ترک اعتیاد به هر مادهی مخدری دارای دشواریهایی می باشد اما با کمک بعضی داروها بیمار دیگر نیاز نیست تا درد زیادی را تحمل کند و تنها با اراده قوی میتواند این مرحله ترک را پشت سر بگذارد. ترک اعتیاد به تریاک می تواند یک فرآیند چالش برانگیز باشد و در حالی که هیچ غذای خاصی وجود ندارد که بتواند به طور مستقیم به ترک تریاک بدون درد کمک کند، یک رژیم غذایی متعادل و مغذی می تواند در کاهش علائم درد نقش داشته باشد و به روند بهبودی کمک کند. در این مطلب موثرین رژیم غذایی را برای ترک تریاک با کمترین درد ممکن خواهیم پرداخت.
اصول برنامه غذایی در روند ترک تریاک
از علائم ترک تریاک میتوان به درد های عضلانی شدید، سندرم پای بیقرار، درد شدید در استخوان های بدن، خارش بدن، سوزن سوزن شدن دست و پا،سوزش شدید پا، حس خزش چیزی روی پا و… اشاره کرد. از جمله مواد غذایی که در کاهش علائم درد موثراند میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- هیدراته بمانید، برای دفع سموم و حفظ سطح مناسب هیدراتاسیون، مقدار زیادی آب بنوشید.
- رژیم غذایی غنی از میوه ها، سبزیجات، غلات کامل و پروتئین های بدون چربی را برای تامین مواد مغذی ضروری و ارتقای سلامت کلی مصرف کنید.
- مصرف فیبر را افزایش دهید،غذاهای پرفیبر مانند لوبیا، حبوبات، غلات کامل و سبزیجات را برای حمایت از هضم غذا و کاهش یبوست، که یک علامت رایج ترک است، مصرف کنید.
- غذاهای غنی از اسیدهای چرب امگا 3 مانند ماهی های چرب (ماهی آزاد)، گردو، بذر کتان و دانه های چیا می توانند به کاهش التهاب و حفظ سلامت مغز کمک کنند.
- مصرف غذاهای غنی از آنتی اکسیدان، آنتی اکسیدان های موجود در میوه ها و سبزیجات می توانند به کاهش استرس اکسیداتیو ناشی از سوء مصرف دارو کمک کنند. انواع توت ها، سبزیجات برگ دار و سبزیجات رنگارنگ را در رژیم غذایی خود بگنجانید.
- از غذاهای فرآوری شده و شکر اجتناب کنید، مصرف غذاهای فرآوری شده، تنقلات شیرین و نوشیدنی ها را به حداقل برسانید زیرا میتوانند موجب التهاب بدن بشوند و بر خلق و خو و سطح انرژی تأثیر منفی بگذارند.
- الگوهای غذایی منظمی داشته باشید و برای تثبیت سطح قند خون و حفظ انرژی در طول روز از حذف وعده های غذایی خودداری کنید.
ترک تریاک یک تصمیم مناسب برای کسانی است که درصدد رهایی از شر وابستگی به این ماده مخدر هستند. ترک ماده مخدر تریاک همواره نیاز به اراده و تلاش زیادی دارد. به همین دلیل برخورداری از راهنمایی های مشاوران ترک اعتیاد و همراهی و حمایت خانواده و دوستان سبب سهولت در ترک تریاک می شود. ترک کردن تریاک دارای شرایط و مراحل مختلفی است و همچنین روش های مختلفی برای آن وجود دارد که هر فرد متناسب با نوع فیزیک بدنی و توانمندی روحی، پس از مشورت با مشاوران ترک اعتیاد، بهترین روش ترک را انتخاب کرده و آن را پیگیری می کند. در این مقاله همراه ما باشید تا با بهترین روش های ترک تریاک و جوانب آن آشنا شوید.
تریاک چیست؟
یکی دیگر از مواد مخدرهایی که باعث تغییراتی در مغز می شود؛ تریاک و مشتقات است. تریاک عصاره گیاه خشاش است که مقدار کمی از آن را مرفین تشکیل می دهد. مرفین از طریق فرایند های شیمیایی به هروئین تبدیل می شود که تحمل بدن با مصرف مداوم مرفین افزایش می یابد و در افراد وابستگی شدیدی ایجاد می کند.
عوارض مصرف تریاک
خشکی دهان، حالت تهوع و استفراغ، کاهش فشار خون، انقباض مردمک، احساس گرما، گرگرفتگی و خارش بینی از جمله عوارض کوتاه مدت مصرف تریاک است. همچنین از عوارض بلند مدت مصرف تریاک می توان به کاهش علایق و انگیزه، آسیب های ریوی و کبدی و کلیوی، یبوست مزمن، ایست تنفسی و مرگ، کاهش میل جنسی و اختلال نعوظ در مردان، ابتلا به عفونت های ویروسی مثل ایدز و هپاتیت اشاره کرد.
تاثیر تریاک بر بدن
زمانی که فرد شروع به استفاده تریاک می کند؛ گیرنده های حسی و عصبی مغز نسبت به این مواد واکنش نشان می دهند. مغز شروع به ترشح هورمونی به نام دوپامین می کند که باعث تسکین درد می شود. تاثیر گذاری تریاک بر مغز باعث بروز مشکلات روانشناختی و جسمانی می شود که در ادامه درباره آنها توضیح داده ایم.
