یکی از روشهای درمان اعتیاد به متادون، سمزدایی است. سم زدایی متادون در صورتی که زیر نظر متخصص انجام شود، 14 – 21 روز طول میکشد. بعد از آن، تا یک سال دارو درمانی و مشاوره درمانی لازم است تا فرایند درمان کامل گردد. در کنار همه این ها، رژیم و برنامه غذایی خاص و فعالیت بدنی مناسب، بسیار کمک کننده و مکمل درمان است.
انواع روشهای ترک متادون
مصرف بیش از اندازه و نادرست متادون اعتیادآور است و عوارض بدی بر سلامت روح و جسم دارد. از این دارو برای درمان اعتیاد استفاده میشود؛ زیرا خاصیت ضد درد دارد. اما این درمان باید تحت نظر پزشک و با اجازه او باشد. متادون با از بین بردن عوارض نشئهآور هروئين و کمک به ترک کوکائین، به ترک اعتیاد کمک میکند. برای درمان وابستگی به متادون، ابتدا باید بررسی شود که فرد مصرف کننده چه میزان از این ماده و به چه صورتهایی مصرف کرده است. ترک متادون راحت نیست، اما شدنی است.
1- دارو درمانی و کمک به سم زدایی متادون
در این روش شما می توانید به مراکز ترک اعتیاد مراجعه کنید و درمان خود را تحت نظر پزشک انجام دهید. اگر اعتیادتان شدید باشد، پزشکان شما را بستری خواهند کرد. سپس بنابر تشخیص، ابتدا دوز پایینی از قرص متادون به شما میدهند تا حالاتی مانند بیخوابی و یا دردهای ناشی از مصرف دوز بالا، کم شود. در ادامه، از سایر داروها کمک می گیرند. پزشک در ابتدا میزان اعتیاد و مدت زمانی که متادون مصرف میکردید را بررسی میکند. سپس با توجه به وضعیت جسمانی و میزان سمهای موجود در بدنتان، به شما بوپرنورفین و کلونیدین تجویز میشود. به یاد داشته باشید که مصرف خودسرانه این داروها باعث ایجاد درد و خماری بیشتر خواهد داشت. به همین جهت، این داروها حتماً باید به تشخیص پزشک باید مصرف شوند.
پزشک در کنار داروهای کمکی، یک برنامه غذایی خاص برای شما مهیا می کند تا با کم کردن وابستگی ذهنی و جسمی، از میزان درد شما کم کند. اما هرگونه خود سری در درمان توسط خودتان نیز فواید این رژیمها را از بین میبرد و شما را به وضعیت زیر دچار میکند:
- برهم خوردن ساعت خواب و بیخوابیهای مکرر
- کاهش فشار خون
- ضعف و از دست دادن قوای جسمی
- سرگیجه و تهوع
- اضطراب و بیقراری
- خارش های شدید پوستی
- ضعف در بینایی
- اختلالات جنسی
نکته اینکه که هیچ داروی گیاهی برای ترک متادون وجود ندارد. درمان به شیوه سنتی مورد تأیید پزشکان نیست و گاها مصرف آن ها باعث ایجاد افسردگی میشود.
2- مشاوره درمانی
برای ترک هر مخدری اراده و عزم قوی لازم است. زیرا با این وجود، باز هم مغز به طور ناخودآگاه، شما را به سمت مصرف دوباره می برد و باعث طولانیتر شدن درمان میشود. درمان متادون راهی طولانی است و به مداومت و استمرار نیاز دارد. این زمانی محقق می شود که یک مشاور خوب با پرورش ذهنتان در کنار شما باشد.
مشاوران در مراکز ترک اعتیاد و یا کلینیک های پزشکی و همچنین مشاوره های آنلاین در دسترس شما خواهند بود. هدف آن ها ارائه یک برنامه غذایی منظم به همراه فعالیتهای ورزشی است. آن ها شما را وارد گروههای حمایتی میکنند. از این طریق با ایجاد فضایی مطلوب سعی می کنند تا با ایجاد تلههای ذهنی حواستان را پرت و ذهنتان را آموزش دهند. ادامه درمان بر اساس ترک اعتیاد به روش ماتریکس میتواند بسیار مؤثر باشد؛ به ویژه در مورد بیمارانی که انگیزه محکمی ندارند.
