شیره تریاک همانطور که از نامش پیداست، یکی از مشتقات تریاک است که پس از جوشاندن سوخته تریاک و رد کردن آن از صافی به دست میآید. شیره تریاک نسبت به خود تریاک و سایر مشتقات آن، از خلوص بیشتری برخوردار است. به همین دلیل، اعتیاد به شیره و عوارض ناشی از مصرف آن، جدیتر است. همچنین مسیر ترک شیره، نسبت به سایر مخدرها سختتر و پیچیدهتر میباشد. برای اینکه بدانید اعتیاد به شیره چگونه است و چه عوارضی دارد در ادامه مقاله همراه ما باشید.
همه چیز درباره شیره تریاک
شیره تریاک از جمله مخدرهای بسیار قوی است که در ساختار آن میزان زیادی کدئین و مورفین وجود دارد. از گذشته تا به امروز، این ماده مخدر، در شیره کش خانهها و با کمک ساقی تدخین می شده است. این ماده اعتیاد آور به شکلهای مختلفی تهیه می شود. اما مرغوبترین نوع آن، زمانی به دست میآید که در نسبت 1 به 3 از جوشانده تریاک سوخته و تریاک خالص ساخته شود. در فرآیند ساخت شیره، ابتدا مخلوط سوخته تریاک و تریاک را در آب کاملاً داغ حل میکنند و روی حرارت قرار می دهند. در مرحله بعد، آن را از صافی رد کرده و تفالۀ آن را جدا می کنند. سپس محلول به دست آمده را دوباره تا زمانی که به نقطه جوش برسد، حرارت می دهند. در این زمان یک ماده قوام یافته و سنگین به نام شیره تریاک حاصل میشود.
علت تأثیر بیشتر این ماده نسبت به تریاک، این است که کدئین و مورفین موجود در تریاک سوخته و خالص، طی فرآیند ساخت شیره در آب حل شده و از صافی می گذرد. همین امر باعث می شود که مقدار کدئین و مورفین، در ترکیب شیره به میزان قابل توجهی افزایش یابد.
اگرچه شیره اثر گذارتر از تریاک است، اما حس لذت آن دوام چندانی ندارد و بسیار زودگذر است. از این رو، فرد در مدت کوتاهتری دچار حالت خماری می شود.
مصرف کنندگان شیره، آن را به دو شکل مختلف استعمال می کنند.
- شیره را می کشند: این روش به سیخ و سنگ و سنجاق و نگاری نیز شهرت دارد.
- شیره را میخورند: یا آن را به صورت حبه ای و مشابه قرص می خورند و یا در مایعات حل می کنند. این روش مخصوص افرادی است که سعی دارند اعتیاد خود را از خانواده پنهان کنند.
علائم اعتیاد به شیره چگونه است؟
علائم مصرف و اعتیاد به شیره، همانند علائم ماده مخدر تریاک است، اما با شدت و قوت بیشتر. این نشانهها به صورت زیر نمود پیدا میکند:
- آبریزش چشم و بینی
- تعریق بیش از حد
- اختلال در خواب
- اسهال و استفراغ
- تب و لرزهای شدید
- انقباض در مردمک چشم
- درد و اسپاسمهای عضلانی
- پرخاشگری و تحریک پذیری
- افسردگی و انزوا طلبی
- تمایل شدید به مصرف مجدد شیره
- افت فشار خون
علائم مصرف شیره اغلب بعد از 6 الی 8 ساعت پس از مصرف ظاهر می شوند و پس از 3 روز از زمان استعمال، به بیشترین حد خود میرسند. مصرف کنندگان شیره، به همان چند دقیقه سرخوشی حاصل از استعمال دل خوش میکنند. حال آن که این حس و حال موقت و گذر است و با ورود به مرحله خماری، مشکلات روحی و جسمی آنها دوچندان خواهد شد. با پایان یافتن تأثیرات مورفین و کدئین، حس افسردگی، بی قراری و پرخاشگری سراغ مصرف کننده می رود. از این رو، اعتیاد به شیره و مصرف آن هیچگاه ضامن شادی و آرامش روانی فرد نخواهد بود. خوب است اطلاعات اولیه را در مورد علائم خماری شیره داشته باشید.
عوارض اعتیاد به شیره چیست؟
همانطور که گفته شد، شیره به دو روش رایج کشیدن و خوردن استعمال میشود. همین طریقه مصرف، تأثیرات و عوارض مخرب و متفاوتی بر سلامت جسم و روان مصرف کننده میگذارد. عوارض مربوط به اعتیاد به شیره، به نحوه استعمال آن بستگی دارد. بنابراین این پیامدهای منفی را در دو حالت کلی استعمال آن بررسی می کنیم.