- مشکلات روحی روانی: مصرف تریاک تاثیر مستقیمی بر روان افراد می گذارد. معمولا این افراد با اضطراب زیادی به سر می برند که باعث تنش های روانی مخربی می شود. همچنین تریاک با تاثیرگذاری بر مغز و ترشح دوپامین موجب سرخوشی و خلق و خوی خوب می شود که هنگام از بین رفتن تاثیر تریاک افراد کم تحمل و پرخاشگرتر می شوند و حالتی همچون دو قطبی بودن به افراد دست می دهد.
- مشکلات جسمی: مصرف تریاک بر تمام اعضای بدن تاثیر می گذارد و باعث بروز مشکلات قلبی و عروقی، کم خونی و افت شدید فشار خون، مشکلات گوارشی مخصوصا در ناحیه کبد و معده می شود. برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه های عوارض تریاک بر معده و تاثیر تریاک بر کبد کلیک کنید.
ترک تریاک چند روز طول می کشد؟
زمان ترک تریاک به عواملی همچون سن فرد مصرف کننده، میزان و تعداد دفعات مصرف تریاک، مدت زمان و نحوه مصرف تریاک، اختلالات روانی و سابقه بیماری های مزمن بستگی دارد. برای این سوال پاسخ قطعی وجود ندارد اما طبق نظر پزشکان حدود 10 تا 20 روز دوره سم زدایی( پاک شدن تریاک از بدن) طول می کشد و بعد از آن افراد از نظر جسمی تمایلی به مصرف ندارند اما وابستگی روانی آنها ممکن است باعث لغزش آنها شود. این مدت زمان برای افراد مختلف، متغیر خواهد بود.
علائم کوتاه مدت مصرف تریاک چیست ؟
تریاک یکی از رایج ترین مواد مخدر در کشور است و نیاز به آگاهی جهت ترک تریاک بسیار اهمیت پیدا کرده است. افزایش آگاهی در حوزه اعتیاد به این ماده و عوارضش و … بهترین راه جهت پیشگیری از عوارض جبران ناپذیر اعتیاد به تریاک است.
تریاک در دیگر مواد مخدر همچون کراک و اکسی کودون هم وجود دارد. با مصرف تریاک و اعتیاد به این ماده، شخص درگیر مسائل دیگری می شود که ممکن است عوارض سنگین جبران ناپذیری داشته باشد.
آگاهی از عوارض مصرف این ماده مخدر، کمک شایانی به تصمیمی جدی برای ترک تریاک می کند. در اینجا به عوارض مصرف این ماده می پردازیم تا اهمیت ترک تریاک بیش از پیش مشخص گردد:
* تریاک بر سیستم ایمنی تأثیر می گذارد. همین موضوع علت بروز افت فشار، خماری و لرز بر اثر مصرف این ماده است. به علاوه این به دیگر مخدر ها همچون متادون نیز اعتیاد دارد.
* برخلاف شایعات، تریاک هیچ تأثیری بر درمان کبد چرب ندارد. این موضوعی اشتباه و عامیانه است که هزاران نفر را به دام اعتیاد کشانده است. استفاده از تریاک به جهت درمان نمودن کبد چرب نه تنها به بهبود کبد چرب کمک نمی کند، بلکه سبب بروز مشکلات کلیوی و احتمال ۳ برابری خطر مبتلا شدن به کبد چرب می شود. این موضوع به علت وجود مورفین است. اعتیاد به این مخدر در اشخاص مبتلا به کبد چرب نه تنها کبد چرب را تشدید می کند بلکه زمینه ساز بروز انواع گوناگون سرطان در بدن می شود. پس هرچه سریع تر این تفکر اشتباه را دور بریزید و به ترک تریاک در یک مرکز معتبر همچون رها مشاور بپردازید.
* آیا میدانستید عوارض تریاک در بانوان ۱۲۰ برابر بیشتر از آقایان است؟ متاسفانه قشر بزرگی از بانوان درگیر تریاک هستند. ترک تریاک کار نسبتا سختی است. در مواردی این اعتیاد تا جایی پیش می رود، که یک زن باردار به مصرف تریاک در دوران بارداری وسوسه شود. مصرف تریاک در بارداری عوارض بسیار خطرناکی به همراه دارد که بعضی از آن ها عبارت اند از:
* افزایش یکباره فشار خون
* زایمان زودرس
* اختلال در قاعدگی
* نازایی
* مردهزایی
* خفگی نوزاد.
از دیگر عوارض اعتیاد به این ماده که لزوم ترک تریاک را بیش از پیش نمایان می کنید، این موارد است:
* تهوع
* استفراغ
* خشکی دهان
* کاهش فشار خون
* کاهش احساس درد
* تغییرات رفتاری یا روانی
* افت عملکرد شغلی
* افت عملکرد اجتماعی
* انقباض مردمک
* احساس گرگرفتگی و خارش بینی
* انقباض عضلات صاف مجاری
* احساس کرختی در بدن
مراحل ترک تریاک
ترک تریاک معمولا در مراحل مختلفی اتفاق می افتد که هر مرحله دارای مشخصات خاص خود و انجام اقدامات مخصوص به آن است. به طور مثال در مرحله گرفتن تصمیم و شروع به قطع مصرف یا کاهش میزان مصرف، فرد به اراده و انگیزه کافی برای شروع نیاز دارد. سایر مراحل ترک تریاک دارای ویژگی های زیر است:
- مرحله سم زدایی: در این مرحله، بدن فرد از تریاک پاک می شود. این مرحله معمولاً 5 تا 7 روز طول می کشد و ممکن است با علائمی مانند تهوع، استفراغ، بی خوابی، تحریک پذیری و اضطراب همراه باشد.
