ترک گل یا ماری جوانا که یکی از محبوب ترین مواد مخدر توهم زا در جهان است، به چند روز یا چند هفته زمان نیاز دارد. این ماده مخدر از برگ، ساقه و گل گیاه شاهدانه به دست می آید و معمولا از طریق کشیدن، خوردن و نوشیدن عصاره آن، مصرف می شود. مصرف گل اعتیادآور است و افرادی که به گل اعتیاد دارند، همواره دچار برخی از علائم و نشانه ها می شوند. علائم ترک گل از زمان قطع مصرف، آغاز می شود و شدت آن معمولا خفیف است و طی چند روز یا چند هفته از بین می رود.
در این مقاله قصد داریم شما عزیزان را با روند ترک گل و شرایط و علائم ناشی از قطع مصرف آن آشنا کنیم و به معرفی انواع روش های ترک گل که شامل ترک با دارو، ریتالین، کندر و روان درمانی است بپردازیم. در صورتی که نیاز به مشاوره های تخصصی در این زمینه دارید می توانید با مشاوران ما در مرکز تخصصی رها مشاور تماس حاصل فرمایید.
عوامل مهم برای شروع ترک گل
گل یا ماری جوآنا یک ماده مخدر است که از گیاه شاهدانه مشتق می شود. این ماده مخدر حاوی ترکیبی از مواد شیمیایی است که باعث ایجاد وابستگی جسمی و روانی در فرد می شود. ترک گل از سری اقدامات دشواری است که نیازمند به داشتن هدف و برنامه است. با برخورداری از کمک و حمایت مشاوران و اعضای خانواده با سرعت و تضمین بالاتری می توان گل را ترک کرد. بهترین روش ترک گل معمولا توسط مشاوران و روانشناسانی که وضعیت جسمی فرد را با دقت بررسی کرده اند و به نتیجه واحدی پیرامون میزان توانمندی و صلاحیت او برای اجرای روش ترک رسیده اند، انتخاب می شود. پارامترهای مهمی که به عنوان اصلی ترین عوامل در اجرای راه های ترک گل مد نظر فرد باید قرار بگیرد شامل موارد زیر است:
- تمایل به ترک: اولین و مهم ترین قدم برای ترک گل، تمایل و داشتن تصمیم جدی به ترک آن است.
- برنامه ریزی: قبل از شروع به ترک گل، برخورداری از یک برنامه ریزی دقیق و زمانبندی شده برای ترک لازم است.
- روش ترک: انتخاب بهترین روش ترک گل در مشورت با مشاوران و پزشکان متخصص بر اساس وضعیت شخصی، لازم و ضروری است.
- حمایت اطرافیان: مناسب کردن محیط و کمک گرفتن از کسانی که در مراحل مختلف ترک گل می توانند فرد را یاری دهند، مفید است.
راه های ترک گل
انتخاب بهترین روش و راه ترک گل و رهایی از وابستگی به مصرف آن، به عوامل مختلفی مانند شدت اعتیاد، شرایط جسمی و روانی فرد و حمایت های اجتماعی بستگی دارد. از آن جایی که گل باعث وابستگی های شدید جسمی و روحی در فرد می شود و خوشحالی و سرحالی او را شدیدا به خود وابسته می کند، ترک آن می تواند با سختی های مختلفی همراه باشد. به همین دلیل ایجاد روش های مختلف برای ترک گل به افراد این شانس را می دهد تا بهترین و مناسب ترین روش را انتخاب کرده و بر اساس آن گل را ترک کنند. از روش های و راه های ترک گل می توان به موارد زیر اشاره کرد:
ترک گل با روان درمانی
روان درمانی یکی از مهم ترین بخش های درمان اعتیاد به گل است. روان درمانی به افراد کمک می کند تا با دلایل مصرف این ماده مخدر آشنا شده و مهارت های مقابله ای برای وسوسه ها و تداوم مصرف را بشناسند و بکاربندند. همچنین در روان درمانی ترک گل به افراد توانایی کنار آمدن با استرس و چالش هایی که سبب روی آوردن آن ها به سمت مصرف گل شده نیز آموزش داده می شود. انواع روش های روان درمانی ترک گل عبارتند از:
- درمان شناختی رفتاری CBT: روش سی بی تی ترک گل، یک روش درمانی مبتنی بر شناسایی و تغییر الگوهای فکری و رفتاری است که منجر به اعتیاد در فرد می شوند.
