خوشبختانه امروزه با پیشرفت تکنولوژی، شاهد تولید داروهای مختلفی برای ترک اعتیاد هستیم. بهترین و حتی جدیدترین داروهای ترک اعتیاد، زمانی مؤثر هستند که در زمان مصرف، تمام جوانب رعایت شود. داروهای ترک اعتیاد گیاهی به تنهایی بهترین نیستند. زیرا باید با مکمل های دیگر مصرف شوند. داروهای مختلفی برای ترک تریاک، متادون، شیشه، حشیش و … تولید شده است. اما اینکه بهترین دارو برای فرد معتاد کدام است، باید بر اساس نظر پزشک تعیین شود. زیرا هر بیمار ویژگی های جسمی و بدنی منحصر به خود را دارد. بنابراین، هر بیمار باید مطابق با نوع اعتیاد خود، اقدام به استفاده از این داروها نماید. در ابتدای درمان، داروهای ترک اعتیاد معمولاً با دوز بالا تجویز می شوند. به مرور زمان و به همان اندازه که میزان بهبودی شما پیشرفت کند، مقدار دوز داروها نیز کمتر خواهد شد.
علائم ترک اعتیاد
اولین مرحله در ترک کردن مواد مخدر سم زدایی ست.در این مرحله با قطع مصرف، بدن به پاکسازی مخدر باقی مانده میپردازد.این پاکسازی و سم زدایی علائم جسمانی به همراه دارد که با توجه به میزان دوزهای مصرفی،سن فرد مصرف کننده و طول زمان اعتیاد میتواند بسیار سخت و غیر قابل تحمل باشد. برخی نشانههای ترک اعتیاد از این قرار است:
- اضطراب
- افسردگی
- تهوغ و استفراغ
- تشنج
- درد عضله
- عرق کردن بدن
- آبریزش بینی و چشمها
- بی خوابی
بسیاری از افراد به دلیل عدم تحمل ین دردها دوباره به مصرف مواد مخدر روی می آورند.به همین دلیل پزشکان برای کاهش عوارض ترک اعتیاد از داروهایی مناسب با شخص استفاده میکنند. در ادامه به بهترین و جدیدترین داروهای ترک اعتیاد اشاره میکنیم.
بهترین داروی ترک اعتیاد به تریاک
از رایج ترین و بهترین داروهای ترک اعتیاد تریاک میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- شربت تریاک
- متادون که معمولاً به صورت قرص و شربت است.
- نالوکسان
- اپیوم
- بوپرنورفین
استفاده از این داروها به معتاد کمک میکند تا ناراحتی و سختیهای ناشی از دورۀ ترک را راحتتر تحمل کند. حتی استفاده از بهترین و جدیدترین داروهای ترک اعتیاد تریاک نیز بهتر است زیر نظر پزشک متخصص باشد. اگر دوزهای مصرفی آن به اشتباه مصرف شود، می تـواند باعث بروز بیماری ها و عوارض دیگر شود.
داروی ترک اعتیاد متادون
ترک اعتیاد به متادون نیز بسته به میزان مصرف این ماده و شرایط جسمی بیمار متفاوت است. داروهای مختلفی برای ترک اعتیاد به متادون وجود دارد؛ رایجترین آنها بـوپرنورفین یا همان قرص ب 2 است. این دارو از جمله جدیدترین داروی ترک اعتیاد به متادون به شمار می آید. البته بیمار قبل از آنکه مصرف را شروع کند، باید مقدار دوز متادون مصرفی خود را حدود ۴٠ میلی گرم کاهش دهد. معمولاً مقدار دوز اولیه آن باید از ۲ شروع شود. معمولاً پزشکان تغییرات تا ۸ میلیگرم را با توجه به شرایط بدنی افراد در نظر می گیرند. به طور کلی، مصرف بـوپرنورفین نیز باید بر اساس تجویز اصولی پزشک صورت پذیرد.
داروهای ترک اعتیاد شیشه
متأسفانه افرادی که معتاد به شیشه هستند، راه سختی را پیش رو دارند. چرا که بدن و حتی مغز آنها به طور کامل تحت تأثیر شیشه قرار گرفته و تخریب می شود. ترک شیشه نسبت به ترک سایر مواد مخدر بسیار متفاوت است. به طور معمول، برای ترک اعتیاد شیشه، از روشهای غیر دارویی مانند روش ماتریکس و یا روش دی اس تی استفاده می شود. در روش DST ابتدا از یک مخدر جایگزین مانند تریاک استفاده می شود. سپس به مرور زمان، ماده جایگزین را کاهش داده تا اینکه میزان آن به صفر برسد.