- مرحله تثبیت: در این مرحله، فرد معتاد باید از عود اعتیاد جلوگیری کند. این مرحله معمولاً چند ماه طول می کشد و شامل درمان دارویی، مشاوره و حمایت از سوی متخصصان ترک اعتیاد، خانواده و دوستان است.
- مرحله بازتوانی: در این مرحله، فرد معتاد باید مهارت های لازم برای زندگی بدون تریاک را کسب کند. این مرحله معمولاً چند سال طول می کشد و شامل آموزش مهارت های مقابله با استرس، مدیریت اوقات فراغت و بهبود روابط اجتماعی است.
- مرحله حفظ بهبودی: در این مرحله، فرد باید از عود اعتیاد جلوگیری کند. این مرحله معمولاً مادام العمر است و شامل پیگیری روند بهبودی و شرکت در جلسات حمایتی است.
روان درمانی
بعد از گذراندن دوره سم زدایی، بدن واکنش شدیدی به علائم ترک تریاک نشان می دهد. درد های جسمانی با انجام دادن فعالیت های مختلف ورزشی بهبود می یابد اما به دلیل اینکه مواد مخدر بر مغز تاثیر می گذارند؛ برای کاهش وابستگی روانی افراد باید به رواشناس مراجعه کنند. در بسیاری از موارد فرد در این مرحله دچار وسوسه ذهنی می شود و برای تجربه کردن دوباره، لغزش می کند. برای جلوگیری از بازگشت دوباره به اعتیاد حضور روانشناسان و مشاوران اعتیاد ضروری است.
روش های ترک تریاک
ترک تریاک شامل روش های مختلفی است. تنوع این روش ها سبب می شود تا هر فرد بتواند بهترین و موثرترین روش را مطابق با شرایط خود انتخاب کرده و به تدریج و یا به صورت ناگهانی مصرف این ماده مخدر را ترک کند. انتخاب بهترین روش ترک تریاک به عوامل مختلفی مانند شرایط فرد معتاد، ترجیحات او و هزینه ها بستگی دارد. مشاوران ترک اعتیاد با توجه به شرایط فرد، بهترین روش ترک تریاک را برای او تشخیص می دهند و آن را به او پیشنهاد خواهند داد. برخی از روش های رایج ترک تریاک عبارتند از:
- ترک ناگهانی: در این روش، فرد به طور ناگهانی مصرف تریاک را قطع می کند. این روش ممکن است موثر باشد، اما معمولاً با علائم ترک شدید همراه است.
- ترک تدریجی: در این روش، فرد به تدریج میزان مصرف تریاک را کاهش می دهد. در این روش علائم ترک کمتر از سایر روش هاست و طول مدت ترک طولانی تر است.
- درمان دارویی: درمان دارویی سبب کاهش علائم ترک تریاک می شود. تجویز از برخی از داروها برای ترک تریاک مانند متادون، بوپرنورفین و نابیلون توسط متخصصان انجام می شود.
- مشاوره ترک اعتیاد: مشاوره ترک اعتیاد می تواند به فرد کمک کند تا انگیزه خود را حفظ کند و از عود اعتیاد جلوگیری کند.
سم زدایی برای ترک تریاک
سم زدایی برای ترک تریاک فرآیندی است که طی آن بدن فرد از مواد مخدر پاک می شود. این فرآیند معمولاً در مراکز ترک و کلینیک های تخصصی ترک اعتیاد انجام می شود. در روش سم زدایی ترک تریاک، فرد به طور ناگهانی مصرف تریاک را قطع می کند. این کار باعث می شود که مواد مخدر طی چند روز از بدن او خارج شود. در طی این فرآیند، فرد علائم مختلفی از قبیل موارد زیر را تجربه می کند:
- تهوع و استفراغ
- بی خوابی و تحریک پذیری
- اضطراب
- درد عضلانی
- اسهال
نحوه اثربخشی در روش سم زدایی به این صورت است که با این روش فرد شاهد کاهش شدید درد و خماری و علائم شایع این دوره از ترک تریاک است. سم زدایی سریع تریاک ممکن است با عوارض جانبی مانند تهوع، استفراغ، بی خوابی، تحریک پذیری و اضطراب همراه باشد. مدت زمان سم زدایی معمولاً بین 5 تا 7 روز است و در این مدت فرد به صورت کامل شاهد خروج مواد سمی از خون و اندام های بدن خود است. سم زدایی دارای مزایای زیادی است که از جمله آن ها موارد زیر است:
- کاهش زیادی آسیب ها و عوارض ترک تریاک
- کمک به فرد برای رهایی از شر مصرف تریاک
- کمک به فرد برای موفقیت در ترک تریاک
ترک تریاک با روان درمانی
روان درمانی یکی از روش های تکمیلی و بسیار مفیدی و موثری است که می تواند به فرد معتاد کمک کند تا انگیزه خود را برای ترک تریاک حفظ کند و از عود اعتیاد پس از ترک تا حدود بسیار زیادی جلوگیری کند. در روش روان درمانی ترک تریاک، فرد با یک تیم درمانگر و مشاوران با تجربه در زمینه ترک تریاک وارد گفتگو می شود تا بتواند عواملی که باعث اعتیاد او شده اند را شناسایی کند و راهکارهای مقابله با آنها را بیاموزد. روان درمانی سبب بهبود سلامت روان فرد معتاد شده و به او کمک می کند تا موارد زیر را بیاموزد و بکار بندد:
- انگیزه خود را برای ترک تریاک حفظ کند.