- درمان انگیزشی MI: در روش ام آی ترک گل که یک رویکرد درمانی است بر افزایش انگیزه فرد برای ترک اعتیاد تمرکز می شود.
- خانواده درمانی: درمان خانوادگی و آموزش به اعضای خانواده برای یاری رساندن به فرد در جریان ترک، از روش های دیگر روان درمانی ترک گل است.
- درمان گروهی: درمان گروهی می تواند به افراد کمک کند تا از حمایت و تجربیات دیگران در این زمینه بهره مند شوند.
سم زدایی گل از بدن
روش های مختلفی برای سم زدایی گل از بدن وجود دارد که در تمامی این روش ها، فرد در کنار مشاورین ترک اعتیاد می کوشد، سموم ناشی از مصرف گل را در بدن خود، دفع کرده و خون خود را پاکسازی کند. برخی از افراد ترجیح می دهند سم زدایی گل از بدن را به صورت تدریجی و یا یکهویی انجام دهند. فرآیند سم زدایی گل از بدن توسط دو ارگان مهم یعنی کلیه ها و کبد انجام می شود. کلیه ها وظیفه پاکسازی خون از سموم را بر عهده دارند و پس از جداسازی سموم، آنها را از طریق ادرار دفع می کنند. همچنین کبد نیز اقدام به متابولیزه کردن سموم کرده و آنها را به شکلی تبدیل می کند که برای بدن قابل دفع باشد. سم زدایی گل به صورت کامل از بدن معمولا ظرف چند روز انجام می شود و خون از وجود مواد سمی پاکسازی می شود.
معرفی روش های مختلف سم زدایی گل از بدن
روش های مختلف سم زدایی گل از بدن را می توان به سه دسته کلی تقسیم کرد که شامل سم زدایی سریع، فوق سریع و تدریجی است. در این سه روش فرد مستعد خروج زمانبندی شده سموم بر اساس برنامه ریزی های دقیق از پیش تعیین شده می شود. در زیر شرایط انواع سم زدایی گل از بدن را مشاهده خواهید کرد:
- سم زدایی سریع: در این روش، بدن فرد توسط اقدامات پزشکی و با بستری شده در مراکز ترک اعتیاد ظرف چند روز از مواد مخدر پاک می شود.
- سم زدایی فوق سریع: این روش شبیه به سم زدایی سریع است، اما در آن از داروهایی استفاده می شود تا بدن را به طور سریعتر و ظرف چند ساعت از مواد مخدر پاک شود.
- سم زدایی تدریجی: در این روش، مصرف مواد مخدر به تدریج کاهش می یابد تا بدن فرصت داشته باشد خود را با تغییرات سازگار کند.
ترک گل در منزل
ترک مخدر گل علی الخصوص برای افرادی که به طور منظم گل را مصرف می کنند و به این ماده مخدر بیش از حد وابسته هستند چندان کار آسانی نیست. باید پرسید آیا میتوان در منزل مصرف ماری جوانا را قطع کرد؟ ترک ماری جوانا منجر به تغییر در خلق و خوی فرد و بروز دیگر عوارض قطع مصرف مخدر می گردد. میتوانید برای ترک مصرف از یک مشاور و متخصص کمک بگیرید و در منزل خود مصرف این ماده را قطع کنید. به طور کلی برای ترک گل چه در خانه و چه تحت نظارت مراکز درمان راهکارهایی وجود دارد که مسیر قطع مصرف را برای شما بسیار هموار و ممکن میسازد. این روش ها عبارتند از:
- سم زدایی
اولین قدم در ترک گل سم زدایی مخدر از دستگاه گردش خون است. روش های طبیعی برای سم زدایی گل وجود دارد که با استفاده از آن ها میتوان به سادگی قدم در این مسیر مهم گذاشت.
