد میشوند این است که آنها دچار افسردگی میشوند. بنابراین تنها راه نجات خود از شرایطشان را روی آوردن به مخدرها میدانند.
در بیشتر مواقع، افراد از سنین جوانی به سمت مصرف مواد مخدر رفته و تا دوران میانسالی و کهنسالی نیز ممکن است در اعتیاد خود باقی بمانند. اما بهتر است بدانید که عوارض ترک اعتیاد در سن بالا بسیار خطرناکتر و مراحل خاص خود را دارد.
ارتباط ترک اعتیاد در سن بالا با شرایط جسمی
اعتیاد به مواد مخدر، یک مشکل بسیار جدی است که متأسفانه روز به روز شاهد افزایش آن هستیم. بدتر آنکه افراد در سنین بالا نیز در دام آن گرفتار شوند. اگر فردی در سن بالا تصمیم به ترک اعتیاد گرفته باشد، نمیتواند به یکباره مصرف مخدر و افیون ها را قطع کند. در این مواقع، احتمالاً پزشک با در نظر گرفتن سن او، داروها و یا حتی موادی را با دوز بسیار پایین تجویز میکند. زیرا خطرهای ترک اعتیاد در افراد مسن بسیار بیشتر است.
ممکن است ترک اعتیاد در سن بالا، چالش هایی مشابه به ترک در سنین دیگر داشته باشد. اما افرادی که در سن بالا معتاد شدهاند باید بدانند که سیستم بدنیشان بسیار ضعیفتر است. به قدری که ممکن است در هنگام ترک اعتیاد، افزایش احتمال مرگ در آنها چندین برابر دیگر افراد باشد.
عوارض ترک اعتیاد در سن بالا چیست؟
بیماریهای قلبی، ریـوی، دیابت، سرطان و غیره، در سنین بالا رایجتر است. گاهی ممکن است سالمندان برای آرام شدن دردهایشان به مواد مخدر روی آورند. یک تفکر اشتباه! گاهی نیز ممکن است که پزشک برای تسکین درد بیمار، دارویی تجویز کند که مصرف زیاد آن در بیمار وابستگی ایجاد کند. اما بهتر است بدانید که پزشک با بررسی سیستم بدنی و میزان درد بیمار، دوز و مقدار دارو را طوری تجویز می کن که پس از اتمام دورۀ مصرف، آثار وابستگی به دارو در فرد به وجود نیاید.
در هر صورت، اینکه افراد در جوانی معتاد شده و در سنّ بالا تصمیم به ترک گرفته یا در میان سالی معتاد شده و تصمیم به ترک داشته باشد فرق چندانی ندارد. زیرا ترک در سن بالا پیامدهای خاصّ خود را دارد. به ویژه اگر مدت زمان مصرف ماده مخدر طولانی بوده باشد. چند نمونه از عوارض ترک اعتیاد در سنین بالا عبارتند از:
- بروز مشکلات شناختی
- سوء تغذیه، چرا که میل به غذا در آن ها کمتر میشود.
- گوشه گیری
- دور بودن از جمع
- اضطراب و یا تحریک پذیری
- دردگرفتن عضلات
- بدن درد زیاد
- خستگی مفرط
- مشکلاتی در خواب
اگر قصد ترک اعتیاد در خانه یا کمپ دارید، همۀ شرایط جانبی را در نظر داشته باشید. زیرا در سنین بالا، بدن شما به خودی خود قوت خود را از دست میدهد. از طرف دیگر، بهتر است با روشهای تقویت بدن بعد از ترک اعتیاد و درمان بی خوابی بعد از ترک اعتیاد آشنا باشید. بنابراین، اگر در منزل تحت نظر پزشک مختصص نباشید یا به کمپهای غیر استاندارد مراجعه کنید، ممکن است مشکلاتتان دو چندان شود.
مراحل ترک اعتیاد در سنین بالا
اگر شما تا اینجای مقاله با ما همراه بودید، احتمالأ به خود گفته اید که امیدی به ترک اعتیاد در سن بالا نیست، چرا که عوارض ترک اعتیاد در سن بالا با ریسک همراه است. اما ما به شما میگوییم که نباید ناامید شوید. چرا که روند درمان اعتیاد در سن بالا و در افراد سالمند، همانند جوانان دارای دو بخش است:
- درمان وابستگی جسمی: درمان وابستگی جسمی در واقع همان مراحل ترک اعتیاد به روش سمزدایی است. این مرحله معمولأ باید زیر نظر پزشک باشد. پزشک با توجه به شرایط بدنی شما، ممکن است از ترکیباتی مانند متادون و شبیه آن استفاده کند. طول این دوره درمان ممکن است چند ماه و یا چندین سال طول بکشد.
- درمان وابستگی روانی: درمان روانی تـوسط روانپزشک و مشاور انجام می گیرد. در واقع آنها به بیمار کمک میکنند که به ترس و یا افسردگی های ناشی از ترس غلبه کند و به آن دچار نشوند.
همانطور که مشاهده کردید تمام مراحل ترک اعتیاد در سن بالا شبیه به ترک اعتیاد در سنین پایین است. بنابراین، نباید به طور کامل امید خود را از دست داد. اگر شخصی، در سن بالا تصمیم به ترک اعتیاد گرفت، با مراجعه به کلینیک و یا تحت نظر پزشک میتواند به طرز قابل توجهی عوارض ناشی از ترک در سنین بالا را کاهش دهد. با افزایش سن، بی خوابی و کم خوابی مهمان ناخواندهای میشود که آزار دهنده است. با توجه به اینکه بیخوابی بعد از ترک اعتیاد، اغلب یکی از عوارض اجتناب ناپذیر است، نباید در درمان آن کوتاهی کرد.
جمع بندی
عوارض ترک اعتیاد در سن بالا چالش برانگیزتر از سنین پایین است. چرا که افراد در سن بالا دچار بیماریها و مشکلات جسمی می شوند و در این بین مشکل اعتیاد نیز به آن اضافه میشود. به همین دلیل است که آنها در حین ترک اعتیاد بیشتر از دیگران در خطر مرگ قرار دارند. اما با استفاده از روشهای اصولی و زیر نظر پزشک، میتوان عوارض آن را به شدت کاهش داد و مراحل ترک را با موفقیت پشت سر گذاست.
اگر در این زمینه با سؤال و یا نیاز به مشورت دارید، با ما در رها مشاور ارتباط برقرار کنید. مشاوران ما به صورت تلفنی، حضوری و آنلاین، آماده پاسخگویی به شما هستند. همچنین میتوانید در بخش دیدگاهها، کامنت بگذارید تا در اسرع وقت پاسخگوی شما باشیم.