شربت تریاک (شربتی اپیوم چیست؟)

دکتر زهرا زهره وندی
دکتر زهرا زهره وندی

دارای دکترای تخصصی روانشناسی هستند و با سالها تجربه به صورت تخصصی در مرکز رها مشاور به مشاوره و درمان اعتیاد طبق آخرین متدهای روز می‌پردازند.

شربت تریاک یا شربت اپیوم، داروی گیاهی است که دارای مزه ای تلخ و رنگی قرمز مایل به قهوه ای می باشد. این شربت دارای مرفین، تریاک و کدئین می باشد. زیاد بودن مورفین در این شربت اعتیادآور بودن آن را نشان می دهد. اگر این شربت را بدون تجویز و در دوز های بالا استفاده شود، اعتیاد آور است. این دارو دفعات حرکت روده را کاهش داده و اسهال افراد را درمان می کند. ما در این مقاله سعی داریم تا نحوه مصرف، عوارض مصرف، منع مصرف و غیره را ارائه خواهیم داد.

دلایل مصرف شربت تریاک

شربت تریاک در مواردی می‌تواند خاصیت درمانی داشته باشد، که تجویز آن توسط پزشکان صورت می‌گیرد. این شربت برای درمان برخی از بیماری‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد. مهمترین دلیل مصرف این شربت عبارت است از:

  • درمان درد: شربت تریاک به عنوان یک ضد درد استفاده می‌شود و می‌تواند در کاهش دردهای مختلف از جمله دردهای عصبی، عضلانی و مفصلی مؤثر باشد.
  • ضد سرفه: این شربت می‌تواند در درمان سرفه‌های خشک و تنگی نفس مرتبط با بیماری‌های ریوی مثل آسم و برونشیت مفید باشد.
  • ضد اسهال: مصرف تریاک در برخی موارد می‌تواند به عنوان یک ضد اسهال مؤثر عمل کند.
  • ضد تشنج: این شربت ممکن است در درمان برخی از نوعی تشنج‌ها که به عنوان تشنج‌های مرتبط با فعالیت‌های الکتریکی غیرطبیعی در مغز شناخته می‌شوند، مفید باشد.
  • درمان برخی اختلالات روانی: تریاک ممکن است در درمان برخی از اختلالات روانی مانند اضطراب و بی‌خوابی کمک کننده باشد.

نحوه استفاده از شربت تریاک

این دارو را طبق دستور پزشک و معمولاً 4 بار در روز از طریق دهان مصرف کنید. در صورت بروز ناراحتی در معده، ممکن است همراه با غذا یا وعده های غذایی مصرف شود. با دقت هر قطره را با استفاده از قطره چکان ارائه شده اندازه گیری کنید. اگر داروی شما در یک سرنگ با دوز خوراکی است، برای اندازه گیری دوز از سرنگ استفاده کنید. از قاشق خانگی استفاده نکنید، زیرا ممکن است دوز مناسب دریافت نکنید. مقدار مصرف ممکن است درست قبل از مصرف با مقدار کمی آب مخلوط شود.

اگر ناگهان استفاده از این دارو را متوقف کنید، ممکن است علائم ترک (مانند تعریق، حالت تهوع، استفراغ، بی قراری) داشته باشید. برای کمک به جلوگیری از ترک، پزشک ممکن است دوز شما را به آرامی کاهش دهد. در صورت استفاده طولانی مدت از تریاک یا در دوزهای بالا احتمال ترک آن بیشتر است. در صورت قطع مصرف، فوراً به پزشک یا داروساز خود بگویید. دوز مصرفی خود را افزایش ندهید، آن را بیشتر و بیشتر از زمان تجویز شده استفاده کنید. در صورت دستورالعمل، دارو را به طور مناسب قطع کنید.

این شربت هنگامی که برای مدت طولانی استفاده می شود، ممکن است به خوبی درمان نکند. همچنین ممکن است برای درمان، به دوز های مختلفی نیاز داشته باشد. اگر این دارو به خوبی متوقف شد با پزشک خود صحبت کنید. اگر وضعیت شما بعد از 2 تا 3 روز از درمان ادامه یافت یا بدتر شد، به پزشک خود بگویید.