- عواملی که باعث اعتیاد او شده اند را شناسایی کند.
- راهکارهای مقابله با عوامل خطر اعتیاد را بیاموزد.
- مهارت های مقابله با استرس را بیاموزد.
- بهبود سلامت روان خود را تجربه کند.
مدت زمان روان درمانی ترک تریاک معمولاً چند ماه است. این زمان به فرد کمک می کند تا به طور کامل از عوارض مصرف تریاک و نحوه کناره گیری از مصرف آن با حداقلآسیب های روانی آشنا شود و انگیزه خود را برای ترک تقویت کند. از مزایای روان درمانی ترک تریاک می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- موفقیت بیشتر در روند ترک تریاک
- جلوگیری از عود اعتیاد پس از ترک
- بهبود سلامت روان فرد در حین ترک و پس از آن
ترک تریاک با متادون
متادون از انواع مواد و داروهای مخدری است که به کاهش علائم ترک تریاک کمک زیادی می کند. این دارو معمولا طبق تجویز پزشک متخصص و در زمانبندی خاص و با میزان دوز مشخصی توسط فرد مصرف می شود. در روش ترک تریاک با متادون، فرد معتاد به تدریج مصرف تریاک را قطع می کند و به جای آن متادون مصرف می کند. متادون با اتصال به گیرنده های مغزی، سبب کاهش علائمی نظیر تهوع، استفراغ، بی خوابی، تحریک پذیری و اضطراب در فرد می شود. متادون می تواند به فرد معتاد کمک کند تا علائم ترک تریاک را کاهش داده و از عود اعتیاد پس از ترک جلوگیری شود. همچنین ترک با متادون سبب بهبودی پایدار و عدم بازگشت فرد به مصرف می شود.
لازم به ذکر است که استفاده از متادون برای ترک تریاک حتما باید طبق نظارت متخصصان و بدون استفاده خودسرانه از این ماده باشد. در بسیاری از موارد مشاهده می شود که افراد با جایگزین کردن متادون با تریاک، پس از مدتی وابستگی زیادی به متادون پیدا کرده اند و اعتیاد به متادون در فرد شکل گرفته است. مدت زمان ترک تریاک با متادون معمولاً چند ماه است. از جمله مزایای ترک تریاک با متادون موارد زیر است:
- کاهش علائم و عوارض و آسیب های ترک تریاک
- جلوگیری از عود اعتیاد پس از ترک
- ترک راحت تر و بدون استرس و چالش
ترک تریاک با قرص ب 2
قرص ب 2 از سری داروهای بدون نسخه است که سبب کاهش عوارض ترک تریاک در روش های ناگهانی ترک می شود. در روش ترک تریاک با قرص ب 2، فرد معتاد به صورت ناگهانی و یا بع تدریج مصرف تریاک را قطع می کند و به جای آن قرص ب 2 مصرف می کند. قرص ب 2 با اتصال به گیرنده هایی که در مغز وجود دارند، سبب کاهش عوارض ترک که شامل تهوع، استفراغ، بی خوابی و تحریک پذیری است می شود. نحوه اثربخشی قرص ب 2 همچنین شامل جلوگیری از از عود اعتیاد و ایجاد بی میلی نسبت به مصرف مجدد آن پس از ترک است. مدت زمان ترک تریاک با قرص ب 2 معمولاً چند هفته به طول می انجامد. از مزایای ترک تریاک با قرص ب 2 می توان به عدم میل به مصرف و سهولت و آسانی در روند ترک تریاک اشاره کرد.
از جمله روشهایی که برای ترک اعتیاد به تریاک مد نظر افراد قرار می گیرد، استفاده از دارو است. این داروها عمدتا سبب کاهش میزان درد و خماری در فرد در حین ترک این ماده مخدر می شود. در مصرف این داروها فرد باید همواره مراقب میزان و زمان مصرف و همچنین نوع داروی مصرفی باشد تا با پیشگیری از افراط و شدت در مصرف آن ها، عوارض و احتمال وابستگی های شدید به این داروها را نیز کنترل کند. علاوه بر متادون و قرص ب2، از جمله داروهای ترک اعتیاد به رتیاک موارد زیر هستند:
- نالوکسان
- نالتروکسان
- سابوکسون
- جب الشفا
- شربت تریاک
ترک تریاک با داروهای گیاهی
ترک تریاک با داروهای گیاهی نیز از دیگر روش های ترک این ماده مخدر است. داروهای گیاهی مختلفی وجود دارند که می توانند به فرد برای سم زدایی سریعتر و راحت تر کمک کنند. داروهای گیاهی به تنهایی عامل ترک تریاک نیستند و به عنوان یک عامل مکمل در کنار سایر روش های ترک محسوب می شوند. ترک تریاک با داروهای گیاهی معمولاً در مراحل مختلفی انجام می شود که شامل موارد زیر است:
مرحله اول: در این مرحله، فرد به تدریج مصرف تریاک را کاهش می دهد.