- جایگزینی برای حالات خوشایند ماری جوانا پیدا کنید
THC ماری جوانا حالات سرخوشی در فرد ایجاد میکند برای سهولت بیشتردر ترک گل لازم است که فعالیتهای شادی آور بیشتری را در برنامه روزمره خود بگنجانید. ورزش کنید، با دوستان خود بیشتر وقت بگذرانید و تجربیات هیجان انگیز کسب کنید تا هورمون های شادی بیشتری در بدن ترشح شود.
- برنامه مناسبی داشته باشید
داشتن یک هدف مشخص در ذهن (پرهیز از مصرف گل) می تواند به شخصی که در تلاش برای ترک مواد مخدر است کمک کند تا در مسیر خود باقی بماند. توسط خودتان یا با سیستم پشتیبانی خود برنامه ریزی کنید که چگونه ماری جوانا را ترک کنید و هوشیار بمانید. هنگامی که شما با برنامه ریزی پیش می روید، فکر مصرف دوباره به سرتان نخواهد آمد.
- لوازم مصرف را از خود دور کنید
لوازمی که با آن ها گل را مصرف می کردید را دور بریزید. با این کار از وسوسه شدن مجدد خود جلوگیری میکنید. هنگام ترک ماری جوانا یا ماری جوانا در خانه، باید لوازم مرتبط با استعمال دخانیات، مانند: باند، لوله، کاسه و بخار را از دسترس خود خارج کنید.
- عوامل تحریک کننده را بشناسید
عوامل محرک را شناسایی کنید،عوامل شخصی شما برای تمایل به استفاده از ماری جوانا ممکن است با افراد دیگر متفاوت باشد اگر می خواهید مصرف گل را با استفاده از دارو های مختلف کنار بگذارید، ابتدا بدانید که عوامل تحریک کننده شما چیست؟ سپس راه های مقابله با آن را یافته و عملی کنید.
- ارتباط با افرادی که هم مسیر شما هستند
هنگامی که مراحل اولیه ترک را پشت سر گذاشتید، بهتر است با افرادی که مانند خودتان هستند در ارتباط باشید. این کار باعث می شود در این مسیر مصمم تر شوید و تا اخر این مسیر را با موفقیت طی کرده و به زندگی عادی خود باز گردید. بسیار مهم است که با افرادی که قصد مصرف مجدد را ندارند و دارای پشتکار قوی هستند در ارتباط باشید. ایجاد یک ارتباط و پشتیبانی قوی به شما کمک می کند تا مصرف گل را کاهش داده و ترک کنید.
ترک گل با دارو
ترک گل با دارو می تواند به کاهش علائم ترک و سرعت بخشیدن به فرآیند سم زدایی کمک کند. این روش می تواند برای افرادی که در ترک خودسرانه موفق نبوده اند یا علائم ترک شدید دارند، مفید باشد. داروهای مورد استفاده برای ترک گل به روش های مختلفی عمل می کنند. برخی از این داروها به مسدود کردن اثرات روان گردانی گل در بدن کمک می کنند و برخی دیگر به کاهش علائم ترک در هنگام قطع مصرف منجر می شوند. به طول کلی بهبود سلامت روان و جسم در جریان استفاده از دارو برای ترک گل ایجاد می شود. انواع داروهای مورد استفاده برای ترک گل شامل نانلفلاکسون، آمپی تریپرامین و دیازپام است. انتخاب بهترین دارو برای ترک گل به عوامل مختلفی مانند شدت اعتیاد فرد، شرایط جسمی و روانی او و روش ترک او بستگی دارد. استفاده از دارو برای ترک گل باید زیر نظر متخصص مربوطه و در دوز های مشخص و زمانبندی شده انجام شود.
ترک گل با ریتالین
ریتالین از سری دارو های محرکی است که برای درمان اختلال کمبود توجه و درمان بیش فعالی در افراد تجویز می شود. این دارو همچنین برای درمان اختلال خواب و جلوگیری از خواب آلودگی بیش از حد در طول روز نیز تجویز می شود. ترک گل با ریتالین سبب کاهش علائم ترک گل مانند بی خوابی، تحریک پذیری و اضطراب می شود. ریتالین سبب بهبود تمرکز و حافظه پس از ترک گل شده و فرآیند ترک گل را با موفقیت بیشتری همراه می کند. همانطور که ریتالین می تواند فرآیند ترک را با موفقیت همراه کند، به سبب اعتیاد آوری که دارد، ممکن است سبب بروز وابستگی به آن در صورت استفاده نادرست و بیش از حد مجاز شود. همچنین تعیین عدم تداخلات دارویی نیز با ریتالین باید توسط متخصص انجام شود تا فرد خطر مسمومیت نداشته باشد.