نحوه استفاده از شربت تریاک

اثرات و عوارض جانبی مصرف شربت تریاک

حالت تهوع، استفراغ، سبکی سر، گیجی، خواب آلودگی یا یبوست ممکن است رخ دهد. در صورت ماندگاری یا بدتر شدن هر یک از این عوارض، سریعاً به پزشک یا داروساز خود بگویید. برای کاهش خطر سرگیجه و سبکی سر، هنگام برخاستن از حالت نشسته یا خوابیده، به آرامی بلند شوید. به یاد داشته باشید که پزشک این دارو را برای شما تجویز کرده است، زیرا او قضاوت کرده است که مصرف آن مفید تر از عوارض مصرف آن است. بسیاری از افرادی که از این دارو استفاده می کنند عوارض جانبی جدی ندارند. در صورت بروز هرگونه عارضه جانبی جدی، از جمله: تغییرات ذهنی و خلقی (مانند تحریک، گیجی، توهم)، درد شدید معده، دشواری ادرار، بلافاصله به پزشک خود اطلاع دهید. سایر عوارض جدی این دارو شامل: بیهوش شدن، تشنج، تنفس آرام، خواب آلودگی شدید، می باشد.

واکنش آلرژیک بسیار جدی به این دارو نادر است. با این حال، در صورت مشاهده علائم واکنش آلرژیک جدی، از جمله: بثورات پوستی، خارش و تورم (به ویژه در صورت، زبان، گلو)، سرگیجه شدید، مشکل تنفس، فوراً به نزد پزشکی بروید. در صورت مشاهده سایر عوارض ذکر شده در بالا، با پزشک یا داروساز خود تماس بگیرید.

اثرات و عوارض جانبی مصرف شربت تریاک

موارد منع مصرف شربت تریاک

قبل از مصرف این دارو، اگر به آن حساسیت دارید، به پزشک یا داروساز خود بگویید. این محصول ممکن است حاوی مواد غیرفعال باشد، که می تواند باعث واکنش های آلرژیک یا سایر مشکلات شود. برای اطلاعات بیشتر با داروساز یا پزشک خود صحبت کنید. از آنجا که این دارو روده را کند می کند، تا زمانی که سم از روده شما خارج نشود، نباید از آن برای درمان اسهال ناشی از مسمومیت استفاده شود.

قبل از استفاده از این دارو، سابقه پزشکی خود را به پزشک یا داروساز اطلاع دهید. خصوصاً در مواردی همچون:

  • اختلالات مغزی (مانند ضربه به سر، تومور، تشنج)
  • مشکلات تنفسی (مانند آسم، آپنه خواب، بیماری انسدادی مزمن ریوی-COPD)
  • بیماری کلیوی، بیماری کبدی، اختلالات روحی و خلقی (مانند گیجی، افسردگی)
  • سابقه شخصی یا خانوادگی اختلال مصرف مواد (مانند استفاده بیش از حد یا اعتیاد به مواد مخدر و الکل)
  • مشکلات معده و روده (مانند انسداد، یبوست، اسهال) به دلیل عفونت، ایلئوس فلج کننده)
  • مشکل در دفع ادرار (مانند بزرگ شدن پروستات)
  • بیماری لوزالمعده (پانکراتیت)
  • بیماری کیسه صفرا

سوء‌مصرف شربت تریاک

مصرف شربت تریاک به اندازه مصرف خود تریاک می‌تواند اعتیادآور باشد. این ماده به شدت اعتیاد آور می‌باشد و ترکیبی از آب و الکل می‌باشد. این ماده در بین عموم به عنوان ماده‌ی گیاهی شناخته می‌شود ولی به دلیل بالا بودن درصد مورفین آن و ایجاد حالت سرخوشی و آرامش، تکرر در مصرف آن  نتیجه‌‍ ای جز اعتیاد برای مصرف کننده‌ی آن نخواهد‌ داشت.