مرحله دوم: در این مرحله، فرد به جای تریاک، داروهای گیاهی را مصرف می کند.
مرحله سوم: در این مرحله، فرد به تدریج مصرف داروهای گیاهی را نیز کاهش می دهد تا به قطع مصرف آنها برسد.
مدت زمان ترک تریاک با داروهای گیاهی معمولاً از چند هفته تا چند ماه به طول می انجامد. مزایای ترک تریاک با داروهای گیاهی نیز شامل عوارض جانبی کمتر و هزینه پایین تر نسبت به روش های درمان دارویی است. نحوه اثربخشی داروهای گیاهی به این صورت است که این داروها سبب کاهش درد های جسمانی می شوند و آرامش و نشاط بیشتری در فرد، در زمان ترک حاصل می کنند. از معروف ترین داروهای گیاهی که ادعا می شود می توانند به ترک تریاک کمک کنند موارد زیر است:
- گیاه قاصدک به بهبود عملکرد کبد کمک می کند.
- گیاه جینکو به بهبود حافظه و تمرکز کمک می کند.
- گیاه پنج انگشت به کاهش درد و التهاب کمک می کند.
- گیاه زنجبیل به کاهش تهوع و استفراغ کمک می کند.
ترک تریاک در منزل
ترک تریاک در منزل از دیگر روش های ترک است که به اراده و عزم بالا و برخورداری از راهنمایی ها و مشاوره های متخصصان ترک اعتیاد و همراهی و حمایت اعضای خانواده نیاز دارد. ترک تریاک در منزل معمولا با علائمی مانند تحریکات گوارشی و روحی همراه است. در برخی از موارد تهوع، استفراغ، بی خوابی، تحریک پذیری و اضطراب آرامش و سلامت فرد را تحت تاثیر قرار می دهد. متخصصان ما در رها مشاور به شما عزیزان توصیه می کنند که اگر قصد دارید ترک تریاک را در منزل انجام دهید، حتما از حمایت خانواده و راهنمایی های مشاوران ترک اعتیاد با تجربه و کاربلد استفاده کنید. متخصصان سلامت روان خدمات مشاوره ای زیر را به شما عزیزان ارائه می دهند:
- ثبت یک تاریخ شروع برای ترک تریاک
- تعیین بهترین روش ترک تریاک
- تدوین یک برنامه ترک مناسب
- کنترل عوارض و علائم ترک
- جلوگیری از عود اعتیاد مجدد
- شناسایی عوامل خطر اعتیاد
- آموزش انواع راهکارهای مقابله با عوامل خطر
- آموزش انواع مهارت های مقابله با استرس
- ارائه حمایت و انگیزه در مسیر ترک اعتیاد
جدول زمانی ترک تریاک
جدول زمانی ترک تریاک شامل زمانبندی های خاصی است که وضعیت فرد را در هر مرحله از ترک، نشان می دهد. به طور کلی تنظیم جدول زمانی ترک تریاک به میزان مصرف، مدت زمان مصرف، وجود سایر مشکلات سلامتی و انگیزه و اراده فرد برای تداوم ترک بستگی دارد. به طور کلی، علائم ترک تریاک طی چند روز پس از قطع مصرف شروع می شوند و طی چند هفته به تدریج برطرف می شوند. در ادامه می توانید جدول زمانی ترک تریاک را به همراه مشخصات فرد در هر مرحله مشاهده فرمایید:
روز | علائم |
روز 1-3 | در این مرحله، علائم ترک تریاک معمولاً خفیف هستند و شامل اضطراب و نگرانی، احساس خستگی و تحریک پذیری و تعریق و اسهال می شود. |
روز 3-7 | در این مرحله، علائم ترک تریاک معمولاً شدیدتر می شوند و شامل اضطراب بی دلیل، احساس خستگی، تحریک پذیری، تعریق، اسهال، تهوع، استفراغ و سردرد و کمبود انرژی می شود. |
روز 7-14 | در این مرحله، علائم ترک تریاک معمولاً شروع به بهبود می کنند. با این حال، ممکن است هنوز برخی از علائم خفیف مانند تحریک پذیری و خستگی باقی بمانند. |
روز 14-21 | در این مرحله، علائم ترک تریاک معمولاً به طور کامل برطرف می شوند. با این حال، مهم است که از عود اعتیاد جلوگیری کنید. |
عوارض ترک تریاک
ترک تریاک در هر فردی با علائم مختلفی بروز پیدا می کند. این عوارض جانبی معمولا طی چند روز پس از قطع مصرف شروع می شوند و طی چند هفته به تدریج برطرف می شوند. با این حال، در برخی موارد، علائم ترک تریاک می توانند تا چند ماه نیز ادامه داشته باشند. مشاوران ما توصیه می کنند اگر علائم ترک تریاک در شما شدید یا غیر قابل تحمل است، فوراً به پزشک یا مشاور متخصص ترک اعتیاد مراجعه کنید. از رایج ترین علائم و عوارض ترک تریاک در افراد، موارد زیر است:
- اضطراب: اضطراب یکی از شایع ترین علائم ترک تریاک است. اضطراب به شکل نگرانی، تنش، و بی قراری بروز می کند.
- خستگی: خستگی یکی دیگر از عوارض شایع ترک تریاک است. خستگی ممکن است بسیار شدید باشد و سبب اختلال در انجام فعالیت های روزانه شود.