1- عوارض مربوط به تدخین شیره تریاک
زمانی که معتاد شیره را میکشد:
- زیبایی طبیعی خود را از دست می دهد. پوست صورت و به خصوص لب های او تیره و آفتاب سوخته می شود.
- به انواع بیماری های تنفسی مانند عفونت ریه و تنگی نفس دچار می شود. ادامه مصرف و اعتیاد به شیره، زمینه را برای بروز بیماری هایی همچون آسم، برونشیت و سرطان ریه فراهم می کند.
- دچار کاهش وزن شده و در ادامه با سایر مشکلات گوارشی مانند یبوست و تهوع درگیر می شود.
- همزمان با تأثیر مصرف شیره بر روی مغز، معتاد از بی خوابیهای شبانه رنج می برد. در حالیکه در بهترین ساعات روز خواب آلود است.
- میل جنسی خود را از دست میدهد. در مردان از دست رفتن قوای جنسی و در زنان به هم ریختن چرخه طبیعی عادت ماهانه، دور از انتظار نیست.
- سیستم ایمنی بدن کسی که شیره را میکشد، به شدت افت میکند. طوری که دائماً به مریضیهای فصلی دچار میشود.
- بهداشت دهان و دندان خود را از دست میدهند. دندان ها پوسیده و زرد شده و لثه ها ملتهب و تیره می گردد.
- فرد به اختلالات روحی و روانی مختلفی دچار میشود. انگیزه و علایق خود را از دست می دهد و با کم شدن حس مسئولیتپذیری در او، نسبت به موقعیتهای اجتماعی، تحصیلی و شغلی خود بی اهمیت میشود. حالتی که به طور کلی از علائم ظاهری افراد معتاد محسوب میشود.
2- عوارض مربوط به تدخین شیره
زمانی که معتاد شیره را میخورد:
بیشترین آسیب ها و عوارض شیره تریاک، زمانی است که شخص مصرف کننده آن را می خورد. این علائم اغلب 6 الی 8 ساعت پس از مصرف ظاهر می شوند و پس از 3 روز از زمان استعمال، به بیشترین حد خود میرسند. را به فرد وارد میآورد. در این روش استعمال، فرد تمام عوارضی که در بالا ذکر شد را تجربه می کند. اما در ادامه، با برخی عوارض پیچیدهتر دست و پنجه نرم میکند.
- خوردن شیره منجر به انسداد رگهای قلب شده و خطر بروز سکتههای قلبی را افزایش میدهد.
- برخی دلالان برای سنگین شدن ماده و جلای آن، در ساختار اصلی شیره، سرب اضافه میکنند. از این رو خوردن آن، با مسومیت های جدی و کشنده همراه است.
- معتاد در خواب احساس خفگی کرده و تشنج می کند.
- برخلاف تصور رایج در جامعه، شیره تریاک کمکی به درمان قند خون نمیکند. بلکه منجر میشود تا لوزالمعده دیگر انسولین ترشح نکند!
مصرف شیره تریاک، به طرز قابل توجهی سلامت جسم و روان معتاد را به خطر میاندازد. این ماده یکی از کشندهترین دخانیات موجود در بازار است. متأسفانه دوز مواد مخدر موجود در شیره، بسیار بالا است؛ همین امر، سالیانه خیل عظیمی از مصرفکنندگان را به کام مرگ میکشاند. از آنجا که اعتیاد به شیره درمانپذیر است، توصیه میکنیم پیش از تشدید وابستگی، نسبت به بهبودی و درمان اقدام کنید و خود یا عزیزتان را از منجلاب اعتیاد برهانید. در این راستا، بهتر است با یک مشاور اعتیاد گفتگو و تعامل داشته باشید تا بتوانید پروسه درمان و بهبودی را با حوصله و با کمک متدهای علمی پیش ببرید. پزشک متخصص بر اساس شرایط شما، میتواند از ترک اعتیاد به روش سم زدایی استفاده کند. به یاد داشته باشید که برای ترک اعتیاد در خانه یا کمپ، حتماً زیر نظر پزشک متخصص باشید تا فرایند درمان به درستی و به طور کامل انجام شود. به ویژه اگر در صدد ازدواج هستید. زیرا بررسی تریاک، جزء آزمایش اعتیاد ازدواج است.