ترک گل با کندر
کندر یک ماده گیاهی است که از صمغ درخت کندر استخراج می شود. کندر دارای خواص ضد التهابی، ضد درد و ضد اضطراب است. این ماده سبب بهبود خلق و خو و کاهش استرس شده و برخی افراد بر این باورند که کندر می تواند به ترک گل و کاهش علائم ترک آن مانند بی خوابی، تحریک پذیری و اضطراب کمک زیادی کند. کندر دارای خواص ضد التهابی، ضد درد و ضد اضطراب است اما مصرف بیش از حد کندر ممکن است عوارض جانبی خفیفی مانند حالت تهوع، استفراغ و اسهال را ایجاد کند. از مزایای ترک گل با کندر می توان به کاهش علائم ترک، افزایش احتمال موفقیت در ترک و بهبود خلق و خو و کاهش استرس اشاره کرد.
ترک گل چقدر طول می کشد؟
در پاسخ به سوال ترک گل چقدر طول می کشد می توان گفت، مدت زمان ترک گل به عوامل مختلفی مانند شدت اعتیاد، شرایط جسمی و روانی فرد و روش ترک بستگی دارد. به طور کلی، ترک گل می تواند از چند روز تا چند هفته طول بکشد. مراحل مختلفی برای ترک گل وجود دارند که هر کدام از این مراحل در هر فرد کمی طولانی تر و یا کوتاه تر طی می شود. از رایج ترین مراحل ترک گل که بر روی زمانبندی آن موثر است، موارد زیر است:
- سم زدایی: در این مرحله، بدن از مواد مخدر پاک می شود. این مرحله معمولاً چند روز طول می کشد.
- کاهش علائم ترک: در این مرحله، علائم ترک ظاهر می شوند. این مرحله معمولاً چند هفته طول می کشد.
- تثبیت: در این مرحله که از پایان بروز علائم شروع می شود، فرد در معرض خطر عود به مصرف دوباره قرار می گیرد.
ترک ماریجوانا در منزل چقدر طول میکشد؟
از آنجا که مصرف گل بیشتر آثار و عوارض ذهنی برای فرد به همراه دارد باید توجه کرد که علائم ترک این ماده هم بیشتر از نظر ذهنی فرد را به چالش میکشد. از زمان قطع مصرف تا دو هفته تنش های ذهنی و جسمی فرد ادامه خواهد داشت . در مرحله ابتدایی بدن به پاکسازی ارگان های خود که درگیر مخدر موجود در ماری جوانا شده اند میپردازد .بعد از دو هفته عبور از مرحله اولیه ترک ماری جوانا، افراد وارد یک بازه زمانی 21 تا سی روزه میشوند در این مرحله با ادامه فرایند قطع مصرف، ذهن عادات مخرب زمان مصرف را از ناخودگاه پاکسازی میکند بنابراین در این دوره جایگزین کردن عادات مثبتی همچون ورزش کردن در روتین زندگی به فرد برای ادامه ی مسیر کمک شایانی خواهد کرد.البته به یاد داشته باشید که این تایم برای افراد مختلف طبق دوز مصرفی آن ها متفاوت می باشد.
به طور کلی می توان گفت قطع وابستگی جسمی به گل، یک هفته تا ده روز بیشتر طول نخواهد کشید. یعنی پس از گذشت این زمان، اثرات بدن درد و خماری به طور کامل از بین می رود و فرد از نظر جسمی وابستگی به این ماده مخدر نخواهد داشت. اما برای ترک روحی و روانی به گل، مدت زمان بیشتری لازم است. این مدت زمان بسته به برخورداری فرد از اقدامات روانشناسی و روان درمانی می تواند متفاوت باشد.معمولا در یک بازه زمانی سه ماهه می توان کلیه وابستگی های فرد به مصرف گل را محدود و به طور کامل از بین برد. البته این زمان در برخی از افراد به دلیل داشتن انگیزه های بالاتر و اهداف محکم تر می تواند کوتاه تر نیز باشد و در همان فرآیند ترک وابستگی جسمی به طور کامل انجام شود.