- تحریک پذیری: تحریک پذیری معمولا به شکل عصبانیت، بی قراری، و پرخاشگری بروز می کند.
- تعریق: تعریق به صورت شدید و یا خفیف در هر فرد ظاهر می شود و ربطی به فصل و دمای هوا ندارد.
- اسهال: اسهال و مشکلات گوارشی در نتیجه ترک تریاک ایجاد می شود و منجر به کم آبی بدن خواهد شد..
- تهوع و استفراغ: تهوع و استفراغ طی چند روز برطرف می شوند و ممکن است فرد را دچار تغییرات وزنی شدید کند.
- درد: درد معمولا در سراسر بدن احساس می شود و در اکثر مواقع خفیف و قابل تحمل است.
- سردرد: سردرد نیز از عوارض ترک تریاک است. سردرد ها همواره خفیف هستند و به زودی برطرف خواهند شد.
- تشنج: تشنج می تواند منجر به آسیب جدی به مغز شود.
- توهم: توهم معمولا با اختلالاتی در سیستم شنوایی، بینایی، یا بویایی ظاهر می شود.
عوارض ترک تریاک در سن بالا
ترک تریاک در هر سنی می تواند فرد را با خطراتی مواجه سازد اما در سن بالا این عوارض و خطرات چالش برانگیزتر است. خطرات زیاد ترک تریاک در سن بالا به این دلیل است که افراد مسن همواره با مشکلات سلامتی زمینه ای دست و پنجه نرم می کنند و ترک تریاک برای آنها دشوارتر خواهد بود. علائم ترک تریاک در سن بالا معمولاً مشابه علائم ترک تریاک در سایر افراد در هر سنی است اما معمولا شدیدتر یا طولانی تر خواهند بود. از رایج ترین علائم و عوارض ترک تریاک در سن بالا می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- تشنج
- بیماری قلبی
- سکته مغزی
- عفونت
- افسردگی
- اضطراب
درمان خماری تریاک؛ برای ترک تریاک چه بخوریم درد نکشیم؟
خماری تریاک اصطلاحی است که برای مجموعه ای از علائم جسمی و روانی که پس از قطع مصرف تریاک ایجاد می شوند، بکار برده می شود. این علائم معمولاً طی چند روز پس از قطع مصرف شروع می شوند و طی چند هفته به تدریج برطرف می شوند. درمان خماری تریاک شامل برخی از رسیدگی ها و اقدماتی است که فرد باید به آن ها توجه ویژه کند. این اقدامات شامل موارد زیر است:
- استراحت کافی
- نوشیدن آب و مایعات فراوان
- میل کردن غذای سالم و مقوی
- انجام ورزش های سبک
- مصرف داروهای مسکن و ضد اضطراب زیر نظر متخصص
- مصرف داروهای ضد افسردگی تجویز شده توسط متخصص
ترک تریاک چقدر طول می کشد؟
تعیین زمان لازم برای ترک تریاک به عوامل مختلفی از جمله میزان مصرف تریاک، مدت زمان مصرف آن و میزان سلامت جسم و روح فرد و توانمندی او بستگی مستقیم دارد. به طور کلی، علائم ترک تریاک طی چند روز پس از قطع مصرف شروع می شوند و طی چند هفته یا چند ماه به تدریج برطرف می شوند. دوره سم زدایی تریاک معمولاً 7 تا 14 روز طول می کشد. در این دوره، بدن شما از مواد مخدر پاک می شود و علائم ترک تریاک شروع می شوند. دوره بهبودی از اثرات مصرف تریاک نیز معمولاً چند ماه طول می کشد. در این دوره، شما باید با چالش های روحی و روانی ترک تریاک کنار بیایید. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره مدت زمان ترک اعتیاد به تریاک پیشنهاد میکنیم مطلب ترک تریاک چند روز طول میکشد؟ را مطالعه فرمائید.
سریع ترین راه ترک تریاک
سریع ترین راه ترک تریاک معمولا، استفاده از روش ترک یابویی یا ناگهانی است. در این روش، فرد معتاد به طور ناگهانی مصرف تریاک را قطع کرده و شاهد عوارض شدیدی از جمله درد عضلانی و مشکلاتی مانند تعریق شدید خواهد بود. مشخصات روش های سریع ترک تریاک شامل موارد زیر است:
- ترک ناگهانی تحت نظارت پزشکی: در این روش، فرد تحت نظارت پزشک و تیم پزشکی، مصرف تریاک را قطع می کند. در صورت بروز علائم ترک تریاک شدید، پزشک داروهایی برای کاهش علائم تجویز خواهد کرد.
- ترک با کمک دارو: در این روش، از داروهای خاصی برای کاهش علائم ترک تریاک استفاده می شود. این داروها می توانند به کاهش شدت علائم ترک تریاک و بهبود روند بهبودی کمک کنند.
بی خوابی ترک تریاک چند روز است؟
بی خوابی ترک تریاک معمولاً طی چند روز پس از قطع مصرف شروع می شود و به تدریج طی چند هفته یا یک ماه از بین می رود. در صورت شدید بودن بی خوابی ترک تریاک، لازم است فرد طبق نظارت متخصصان ترک اعتیاد اقدام به استفاده از داروهای خواب آور کند. توجه داشته باشید که این داروها باید تحت نظر پزشک مصرف شوند. شدت بی خوابی ترک تریاک معمولا به میزان مصرف و مدت زمان مصرف آن بستگی دارد. در افرادی که به میزان زیادی تریاک مصرف می کنند یا مدت زمان طولانی تریاک مصرف کرده اند، بی خوابی ترک تریاک ممکن است شدیدتر باشد. برای درمان بی خوابی ترک تریاک بهتر است اقدامات زیر را لحاظ کنید:
- به خودتان استراحت کافی بدهید.