تقویت بدن بعد از ترک اعتیاد و خوردن مواد غذایی مانند میوه، سبزیجات و ماهی، به شما در بازیابی سلامتتان کمک میکند.
سم زدایی متادون چند روز طول می کشد؟
اگر سم زدایی متادون در مراکز تخصصی صورت گیرد، امکان دفع سم از بدنتان طیّ 2 تا 3 هفته، وجود دارد. بعد از آن لازم است با مشاوره درمانی و داروهای کمکی، بر ادامه درمان مداومت کنید.
اگر بخواهید با قطع کلی و ناگهانی دارو اقدام به ترک کنید، آسیب های بسیاری به بدنتان وارد میشود. همچنین باعث می شوید مراحل درمان طولانیتر شده و در حین ترک، احتمال بازگشت شما به مصرف مجدد زیاد شود.
مدت زمان ترک متادون در درجه اول به خودتان و بعد از آن، به روش انتخابی شما برای درمان بستگی دارد. اینکه عزم تان چقدر باشد، بسیار مهم است.
درمان متادون چند روز طول می کشد؟
درمان بر اساس سابقه مصرف شما، بین 14 تا 30 روز طول میکشد. در موارد شدیدتری که نیاز به بستری داشته باشید، این میزان بیشتر میشود. از طرف دیگر، تا زمانی که سلامت جسمی و روحی شما توسط متخصص تأیید نشود، شما را مرخص نخواهند کرد. درمان متادون به ذهن شما بستگی دارد. زیرا این وابستگی در ابتدا در ذهن شما ریشه دوانده است. به همین جهت میزان همکاری شما با مشاوران و حرکت در مسیر پیشنهادی آنها برای ترک و انجام دادن برنامه رژیم غذایی برای شما نتیجه زودتری را حاصل خواهد کرد.
درمان بی خوابی بعد از ترک متادون
درمان بیخوابی بعد از ترک اعتیاد همواره یکی از مهمترین قسمتهای درمان و ترک دخانیات است. متادون نیز از این امر مستثنی نیست و یکی از عوارض ترک این مخدر، بیخوابی است. در کنار این بیخوابی، علائم دیگری مانند خماری نیز خواهید داشت که برای جسمتان عوارض بدی ایجاد میکند و باعث لکه های پوستی می شود. برای درمان بیخوابی، توصیه میشود تا حدّ ممکن اضطراب ر از خود دور کنید و از محیط ها و افراد تنشزا دوری کنید.
سعی کنید برنامه خواب منظمی برای خود معین کنید تا به تدریج مغزتان را به خوابیدن در ساعت مقرر عادت دهید. اگر خواب تان نبرد، می توانید با نوشیدن دمنوش هایی مانند بابونه و گل گاوزبان، آرامش تقریبی برای ذهن و اعصابتان فراهم کنید.
نقش ورزش بر نقش ترک اعتیاد را فراموش نکنید. انجام ورزشهای شبانه مانند پیادهروی و دویدن قبل از خواب و همچنین خوردن غذاهای سبک، در فراهم کردن خواب راحت کمک می کند. ورزش همچنین به هر چه بیشتر خارج شدن سموم از بدنتان کمک میکند.
در صورتی که بیخوابی شما با خماری و یا بدن درد همراه بود، پیش از خواب استحمام کنید. سعی کنید به ذهنتان این موضوع را تلقین کنید که شما بیمار نیستید و به خود روحیه بدهید. در مواردی که این بیخوابی باعث بروز تشنج و یا علائم دیگر شد، با پزشک تان صحبت کنید و از داروهایی که او تجویز کرده است، استفاده کنید. به خاطر داشته باشید، متادون در لیست آزمایش اعتیاد ازدواج، بررسی میشود. بنابراین، از کامل شدن فرایند ترک خود مطمئن شوید.


10 دیدگاه