نکات مهم پیش از اقدام به ترک ماده مخدر گل
در بسیاری از موارد عدم داشتن اطلاعات کافی پیرامون تاثیرات گل و نحوه ترک آن از سوی خانواده ها می تواند سبب عدم موفقیت در ترک این ماده مخدر شود. نشناختن عوارض روانی ماده مخدر گل سبب می شود تا اقدامات شخصی برای ترک آن از سوی والدین و یا اطرافیان فرد مصرف کننده انجام شود که در بیشتر موارد منجر به شکست خواهد شد. پس بهتر است پیش از اقدام بدون اطلاعات کافی برای ترک آن، از شرایط فعلی مصرف کننده و میزان مصرف و شدت وابستگی آن اطلاعات کافی کسب شود و زیر نظر متخصصان ماهر در این زمینه فرآیند ترک گل آغاز شود تا موفقیت کامل حاصل شود.
برای ترک گل چه بخوریم؟
از سوالات رایج دیگری که شما عزیزان از کارشناسان ما در مرکز تخصصی رها مشاور می پرسید این است که برای ترک گل چه بخوریم؟ در پاسخ به این سوال توصیه می کنیم موارد زیر را حتما در برنامه غذایی خود و یا فردی که در جریان ترک قرار دارد، قرار دهید:
- غذاهای پر پروتئین: پروتئین مانند انواع گوشت ها و تخم مرغ و حبوبات به ساخت و ترمیم ماهیچه های بدن کمک زیادی می کند و سبب کاهش اضطراب و تحریک پذیری می شود.
- غذاهای پر فیبر: فیبر که در سبزیجات و میوه ها به وفور وجود دارد به هضم غذا کمک کرده و سبب کاهش مشکلات گوارشی مانند یبوست می شود.
- غذاهای غنی از ویتامین ها و مواد معدنی: ویتامین ها و مواد معدنی مانند آجیل ها و دانه ها برای عملکرد صحیح بدن ضروری هستند و مصرف غذاهای غنی از این مواد منجر به بهبود سلامت عمومی و کاهش علائم ترک گل می شود.
بهترین داروی گیاهی برای ترک گل چیست؟
داروهای گیاهی مختلفی وجود دارند که در مسیر ترک ماده مخدر گل می توانند سودمند واقع شوند و در بازگشت سلامت فرد در زمان کوتاه تر مفید باشند. متخصصان طب سنتی و یا گیاه پزشکان این امکان را دارند که با معرفی گیاهان دارویی بی خطر و مفید این امکان را برای فرد ایجاد کنند تا سختی های کمتری در این مسیر تحمل کند و میزان دستیابی او به موفقیت بیشتر شود. از جمله بهترین داروهای گیاهی برای ترک ماده مخدر گل موارد زیر است:
- نعناع برای اصلاح مشکلات دستگاه گوارش
- زنجبیل برای تقویت بدن
- گل ساعتی برای کنترل خشم
- اسطخودوس برای کنترل اضطراب و استرس
عوارض مصرف گل
مصرف گل همواره فرد را در معرض بروز عوارض جسمی و روانی مختلفی قرار می دهد. این عوارض بر اساس شدت مصرف گل، مدت زمان مصرف آن و سلامت عمومی فرد متفاوت خواهند بود. از رایج ترین عوارض مصرف گل، موارد زیر است:
- اختلالات تنفسی
- اختلالات قلبی عروقی
- اختلالات گوارشی
- اختلالات جنسی
- کاهش وزن
- آسیب های کبدی
- آسیب های کلیوی
- سرطان
- اضطراب و افسردگی
- اختلالات خلقی
علائم و نشانه های ترک گل
ماری جوانا مانند دیگر مخدرهای صنعتی یا سنتی بسیار دشوار است. در پی توقف مصرف این ماده بدن افراد علایم و نشانه هایی را بروز می دهد که بعضا تحمل این علایم بسیار سخت و طاقت فرسا خواهد بود. نشانه های ترک اعتیاد به گل و قطع مصرف این مخدر عبارت است از:
- عصبانیت
- اضطراب
- تحریک پذیری
- افسردگی
- پرخاشگری
- بی قراری
- بیخوابی
- کابوس های شبانه
- کاهش اشتها
- سردرد
- تب، تعریق یا لرز
- درد شکمی
بعد از قطع مصرف و پاک شدن اثر دوز قبلی مواد،بدن فرمان مصرف مجدد میدهد.اگر مواد به موقع به بدن نرسد واکنش های سیستم های مختلف بدن که مستقیما تحت اثر مخدر گل بودند به شدت افزایش میابد.این واکنش ها به محل ترک کردن و روش ترک گل بستگی ندارد زیرا این واکنش ها یک فرایند طبیعی مغز برای حفظ بقای شرایط قبلی خود است نه پاسخی به روش و محل ترک.
