ترک متادون به چه صورت است و بی خوابی ترک متادون چند روز است؟ این سوالی است که ممکن است همه بیماران از مشاور ترک اعتیاد خود بپرسند. در این مقاله نلاش کردیم تا پاسخی کلی برای این سوال در نظر بگیریم. اما پاسخ دقیق تر آن وابسته به عوامل مختلفی است که برای هر بیمار متفاوت است. عوامل تاثیرگذار در این حیطه میتواند شامل مواردی باشد که در ادامه خدمت شما توضیح داده ایم. متادون ماده ای مخدر و توهم زا می باشد که بعضا برای ترک دیگر مواد مخدر استفاده میشود، اما اگر در مصرف آن زیاده روی شود و بدون تجویز دکتر و بصورت خودسرانه باشد میتواند خود نیز اعتیاد شدید ایجاد کند و عوارض ناخوشایندی را برای بیمار به همراه داشته باشد.
آیا پزشک شما برای ترک اعتیاد متادون تجویز کرده است؟ همانطور که میدانید متادون خاصیت ضد درد دارد و معمولا برای ترک اعتیاد بعضی مخدرها مثل هروئین و مورفین استفاده میشود اما مصرف بدون محدودیت از متادون هم اعتیادبار است و ترک آن شما را دچار عوارضی میکند.یکی از عوارض شایع ترک متادون اختلال در خواب است.اما باید پرسید بی خوابی ترک متادون چند روز است؟با ما همراه باشید تا به سوالات شما در مورد بی خوابی ترک متادون و راه های درمان آن پاسخ دهیم.
بی خوابی و ضررهای آن
براساس تحقیقات جدید بی خوابی باعث میشود که مغز شما شروع به خوردن بخشی از خود می کند.محققان ایتالیایی متوجه شدند که سلول های تمیزکننده مغز موش های آزمایشگاهی در زمانی که کمبود خواب داشتند،بیشتر از همیشه فعالیت می کنند. سلول هایی که به نام استروسیت شناخته می شوند در زمان کمبود خواب،سلول هایی را که وظیفه اتصالات مغزی دارند به کلی مختل و از هم گسیخته می کنند.
انواع بی خوابی
بیخوابی دو نوع حاد (کوتاه مدت) و مزمن (بلندمدت) است. بیخوابی حاد شایعترین نوع بیخوابی است که عموما ناشی از مسائل مضطرب کننده یا تنش زا است بیخوابی حاد معمولاً خود به خود پس از رفع تنش برطرف میشود و به درمان نیاز ندارد.
اما بیخوابی مزمن به دلیل نامناسب بودن محیط خواب، عادتهای خواب اشتباه، مصرف داروهای جدید، مشکلات روانی و ناراحتیهای جسمی ممکن است برای فرد به وجود آید.این نوع بی خوابی لزوما باید درمان شود.
علائم بیخوابی عبارت است از:
- بیدار دراز کشیدن و به خواب نرفتن در طول شب
- بیدار بودن در اکثر ساعات شب
- خوابیدن برای مدتی کوتاه
- بسیار زود از خواب بیدار شدن
- فرد دچار بیخوابی کسل و بیحال از خواب بیدار میشود، انگار که اصلاً نخوابیده است.
بی خوابی ترک اعتیاد متادون
مواد مخدری همچون کوکائین، اکستازی، تریاک و مشتقات آن و آمفتامینها تولید دوپامین را در مغز مختل میکنند بنابراین در زمان درمان و ترک میزان ترشح دوپامین باید به حد نرمال و پایدار برسد و همین عدم تعادل در میزان دوپامین سبب بی خوابی میگردد.
متادون یک ماده مخدر مصنوعی ست که مورفین ندارد اما شبیه به مورفین عمل میکند و به دلیل خاصیت ضد دردش در ترک مواد مخدری همچون هروئین و تریاک تجویز میشود.
متادون خود نیز اعتیاد اور است و ترک آن با عوارضی همراه است یکی از عوارض مشترک در ترک انواع مواد مخدر بی خوابی ست که مشمول متادون نیز میشود.