تداخل دارویی شربت تریاک

تداخلات دارویی ممکن است نحوه عملکرد داروهای شما را تغییر دهد یا خطر ابتلا به عوارض جانبی جدی را افزایش دهد. این سند شامل همه تداخلات دارویی احتمالی نیست. لیستی از تمام کالا هایی که استفاده می کنید (شامل داروهای بدون نسخه و محصولات گیاهی) را نگه دارید و آن را با پزشک و داروساز خود به اشتراک بگذارید. بدون تأیید پزشک، دوز دارو ها را شروع، متوقف یا تغییر ندهید. برخی از محصولاتی که ممکن است با این دارو تداخل داشته باشند، عبارتند از: داروهای مسکن خاص (آگونیست / آنتاگونیست مخلوط مواد افیونی مانند: پنتازوسین، نالبوفین، بوتورفانول)، نالترکسون.

در صورت مصرف این دارو با سایر محصولات که ممکن است باعث خواب آلودگی یا مشکلات تنفسی شود، ممکن است خطر عوارض جانبی جدی (مانند تنفس آرام / کم عمق ، خواب آلودگی شدید / سرگیجه) افزایش یابد. در صورت استفاده از سایر محصولات مانند سایر داروهای تسکین دهنده درد یا سرفه (مانند کدئین، هیدروکودون)، الکل، ماری جوانا (شاهدانه)، داروهای خواب یا اضطراب (مانند آلپرازولام، لورازپام، زولپیدم)، پزشک یا داروساز خود را مطلع کنید. داروهای شل کننده (مانند کاریزوپرودول ، سیکلوبنزپرین) یا آنتی هیستامین ها (مانند ستیریزین ، دیفن هیدرامین).

ترک شربت تریاک

 برای ترک شربت اپیوم، بهترین و مناسب ترین روش کمک گرفتن از افراد متخصص و بستری شدن می باشد. در منزل بودن و ترک در منزل کمی دشوار است زیرا ممکن است وسوسه شوید که دوباره این ماده را مصرف کنید. همچنین هنگامی که در بیمارستان و کلینیک بستری شوید، به مواد مخدر دسترسی نخواهید داشت. علاوه بر دوری از وسوسه و مصرف دوباره این ماده، هر لحظه با مشاوران در ارتباط هستید. این ارتباط باعث می شود که از نظر روانی نیز درمان شده و پس از ترک و درمان، دوباره این ماده را مصرف نخواهید کرد. مدت زمان ترک کردن این ماده نیز بستگی به دوز مصرفی، میزان مصرف و سایر موارد دارد و نمی شود زمان دقیقی برای آن بیان کرد. همچنین رفتار درمانی می تواند به افراد مبتلا به اعتیاد به شربت تریاک کمک کند تا نگرش ها و رفتارهای مرتبط با مصرف مواد مخدر را تغییر دهند، مهارت های زندگی سالم را به این دسته از افراد بیاموزد. درمان های رفتاری شامل درمان شناختی-رفتاری، مدیریت استرس در مواقع بحرانی و درمان تقویت انگیزه می باشد. ولی در نهایت هنگام مواجهه با اعتیاد ، کمک گرفتن از متخصصان از اهمیت زیادی برخوردار است. یک متخصص در این زمینه می تواند به تعیین بهترین روش درمانی برای نیازهای خاص یک فرد کمک کند.

مشاوره ترک اعتیاد در مرکز رها مشاور 

 در این  مطلب به بررسی کامل شربت تریاک پرداختیم. در صورت داشتن هرگونه سوال در بخش نظرات با ما در میان بگذارید تا همکاران ما در رها مشاور در اسرع وقت پاسخگوی شما عزیزان باشند. همچنین مشاوران ما در رها مشاور نیز در هر ساعت از شبانه روز آماده ارائه خدمات مشاوره ترک اعتیاد هستند تا شما در این زمینه یاری رسانند.