ترمیم مغز بعد از ترک گل
مصرف گل سبب بروز تغییراتی در مغز و کارکرد آن می شود. این تغییرات شامل کاهش سطح دوپامین، نوراپی نفرین و گلوتامات در مغز است. این مواد شیمیایی نقش مهمی در عملکرد مغز در سلامت و آرامش درونی فرد ایفا می کنند و کاهش آنها می تواند منجر به بروز علائم ترک گل مانند بی خوابی، تحریک پذیری و اضطراب شود. ترک گل سبب ترمیم آسیب های مغزی شده و این روند ممکن است چند ماه یا حتی یک سال به طول بینجامد. ورزش منظم و خواب کافی سبب افزایش جریان خون در مغز شده و ترمیم سلول های مغزی را با سرعت بیشتری همراه می کند. همچنین پیروی از تغذیه سالم نیز می تواند سبب تامین مواد مغذی مورد نیاز مغز شده و آن را بازسازی کند. برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه پیشنهاد میکنیم مطلب ترمیم مغز بعد از ترک گل را مطالعه فرمائید.
علل بازگشت به مصرف گل پس از ترک
بسیاری از افراد پس از ترک این ماده مخدر، باز هم تمایل به مصرف دوباره آن دارند. این افراد به دلایل مختلفی نمی توانند وابستگی های خود را به این ماده مخدر برطرف کنند و شاید یکی از عوارض بلند مدت مصرف گل، همین عدم توانمندی برخی از افراد برای ترک دائمی گل باشد. از رایج ترین علل بازگشت به مصرف گل پس از ترک موارد زیر است:
- نداشتن اراده کافی برای ترک دائمی
- وابستگی شدید قبلی
- نداشتن انگیزه و هدف
- مصرف برای فرار از مشکلات
ترک دائمی گل چگونه انجام میشود؟
برای ترک دائمی و همیشگی گل هر فرد ملزم به شناخت خود و روحیاتی است که از خود انتظار دارد. هنگامی که افراد به شناخت درست و دقیق از خود و شرایطشان دست می یابند، تغییراتی در زندگی می دهند که می تواند اصولی و بنیادی باشد. این تغییرات عمدتا به دلیل در نظر گرفتن تمامی شرایط، می توانند برای همیشه ثابت و پایدار باشند. برای ترک دائمی گل می بایست مراحل زیر پیش از اقدام به ترک در نظر گرفته شود:
- برای ترک گل یک دوست و یا مشاور امین را انتخاب کنید.
- شرایط زندگی خود را بسنجید و سعی کنید عواملی که سبب گرایش شما به سمت مصرف گل شد را شناسایی کنید.
- برنامه ریزی منظمی برای انجام کارهایی که سبب فراموش کردن مصرف گل می شود را در نظر بگیرید.
- روابط درست و جدیدی با افراد موفق و سالم ایجاد کنید.
- زمینه های مراجعه به مصرف را با تفریحات سالم از بین ببرید.
- هر چند روز یکبار به این فکر کنید که چرا گل را ترک کرده اید.