دررها مشاور بخوانید: سم زدایی متادون چند روز طول می کشد؟
بیخوابی در دوران ترک اعتیاد متادون موجب بروز عوارض زیرمیگردد:
- نوسانات خلقی
- افزایش تحریکپذیری
- توهم
- اضطراب
- افزایش خطر ابتلا به افسردگی
- احساس راحتی نکردن در دوران ترک اعتیاد
بی خوابی ترک متادون چند روز است؟
مدت اختلالات خواب در دوران ترک اعتیاد به عوامل مختلفی مانند ماده مصرفی، دوز مصرف شده، مدت زمان آن و حتی شرایط جسمی بیمار بستگی دارد و میتواند چند روز تا چند سال متغیر باشد. بی خوابی بعد از ترک متادون در برخی افراد ممکن است تا ۶ ماه و یا حتی بیشتر ادامه پیدا کند. با این حال چند روز ابتدایی قطع مصرف میتواند مشکلساز و نگرانکننده باشد. بی خوابی بعد از ترک متادون از جمله دلایلی است که میتواند شروع درمان را برای بیمار سختتر کند
عوامل کمک کننده به درمان بی خوابی ترک متادون
با وجود اینکه بی خوابی ناشی ازترک انواع مخدر از جمله متادون ممکن است حتی تا سال ها طول بکشد اما رعایت موارد زیر کمک شایانی به بهبود سریع بی خوابی میکند.این موارد شامل:
ورزش روزانه: ورزش روزانه استرس را از بین میبرد و بدن را خسته میکند، در نتیجه خوابیدن آسانتر میشود.
تغذیه:رعایت تغذیه مناسب و پرهیز ازمواد غذایی قندی وچربیهای تصفیه شده ،غذاهای تند، شکلات و قهوه به ویژه در نیمه دوم روز کمک موثری در درمان بی خوابی میکند.
مواجه با نور:نور تأثیرگذارترین عامل بر ساعت بیولوژیک بدن است که تنظیم برنامه خواب و بیداری را به عهده دارد.
بیرون رفتن از خانه: قدم زدن در طبیعت و فعالیت سبب میشود چرخه خواب طبیعی اصلاح شود
محیط خواب: محیط اتاق خواب باید به روشی طراحی شود که راحتی و آرامش را القاء کند و عاملهای مختل کننده خواب را کاهش دهد.
برنامه خواب منظم :داشتن برنامه خواب منظم یکی از کارآمدترین راهبردها برای مقابله با بیخوابی و بهبود کیفیت خواب است.
مدیتیشن ذهنآگاهی: مدیتیشن به بیماران کمک میکند تا در حالت هوشیاری آرامبخش قرار بگیرند، به این ترتیب استرس و تنش کمتر میشود و احتمال خوابیدن بیشتر میشود.
تنآرامی عضلانی پیش رونده: بیمار روی منقبض کردن و شل کردن عضلات تمرکز میکند، در نتیجه تنآرامی، استرس کمتر میشود و بدن برای استراحت آماده میشود.
بیوفیدبک: بیماران دچار بیخوابی از واکنش بدنشان به استرس آگاه میشوند و چگونگی کنترل کردن واکنشها را یاد میگیرند.
رفتاردرمانی شناختی: رفتاردرمانی شناختی حالت هیجانی بیمار را از طریق اصلاح کردن رفتارهای ناکارآمد بهبود میدهد تا به این ترتیب بیمار راحتتر و عمیقتر بخوابد.
کنترل محرکها: این روش برای رفع بیخوابی بیمارانی موثر است که وجود محرکها در اتاق خواب باعث بیخوابیشان میشود.
درمان محدودسازی خواب: از بیمار خواسته میشود که خوابیدنش را به چند ساعت محدود کند، سپس زمان خواب را به تدریج افزایش دهد تا در نهایت به مدت زمان خواب مطلوب برسد.
برای اطلاع بیشتر از نحوه ترک متادون”methadone” و مقابله با بیخوابی ناشی از آن میتوانید از مشاوران مجرب رها مشاور راهنمایی بگیرید.
- بیخوابی باعث چه اتفاقی در شخص میشود؟
- بی خوابی چند نوع است؟
- علائم بی خوابی چیست؟
- بیخوابی در دوران ترک اعتیاد متادون چه عوارضی دارد؟
- بی خوابی ترک متادون چند روز است؟
16 دیدگاه