نکته مهم اینکه متادون داروی ترک اعتیاد به شیشه نیست! هیچگاه نباید از این دارو برای ترک دادن افراد معتاد به شیشه استفاده شود. زیرا متادون میتواند مشکلات فرد را زیادتر کند و باعث شروع یک اعتیاد جدید شود.
بهترین داروی ترک اعتیاد شیره
ترک کردن شیره ممکن است به صورت سنتی و تدریجی صورت گیرد. همچنین میتوان از داروهای مخصوص برای ترک آن استفاده کرد. در زیر به چند نمونه از بهترین و جدیدترین داروهای ترک اعتیاد شیره اشاره می کنیم:
- متادون: افراد معتاد به شیره، اگر بخواهند از متادون برای ترک استفاده کنند، باید مصرف شیره را به یکباره قطع کنند. مصرف متادون در این مورد، می تواند عوارض و سختی های دورۀ ترک را کمتر کند.
- بوپرنوفین: ترک اعتیاد به شیره به کمک بوپرنورفین، در صورت اصولی نبودن، میتواند باعث نوعی اعتیاد جدید شود. بنابراین نباید آن را خود سرانه و نا آگاهانه استفاده کرد.
بهترین داروی ترک اعتیاد حشیش چیست؟
شاید بتوان گفت که هنوز دارویی مخصوصِ ترک اعتیاد به حشیش تولید نشده است. اگر هم دارویی برای آن تجویز شود، صرفاً برای کنترل بی خوابی بعد از ترک اعتیاد، استرس، اضطراب، سردرد و افسردگی بعد از ترک اعتیاد است. معمولاً برای ترکِ این مخدّر، از شیوۀ ترک اعتیاد به روش سم زدایی استفاده میشود. در صورتی که این روش به کار رود، در زمان سمزدایی از داروهای زیر استفاده میشود:
- ترازودون
- بوسپیرون
- داروهای ضد افسرگی
آیا داروهای ترک اعتیاد گیاهی، به تنهایی بهترین هستند؟
اعتقاد بر این است که گیاهان دارویی را نمیتوان به تنهایی در زمرۀ بهترین داروهای ترک اعتیاد قرار داد. زیرا تمامی داروهای گیاهی، به تنهایی قادر به درمان کامل اعتیاد نیستند. بلکه در کنار آنها باید حمایتهای روانی از سمت اطرافیان و نیز مصرف داروها و مکملهای ویتامینی نیز همراه باشد. تقویت بدن بعد از ترک اعتیاد و استفاده از روشهای غیردارویی مثل روش ماتریکس، بسیار تأثیرگذار هستند. با این حال، دلیل آنکه داروهای گیاهی عوارض کمتری بر جای میگذارد، افراد معتاد تمایل بیشتری برای استفاده از آن دارند. برخی از این داروهای ترک اعتیاد گیاهی عبارتند از:
داتورین
داتورین یکی از داروهای ترک اعتیاد گیاهی و بدون عوارض است. اگر به صورت صحیح استفاده شود، می تواند نیازهای روانی فرد را پاسخ دهد. بدین ترتیب فرد، کمتر به سمت مواد گرایش خواهد داشت. اگر داتورین با داروی همولاکس استفاده شود، تاثیرگذاری داتورین بیشتر خواهد شد. داتورین ترکیبی متشکل از تاتوره سیاه، زنجبیل و ریوند چینی است.
شربت خشخاش
شربت خشخاش که به آن شربت کـوکنار هم میگویند، یکی دیگر از داروهای ترک اعتیاد گیاهی است. که علاوه بر کمک به ترک اعتیاد، باعث کم شدن آبریزش بینی و سرفه میشود. در ترکیب خشخاش، مادهای شیمیایی به نام اسید سولفوریک وجود دارد. اسید سولفوریک خاصیت خـواب آوری دارد.
داروهای ترک اعتیاد تقلبی و عوارض آن
امروزه تبلیغات گسترده در سایتهای اینترنتی، شبکههای ماهوارهای، شبکههای اجتماعی و حتی برخی از عطاریها بازار فروش داروهای ترک اعتیاد تقلبی را به شدت گسترش داده است و عده زیادی برای رهایی از دام اعتیاد در دام فروشندگان تقلبی و مراکز ترک اعتیاد غیرقانونی گرفتار میشوند.باید گفت که فریب تبلیغات گمراه کننده با مضمون «بهترین داروی ترک اعتیاد»، «قویترین داروی ترک اعتیاد»، «داروی ترک اعتیاد تضمینی»، «داروی ترک اعتیاد گیاهی» و… نخورید.
- نشانههای ترک اعتیاد کدام است؟
- رایج ترین و بهترین داروهای ترک اعتیاد تریاک چیست؟
- رایج ترین داروی ترک اعتیاد متادون چیست؟
- روش های ترک اعتیاد به شیشه چیست؟
- بهترین داروی ترک اعتیاد حشیش چیست؟