- هیچ ماده مخدر و روانگردان دیگری را به جای گل استفاده نکنید.
- از عوارض کوتاه مدت و بلند مدت گل لیستی تهیه کنید و به همراه داشته باشید تا با مشاهده آن تمایلی برای مصرف دوباره نداشته باشید.
مشاوره ترک اعتیاد به گل
اعتیاد به گل یک بیماری جدی است که تأثیرات مخربی بر زندگی فرد دارد. ترک اعتیاد به گل یک فرآیند پیچیده است، که با کمک و حمایت افرادی که دارای تجربه و مهارت و دانش لازم در این زمینه هستند، امکان پذیر خواهد بود. در مشاوره ترک اعتیاد دلایل مصرف گل توسط فرد شناساییی شده و راه های مقابله با علائم و آسیب های ناشی از ترک آن به افراد آموزش داده می شود. همچنین مهارت های مقابله ای سالم برای کنار آمدن با استرس و چالش های زندگی پس از ترک گل نیز توسط کارشناسان به فرد آموخته می شود.
در مشاوره ترک اعتیاد به گل کارشناسان می کوشند از عود اعتیاد پس از ترک آن جلوگیری شود. این تلاش ها با برگزاری جلسات به صورت فردی یا گروهی انجام می شود و این امکان را به افراد می دهد تا از حمایت ها و تجربیات دیگران بهره مند شود.
در این مقاله سعی کردیم تا شما عزیزان را با جوانب مختلف ترک گل آشنا کنیم و پیرامون روش های مختلف آن عوامل موثر در موفقیت ترک گل، اطلاعات مفیدی را در اختیارتان قرار دهیم. در صورتی که نیاز به دریافت مشاوره های تخصصی در این زمینه دارید و مایلید از کارشناسان با تجربه ما در مرکز رها مشاور در این مسیر بهره مند شوید، با شماره های درج شده تماس حاصل فرمایید. رها مشاور پایگاه امن و اطلاع رسان دقیقی است که شما را در دستیابی به سطح مطلوبی از سلامت جسم و روان در جریان ترک گل حمایت و هدایت می کند.
چرا جوانان به مصرف گل گرایش پیدا میکنند؟
اینطور که پیداست، جوانان مصرف مخدر گل را دریچهای برای فرار از مشکلات و دغدغههای زندگی میدانند. حسّ سرخوشی حاصل از مصرف، اگرچه موقت است، اما آنقدر لذت بخش است که توانسته طرفداران بسیاری را در محدوۀ سنی 19 تا 25 سال به خود جذب کند. نا آگاهی جوانان از عوارض گل نیز به این موضوع دامن زده است. اما شما میتوانید با افزایش دانش خود نسبت به پیامدهای ناگواری ناشی از مصرف گل، از بروز یک فاجعه جلوگیری کنید.
1- فقدان دانش و اطلاعات کافی نسبت به ماده مخدر گل
به طور کل، یکی از علل معتاد شدن افراد، فقدان دانش و اطلاعات کافی نسبت به مخدرها است. زمانی که اطلاعات کافی از پیامدهای سوء این مواد وجود نداشته باشد، وسوسهها برای مصرف آن بیشتر میشود. شاید تصور می کنید که اثار مخرب این ماده کم است و نمیتواند پیامدهای جدی به همراه داشته باشد. شاید هم فکر می کنید این ماده اعتیاد آور نیست و هر زمان که اراده کنید می توانید آن را کنار بگذارید. در برخی موارد دیده می شود که دانش آموزان و یا دانشجویان از گل یا همان ماری جوانا برای افزایش تمرکز در زمان امتحانات استفاده می کنند!
تمام این ها، باورهای نادرست نسبت به ماده اعتیاد آور گل است. ممکن است شما در اثر این تصورات نادرست و فریب دهنده، گرفتار اعتیاد شوید. آنچنان که دیگر نتوانید وابستگی و اعتیاد خود را کنترل کنید.