- از ورزش منظم خودداری کنید.
- از مصرف الکل و مواد مخدر دیگر خودداری کنید.
- از اتاق خواب خود برای فعالیت های غیر از خواب استفاده نکنید.
- از نور و سر و صدا در اتاق خواب خود اجتناب کنید.
- از داروهای خواب آور بدون نسخه استفاده کنید.
داروهای ترک تریاک
داروهای ترک تریاک داروهایی هستند که برای کنترل علائم ترک تریاک استفاده می شوند. این داروها به افراد کمک می کنند تا با اثرات جسمی و روانی که هنگام قطع مصرف تریاک ایجاد می شود کنار بیایند. برخی از داروهای ترک تریاک که معمولاً تجویز می شوند عبارتند از:
- متادون یک آگونیست مواد افیونی طولانی اثر است که به کاهش علائم ترک و هوس کمک می کند. اغلب به عنوان جایگزینی برای تریاک در طول فرآیند خروج استفاده می شود.
- بوپرنورفین یک آگونیست اپیوئیدی جزئی است که با اتصال به گیرنده های مشابه تریاک، اما با شدت کمتر عمل می کند. به کاهش علائم ترک و هوس کمک می کند.
- نالترکسون یک آنتاگونیست مواد افیونی است که اثرات مواد افیونی را مسدود می کند. معمولاً پس از دوره ترک برای کاهش میل به مصرف دوباره استفاده میشود .
البته لازم به ذکر است با وجود اینکه این دارو ها برای کاهش علائم درد مورد استفاده قرار میگیرند اما هنوز خیلی رایج نیستند، لذا لازم است که برای دستیابی به نتیجهی مطلوب با یک پزشک متخصص مشورت بشود، تا بهترین نتیجه حاصل بشود.
ویتامین ها و مواد مغذی مناسب برای ترک تریاک
تغذیه مناسب می تواند نقش مهمی در کاهش درد و حفظ سلامت از بدن در طول فرآیند ترک تریاک داشته باشد. در اینجا چند نکته کلیدی در تغذیه وجود دارد که به آن میپردازیم:
- مصرف ویتامین E
- مصرف ویتامین C
- مصرف منیزیم وکلسیم، از آنجایی که یکی از علائم اصلی ترک، اضطراب شدید است، استفاده از منیزیم و کلسیم میتواند به آرامش سیستم عصبی مرکزی کمک می کند. همچنین برای کمک به گرفتگی و انقباض و کمک به سایر مشکلات عضلانی که ناشی از ترک است، میتوانند کمک کننده باشند. اما میتوانید آن را درغذاهای معمولی مانند سبزیجات برگدار، غلات و محصولات لبنی نیز پیدا کنید. اگر قراراست مکمل مصرف کنید، توصیه می شود روزانه 2000 میلی گرم کلسیم و 1000 میلی گرم منیزیم مصرف کنید.
- ویتامین های B برای تولید انرژی و عملکرد صحیح سیستم عصبی بسیار مهم هستند. در غذاهایی مانند غلات کامل، حبوبات، سبزیجات برگدار و گوشت بدون چربی به وفور یافت میشوند.
برخی از دمنوشهای گیاهی مانند بابونه، میتوانند به تقویت آرامش، کاهش اضطراب و بهبود کیفیت خواب کمک کنند
مکمل های غذایی مناسب در طول دوره ی ترک
علاوه بر تغذیه مناسب مصرف مکمل های زیر هم در کاهش درد و کمک به روند ترک بسیار اثرگزار است.
مکملهای َACN استیل سیستئین (N-acetylcysteine)(NAC):
آنتیاکسیدانNَAC میتوان گفت بهترین ماده غذایی بسیار مهم برای کاهش یا حذف رفتارهای اعتیادآور است. مطالعات متعدد نشان دادهاند که NAC تا حد زیادی میتواند تمایل به کوکائین و علاقه به قمار را کاهش دهد و ممکن است به کاهش میل به الکل کمک کند.از طرفی این ماده در حل و فصل وسواس، جویدن ناخن و کشیدن مو خود مفید است. محققان معتقدند که NAC سطح برخی از انتقالدهندههای عصبی را تنظیم میکند.در دوران نقاهت ترک اعتیاد ، روزانه ۵۰۰ میلیگرم NAC، یک تا چهار بار در روز، بدون غذا میل کنید. تا از وسوسه های مصرف تریاک در امان بمانید.
مکمل ویتامین C
مغز بهطور معمول مقدار زیادی ویتامین C در خود دارد که میتواند در برابر اثرات سمی محرکها از مغز محافظت کند. دوز زیادی از مکمل ویتامین C نیز ممکن است فعالیت گیرندههای مخدر در مغز را تغییر دهد و منجر به علاقه کمتر به مواد مخدر شود. روزانه ۳۰۰۰-۱۰۰۰ میلیگرم ویتامین C در دوزهای جداگانه مصرف کنید.