برای رهایی از هرگونه اعتیاد با رها مشاور تماس بگیرید، رها مشاور راهنمایی شما برای داشتن زندگی سالم

 

نظرات درمان شدگان رهامشاور
30 دیدگاه
  • بی نشان, 21 آبان 1401 @ 12:58 ب.ظ پاسخ

    با سلام خدمت دوستان و بزرگواران این سایت
    خواستم به خوانندگان این مطلب بگم اگه میخواید خودتونو بدبخت کنید از شربت اپیوم استفاده کنید لعنت به اون کسیکه این شربت و درست کرد الان تو بازار نیست و من دو روزه نزدیک به 10 گرم هروئین مصرف کردم جوابمو نمیده شماهایی که نشستیم مردمو کردین موش آزمایشگاهی خدا ازتون نگذره
    یا حق خود کشی هم عالمی داره

    • تحریریه رها مشاور, 10 آذر 1401 @ 2:16 ب.ظ پاسخ

      دوست عزیز
      مرکز ما جهت ترک از شربت اپیوم و متادون استفاده نمی‌کند. بسته به مشکل فرد اضطراب و افسردگی و وسواس فکری و………با درمان روانشناس و روانپزشک حل میشود.
      اعتیاد را تغییر نوع نمی‌دهیم. از درمان نگهدارنده دارویی برای مشکل استفاده میکنیم .بیماری اعتیاد بیماری پیچیده و مزمن است درمان زمینه ایی میخواد نه فقط ضد درد و مسکن.

  • منخل دیوانه سالار, 27 خرداد 1402 @ 4:39 ق.ظ پاسخ

    برای ترک می توان از دارو های کمکی و با چند روش ۱ تاخیر در زمان و کم کردن دوز و ترکیب در تاخیر و همزمان کم کردن دوز مصرفی به روش اول ( شربت متادون )دوره زمانی مصرف را با تاخیر در ساعت مصرف به صورت منظم اگر مصرف ۱۲ ساعتی دارید یک ساعت مصرف را دیر تر انجام دهید ۱۳ ساعت بعد ۱۴ ساعت ادامه تا فاصله مصرف متادون به ۱۵ روز برسد یک دوره ۱۵ روزه دیگر متادون در بدن نیست روش بعدی دوز شربت را با هر بار مصرف به همان میزان آب بریزید داخل شربت بعداز یک دوره ۲۵۰ سی سی دیگر شربت به آب تبدیل شده است ترک ساده اما وسوسه مصرف مرد میدان می خواهد

  • سیاوش, 16 تیر 1402 @ 12:45 ب.ظ پاسخ

    دولت مقصر درجه اول و اصلی در ازدیاد معتادین بحساب میاد !!!
    چرا تو ترکیه و عراق و کشورهای عربی ، معتاد به تریاک یا هرویین ، خیلی کمه ! چون دولن خدا دوست و انسانی دارند و جرم و جزای بالا برای قاچاقچی !
    وقتی مواد در کشور نایاب و کم باشه ، جوان و نو جوان ، بدلیل نبودش هوس امتهان نمیکنه و اگر بدونه جرمش خیلی سنگینه ، از ترسش دنبال این بدبختی نمیره !
    بعضی دولتها بخاطر اینکه جوانان کشور بدلایل مختلف سر به اعتراض نزنن ، مردم رو درگیر اعتیاد میکنن تا جرات و اعتراض نداشته باشند !
    برو تا ته قضیه !
    زمان شاه تریاک برای افراد سن بالا سهمیه ای بود و کمیاب و جرم بالا!
    جوانان به تفریحات سالم تر و در نهایت آبجو و عرق میخوردند و آسیب کمی در پی داشت و رفته رفته ، بنا بود مواد قطع بشه ! اما دولت اسلامی برعکس عمل کرد و از هر هشتاد نفر یه معتاد در کشور داریم !
    تعجبم اینجاست که اینقدرکه مردم رو از روز حساب میترسونن ، گویا خودشون به جزای خداوند ، اعتقادی ندارند !

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دوازده + بیست =

برای دریافت مشاوره کلیک کنید!!!
تلفن گویا : 02191099132