2- یک الگوی مصرف کننده در خانواده و یا دوستان
گاهی حضور یک فرد معتاد در خانواده موجب میشود تا بقیه اعضا از آن الگو برداری کرده و به مصرف مواد گرایش پیدا کنند. علاوه بر این، مصرف گل در جمعهای دوستانه، یکی از اصلی ترین دلایل گرایش جوانان به مصرف آن است. زیرا حالت الگوبرداری و مشوقهای دوستانه دارد. همواره بیشترین احتمال گرایش به مصرف، زمانی است که شما در تماس با افراد مصرف کننده باشید.
اما نقش والدین در این مورد پر رنگتر است. زمانی که والدین در نقش حمایتی خود کوتاهی میکنند، رفته رفته روابط شان با فرزندان خشک و ضعیف میشود. در این صورت، نه تنها زمینه شادی و خوشحالی فرزندان در خانه و خانواده تأمین نمیشود، بلکه با دور شدن فرزندان از والدین، تأثیر الگوهای مخرب بیشتر خواهد شد. چرا که در این حالت جوان یا نوجوان از اعتماد به نفس مطلوبی برخوردار نیست، حرف شنوی درستی از والدین نداشته و آنها را به عنوان الگوی مناسب قبول ندارد. در نتیجه مشکلات خود را در خانواده مطرح نمی کند. از این رو، برای پذیرفته شدن در گروههای دوستانه و یا کسب لذت شادی، دست به هر کاری میزند. هر کاری میکند تا مورد توجه گروه دوستان قرار بگیرد. مشکلات و شادیهای خود را با آنها در میان بگذارد. به همین دلیل همانند آنها رفتار میکند تا از جمعشان طرد نشود.
3- تبلیغات فریب دهنده
حتماً شما نیز با تبلیغات گسترده فضای مجازی و یا ماهواره در مورد ماده مخدر گل روبهرو شدهاید. متأسفانه در این نوع تبلیغات، در مورد عوارض زودگذر و موقت ماده گل، اغراق شده و آسیبهای آن به طور کلی نادیده گرفته میشود. شاید بتوان گفت جوانانی که از این طریق به مصرف گل روی می آورند، شخصیتی ساده لوح دارند. زیرا تنها با دیدن یک یا چند تبلیغ و بدون تحقیق و اطلاع کامل، به مصرف آن روی می آورند.
4- فشار و مشکلات زندگی از دلایل مصرف گل در جوانان
تنها جوانان و نوجوانان نیستند که مشکلات و فشارهای زندگی را بهانه اعتیاد خود قرار می دهند. این بحران یکی از بهانه ها و عوامل اعتیاد در زنان نیز هست. اما آیا فشارهای زندگی فقط بر آنها وارد آمده است؟ همۀ ما در طول زندگی با احساساتی نظیر خشم، ناامیدی و افسردگی روبرو میشویم. در این بین افرادی که در پیش زمینه خود، اختلالات روحی و روانی دیگری را تجربه می کنند بیشتر مستعد اعتیاد خواهند بود. این حالت زمانی تشدید می شود که افراد محل سکونت مناسبی ندارند. زیرا در چنین محله هایی افراد لا اُبالی زیادی وجود دارد. بنابراین، به راحتی میتوانند به مواد دسترسی پیدا کنند و شاید دیگر نتوانند در برابر وسوسههای درونی خود مقاومت کنند. از این رو، دغدغه های کوچک و بزرگ، به راحتی آنها را از پای درآورده و به سمت مصرف مواد توهم زا و شادی بخش سوق می دهد.
به یاد داشته باشید، حس سرخوشی و خوشحالی که بعد از مصرف مادۀ مخدر گل به وجود میآید، موقت است. این احساسات تنها در مصرف های اولیه، خود را خوب و پررنگ نشان میدهد. در دفعات بعدی خبری از این حجم از سرخوشی نیست و آنچه که در دوره های بعد شما را وادار به مصرف خواهد کرد، وابستگیهای شدید ذهنی است! پیش از آنکه علائم ظاهری فرد معتاد در چهرهتان نمایان شود و قبل از آنکه سنتان بالا رود، از مصرف این ماده دست بکشید و هر چه زودتر در صدد درمان و ترک گل باشید. زیرا ترک اعتیاد در سنین بالا عوارض خاص خود را به همراه دارد.