مکمل B کمپلکس
ویتامین B کمپلکس عملکرد طبیعی کبد را برمیگرداند و به کاهش هوس مصرف کمک میکند. یک مکمل B کمپلکس قوی را انتخاب کنید و در دوران نقاهت ترک اعتیاد ، آن مکمل را مصرف کنید.
علائم خماری ترک تریاک
بعد از اینکه مصرف تریاک قطع شد تا زمانی که اثر آن هنوز در بدن باشد بدن واکنشی نشان نمیدهد و فرد به اصطلاح هنوز نشئه است، عموما میتوان گفت 3 تا 4 ساعت طول میکشد که اولین نشانه های خماری در فرد ظاهر شود و به محض خروج تریاک و مورفین و کدئین موجود در ترکیباتش از خون ،بدن واکنش شدیدی نشان میدهد. از علائم خماری تریاک میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- تاری چشم
- خمیازه کشیدنهای زیاد و مکرر
- تب و لرز شدیدی
- لرزش
- تعریق
- آبریزش بینی
- درد عضلهها و مفاصل
- اسهال
- یبوست
- خارش بد
تسکین خماری ترک تریاک
درد عضلانی شدید به خصوص در ناحیه پشت پا که به سندرم پای بی قرار مشهور است به همراه استخوان دردهای شدید ،سوزن سوزن شدن، خارش، ضربان و کوبیدن، سوزش، کشش و خزیدن چیزی روی پاها علی الخصوص قبل از خواب، هنگام دراز کشیدن و یا نشستن طولانی مدت بر روی صندلی علائمی ست که در روزهای اولیه ترک به خصوص درروزهای دوم سوم تا روزهای دهم یازدهم که درد به اوج خود میرسد و بسیار غیر قابل تحمل میشود
در دوران ترک تغذیه مناسب بسیار حائز اهمیت است زیرا بدن در این دوران به شدت ضعیف شده و سیستم ایمنی بدن قدرت اولیه خود را از دست میدهد به همین دلیل تقویت بدن میتواند کمک فراوانی به فرد درحال ترک بکند.استفاده از مواد غذایی پروتئین دار و سبزیجات و میوه ها ،همچنین استفاده از آب میوه های طبیعی و دتاکس ها که مخلوطی از آب معمولی با تکه های میوه هستند استفاده کرد. در این دوران از غذاهای چرب به هیچ عنوان استفاده نکنید.
میتوان از دمنوش های طبیعی آرامبخش و ضد درد مانند گل بابونه، دمنوش گل شقایق نعمانی و دمنوش مریمگلی و دمنوش بید استفاده کرد. دمکرده زرشک در معتادان گرممزاج بسیار مفید است،تریاک موجب افزایش خشکی در بدن میشود که مصرف داروها و غذاهایی مانند جگر،پسته، عدس ،اسفناج و …که خون خوب در بدن تولید میکند بسیار کمک کننده است.استفاده از سایر داروهای گیاهی مانند سکنجبین، آویشن، رازیانه و گیاه بیت نیز در درمان ترک اعتیاد پیشنهاد می شود. علاوه بر این ها رفتن به بادکش گرم، ماساژ درمانی با روغنهای گیاهی نیز در سم زدایی بدن میتواند کمک کننده باشد.یکی از روش های مرسوم میان معتادان برای رهایی از هجوم دردهای عضلانی شدید دوش آب سرد است.
مشاوره ترک تریاک
مشاوره ترک اعتیاد یکی از روش های مکمل و اصلی در ترک تریاک است که به فرد این امکان را می دهد تا فرآیند ترک را با سرعت بیشتر و در نهایت امنیت و سلامت، طی کند. مشاوره ترک تریاک به افراد کمک می کند تا انگیزه خود را برای ترک تریاک افزایش دهند و در مورد اعتیاد و عوارض آن بیشتر بدانند. همچنین ارائه راهبردهای مقابله ای برای کنار آمدن با علائم ترک تریاک و وسوسه مصرف مجدد نیز شامل خدمات مشاوره ترک اعتیاد است.
در این مسیر بهره مندی از حمایت و راهنمایی یک متخصص سلامت روان و مشاور ترک اعتیاد می تواند بسیار سودمند باشد و احتمال افزایش مراجعه مجدد برای استفاده از مواد مخدر را به حداقل برساند. مشاوره ترک تریاک معمولا به صورت فردی یا گروهی انجام می شود. مشاوره فردی بر روی نیازها و اهداف خاص فرد تمرکز دارد در حالی که مشاوره گروهی به افراد کمک می کند تا از تجربیات یکدیگر بیاموزند و از حمایت یکدیگر برخوردار شوند.
جمع بندی
به طور کلی ترک تریاک بسیار سخت است و به دلیل دردهای شدید و عوارض خماری وحشتناکی که دارد ضروری ست که از مشاوران متخصص در زمینه ترک اعتیاد و ارتباط با همدردان خود و راهنمایی گرفتن از افرادی که خودشان نیز روزی تریاک را ترک کرده اند بسیار میتواند در این راه به شما کمک کند. مشاوران متخصص و ماهر ما در رها مشاور میتوانند در این زمینه به شما راهنمایی های قابل اهمیتی بدهند.
- تریاک چیست؟
- علائم خماری تریاک چیست؟
- برای کاهش درد خماری تریاک از چه دارویی استفاده میشود؟
- برای تسکین درد خماری از چه دمنوش هایی استفاده میشود؟
- چه مکمل های غذایی برای طوال دوران ترک مفید است؟